News

Când va funcționa centrala de la Cernavodă la capacitate maximă. Cele patru reactoare vor asigura 30% din consumul energetic al României

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea funcționa la capacitate maximă, cu toate cele 4 reactoare, cândva peste aproximativ șase ani.
16.02.2024 | 22:45
Cand va functiona centrala de la Cernavoda la capacitate maxima Cele patru reactoare vor asigura 30 din consumul energetic al Romaniei
Când va funcționa centrala de la Cernavodă la capacitate maximă. Cele patru reactoare vor asigura 30% din consumul energetic al României
ADVERTISEMENT

Marele proiect nuclear din România ar putea fi finalizat de canadieni, americani, dar și de câteva firme din Italia, pentru că toată lumea pare interesată să contribuie la finalizarea lucrărilor. Dacă totul va funcționa conform planului, această centrală nucleară va produce 30% din energia necesară a țării în 2030.

Când va funcționa centrala de la Cernavodă la capacitate maximă

Momentan, la Cernavodă funcționează două reactoare nucleare, care produc 20% din energia electrică de care are nevoie țara noastră. Totuși, în 2026 reactorul 1 va fi oprit pentru ”retehnologizare”, iar în 2029 modernizarea acestuia va fi completă. Vor fi folosiți pentru acest proiect bani din Canada, 500 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, o companie din Italia e interesată să furnizeze serviciile de inginerie, mai ales că din 2030 vor fi inaugurate reactoarele 3 și 4. Acestea vor fi construite cu 3 miliarde de dolari, bani împrumutați de la Statele Unite ale Americii, dar și de la Guvernul Canadei, care va contribui cu 2 miliarde de dolari.

Mai mult, o altă agenție de credit din Italia intenționează să împrumute țara noastră cu 2 miliarde de euro pentru acest proiect. Conform Observatornews.ro, în acel moment centrala Nucleară de la Cernavodă va produce 30% din consumul energetic al țării. Mai mult, din 2030 România va produce mai multă energie electrică decât consumă, deci prețul pentru cetățenii români va fi mult mai mic.

ADVERTISEMENT

Se mai construiește centrala nucleară cu reactoare mici de la Doicești?

Pe lângă marele proiect de la Cernavodă, opinia publică din România este la curent cu centrala care ar trebui să se construiască la Doicești, în Dâmbovița. Vorbim despre un proiect unic în Europa și despre reactoarele modulare mici care i-au speriat pe unii cetățeni. Doar că, în urmă cu cinci zile, compania NuScale (cea care vrea să construiască aceste reactoare) a anunțat că are probleme.

Asta, după ce acțiunile NuScale Power Corporation au scăzut cu 72% în ultimele 12 luni pe Bursa de Valori de la New York (NYSE). Scăderea este de la 10,1 dolari la 2,85 dolari. De remarcat că această companie a renunțat la cel mai avansat proiect de minireactoare nucleare din Statele Unite ale Americii, din cauza costurilor prea mari.

ADVERTISEMENT

România ar fi prima țară din Europa și a doua din lume, după SUA, unde ar exista acest proiect al reactoarelor nuclare de mici dimensiuni. În acest sens, în iunie 2023, Nuclearelectrica semna un memorandum de înțelegere și colaborare cu Nuscale Power, dar și alte companii, pentru implementarea acestor reactoare mici.

Proiectul de la Doicești ar trebui să fie finalizat în 2029 și ar crea mii de locuri de muncă. În ciuda problemelor de la NuScale, partenerii din România sunt convinși că proiectul va continua. ”Momentan nu există elemente care să împiedice dezvoltarea proiectului de la Doiceşti, în pofida loviturii puternice primite pe piaţa americană”, declara Teofil Mureșan, președintele CA al grupului E-INFRA.

ADVERTISEMENT

Marea problemă pentru reactoarele mici bazate pe tehnologia SMR ar fi costurile mari, care nu s-ar justifica în această perioadă. În teorie, aceste reactoare ar produce mai multă energie nucleară fără să polueze atât de mult, însă la costuri foarte mari. ”Problema industriei nucleare este că, tehnologia SMR, deşi pare o idee bună, rămâne încă nedovedită, iar energia regenerabilă – care a dovedit în mod clar că funcţionează – continuă, în schimb, să se ieftinească. Având în vedere că urgenţa climatică necesită soluţii imediate, este posibil ca SMR să nu aibă prea multe şanse de a-şi demonstra valoarea, iar astfel de eşecuri nu vor ajuta deloc sectorul“, remarcau jurnaliștii de la revista americană Business Fortune.

ADVERTISEMENT