News

Canicula provoacă îngrijorare la Ministerul Sănătății: solicitări către direcțiile de sănătate publică și sfaturi pentru oameni

Canicula provoacă îngrijorare la Ministerul Sănătății. Instutuția a trimis solicitări către direcțiile de sănătate publică și le-a transmis sfaturi oamenilor.
23.06.2021 | 19:59
Canicula provoaca ingrijorare la Ministerul Sanatatii solicitari catre directiile de sanatate publica si sfaturi pentru oameni
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat, printr-un comunicat, că a solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor cauzate de caniculă asupra sănătății oamenilor.

Totodată, instituția a sfătuit oamenii să se protejeze în această perioadă. Au fost transmise indicații pentru a trece mai ușor prin zilele toride.

ADVERTISEMENT

Canicula provoacă îngrijorare la Ministerul Sănătății: solicitări către direcțiile de sănătate publică și sfaturi pentru oameni

„Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică București să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă și pentru acordarea primului ajutor cetățenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgență,” a anunțat instituția.

Sistemul de colectare a datelor privind indicatorii specifici ai stării de sănătate și ai resurselor mobilizate la nivel național va fi implemetat de direcțiile de sănătate publică.

ADVERTISEMENT

„Astfel, vor fi raportate zilnic către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății o serie de date de la nivel județean, printre care numărul de solicitări la serviciile de ambulanță, procentul de creștere a numărului de solicitări față de ziua precedentă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul acțiunilor de control efectuate de inspectorii sanitari de stat, numărul cazurilor persoanelor căzute în stradă (lipotimii, deshidratări) și cel al deceselor din cauza caniculei. Raportarea se va face numai pentru zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius și peste 35 de grade Celsius,” a mai transmis MS.

„Totodată, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condițiile de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare, precum asigurarea stocurilor de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcționalitatea generatoarelor de rezervă și asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare”, a adăugat.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății, sfaturi pentru oameni, pe timpul caniculei

Instituția a reamintit, printr-o postare pe Facebook că Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roşu de caniculă valabil în aceste zile în şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării. Atenționări de cod galben și portocaliu au fost emise pentru restul zonelor din țară.

În acest context, instituția a sfătuit oamenii că evite expunerea prelungită la soare în intervalul 11.00 – 18.00. Cei care au aer condiționat li s-a recomandat să seteze aparatele cu 5 grade mai puțin decât temperatura ambientală.

ADVERTISEMENT

În plus, dacă temperatura aerului depășeste 32 de grade, oamenii nu trebuie să folosească ventilatoare. De asemenea, e bine să poarte pălării, haine de culoare deschisă, largi, din fibre naturale.

Specialiștii au mai recomandat consumul a 1.5 – 2 litri de lichide, menționând evitarea băuturilor alcoolice, a celor cu un conținut ridicat de cofeină sau zahăr.

Este bine ca oamenii să consume fructe și legume și să evite activitățile exterioare care necesită un efort ridicat, precum sportul sau grădinăritul, au mai precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT