Life

Când se merge cu Steaua, de fapt. Mulți colindători nu respectă această dată

Care este data corectă în care se merge cu Steaua, de fapt. Mulți colindători nu țin cont de aceste detalii. Ce semnificație are tradiția.
20.12.2023 | 23:50
Cand se merge cu Steaua de fapt Multi colindatori nu respecta aceasta data
Când se merge, de fapt, cu Steaua. Sursa foto: Inquam Photos / Ghita Porumb
ADVERTISEMENT

În perioada aceasta, colindătorii merg din ușă în ușă și vestesc nașterea Mântuitorului. În multe case din România se aude Steaua, însă acest colind are o dată anume la care trebuie cântat. Mulți nu respectă tradiția.

Când se merge cu Steaua

Tradițiile sunt cele care fac Crăciunul cu adevărat magic. Mai ales în zonele rurale, s-a păstrat obiceiul de a merge cu colindul, iar oamenii își deschid ușile, dar și sufletul în fața celor care vin să anunțe nașterea lui Iisus.

ADVERTISEMENT

Colindele încep să se aud începând cu data de 6 decembrie, după Sfântul Nicolae, iar ultima seară este cea de 7 ianuarie. Dar, de departe, ziua cea mai importantă pentru colindători este cea de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

De fapt, atunci este și data în care se merge cu Steaua, însă, mulți nu mai țin cont de acest lucru și alături de alte cântece, precum:  „În oraşul Vitleem”, „Trei crai de la răsărit” sau „Florile dalbe”, o cântă în toată această perioadă.

ADVERTISEMENT

Obiceiul este, totodată, întâlnit la toate popoarele creștine și vrea să amintească despre steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi către locul în care Fecioara Maria l-a adus pe lume pe Mântuitor.

Cântecele provin din mai multe surse. Unele își au originea în literatura bizantină, altele în cea medievală latină medievală a Bisericii Catolice, dar există și colinde câteva din literatura de nuanţă Calvină și multe care pornesc din tradițiile locale, notează Hârlau Etnografie.

ADVERTISEMENT

Când se merge cu Sorcova

Sorcova este un alt obicei popular românesc. Pe 1 ianuarie, după Anul Nou, copiii- în general- merg să colinde cu o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă făcută dintr-un băț împodobit cu flori de hârtie colorată.

Numele provine de la cuvântul bulgar surov care înseamnă verde fraged și face referință la ramura îmbobocită luată direct din pom. Sorcova joacă, mai degrabă, rolul unei baghete magice și transmite vigoare și tinerețe asupra celui spre care este îndreptată.

ADVERTISEMENT

Și tot din categoria colinde face parte și Plugușorul. Băieții și bărbații merg să ureze pe la case în ajunul Anului Nou sau chiar în ziua de Revelion. Tradiția se păstrează mai ales în Moldova.

ADVERTISEMENT
Tags: