Life

Ce sunt, de fapt, nelipsitele flori dalbe din colindele românești. Semnificația pe care puțini o știu!

Colindele românești sunt pline de flori dalbe, dar ce sunt ele, de fapt? De ce nu le spunem albe, ci dalbe? Elucidăm misterul!
20.12.2023 | 21:29
Ce sunt de fapt nelipsitele flori dalbe din colindele romanesti Semnificatia pe care putini o stiu
Flori dalbe în colinde: ce semnifică. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

În fiecare iarnă, de Crăciun, auzim colinde din care nu lipsesc flori dalbe, lerul sau steaua care îi călăuzea pe magii ce vesteau Nașterea lui Iisus. Cele mai multe cântece dedicate acestei sărbători importante la creștini pomenesc de flori dalbe, dar puțini știu despre ce e vorba, mai precis.

De ce cântăm despre flori dalbe de măr și ce înseamnă ”dalb”?

Multe persoane s-ar gândi că ar fi corect să spunem „flori albe de măr” și nu „flori dalbe”. Înainte de toate, trebuie spus că florile dalbe de măr simbolizează puritatea și sunt folosite în tot felul de obiceiuri și superstiții străvechi.

ADVERTISEMENT

În trecutul nu foarte îndepărtat, țăranii puneau câte o crenguță tânără de măr în apă, la începutul lunii decembrie. Dacă acea crenguță înmugurea până la Anul Nou, asta însemna că urma să vină un an roditor și în general bun pentru toată lumea. În caz contrar, urma un an dificil.

Mai trebuie precizat un lucru foarte important, căci mulți s-ar putea mira cum de înmuguresc crenguțele iarna. Tradiția s-a păstrat chiar și după ce Anul Nou s-a mutat în ianuarie. Ce-i drept, s-au mai văzut  cazuri ca crenguțele să înmugurească și pe timp răcoros, însă la baza acestui obicei stă cu totul altceva.

ADVERTISEMENT

În vechime, noul an începea primăvara. Dalb înseamnă strălucitor în albaniană

Cândva de tot, anul nou începea primăvara și nu în luna ianuarie cum se întâmplă acum. Așadar, cu crenguțele cu flori dalbe se pornea la colindat atunci când natura se dezmorțea după iarna friguroasă.

Apoi, când vorbim despre florile de măr, trebuie precizat că nu toate sunt de un alb pur. Cuvântul dalb poate veni de la o denumire învechită a mărului în diferite graiuri (abols, aball sau abel). Dalb mai poate veni și de la proto-albanianul „diell”, care înseamnă galben sau strălucitor ca Soarele, culoarea Soarelui. O altă origine poate fi, potrivit shtiu.ro, „dhel”, care înseamnă luminos.

ADVERTISEMENT

Oricare ar fi adevărul, însă, despre semnificația celebrelor flori dalbe de măr din colinde, cert este că nu vor fura din magia celor care le cântă cu atâta pasiune an de an, de Crăciun. Florile de măr, albe sau dalbe, i-au însoțit din cele mai vechi timpuri pe colindători în drumețiile lor.