News

Canon pregătește o distopie la locul de muncă. Angajații, forțați să zâmbească pentru a-și putea desfășura sarcinile

Angajații Canon din China vor fi nevoiți să zâmbească în fața unor camere video pentru a putea avea acces în birouri.
17.06.2021 | 18:51
Canon pregateste o distopie la locul de munca Angajatii fortati sa zambeasca pentru asi putea desfasura sarcinile
ADVERTISEMENT

Problema stării de bine la locul de muncă este una pe care mai toate companiile încearcă să o rezolve, mai ales de când a izbucnit pandemia, dar și de când oamenii încep să se întoarcă la birouri.

Unii găsesc soluții potrivite pentru angajați, în vreme ce anumite companii par că mai degrabă le vor răul persoanelor angajate. De multe ori, e vorba de o idee bună ce ajunge să fie implementată prost. În cazul de față vorbim despre încercarea celor de la Canon de a-și motiva angajații să fie mai fericiți.

ADVERTISEMENT

Birourile subsidiarei chineze Canon Information Technology au, astfel, parte de un nou sistem de acces în birou, unde nu mai e nevoie să prezinți o cheie sau un card de acces. Angajații care vor să acceseze sălile din clădire sau care vor să stabilească întâlniri trebuie să fie fericiți.

Sună ciudat, dar literalmente angajații trebuie să fie fericiți. Sau cel puțin să arate că sunt fericiți în fața unei camere video cu inteligență artificială, care identifică dacă aceștia zâmbesc sau nu atunci când apar în fața obiectivului.

ADVERTISEMENT

Aceste camere video sunt doar unul dintre multele exemple de supraveghere pe care le aplică firmele chineze pentru angajați, bazându-se pe algoritmi și pe inteligență artificială.

Angajații, urmăriți cât se poate de mult la locul de muncă

Companiile monitorizează ce programe folosesc angajații pe calculatoare, pentru a le calcula productivitatea, îi urmăresc pe camere pentru a vedea cât timp petrec să-și mănânce masa de prânz și le urmăresc și mișcările din afara biroului, prin intermediul aplicațiilor mobile.

ADVERTISEMENT

Nick Smicek, de la King’s College London, spune că ”muncitorii nu sunt înlocuiți de algoritmi și inteligență artificială. De fapt, managementul primește un sprijin datorită acestor tehnologii. Acestea îi fac pe oamenii care lucrează cu mașinării să mărească ritmul forțat, în loc să fie invers, cam la fel cum s-a întâmplat în timpul revoluției industriale din secolul al XVIII-lea”, notează theverge.com.

Canon Information  Technology a anunțat apariția acestor camere care identifică zâmbetele încă din 2020, ca parte dintr-o suită de unelte de management ale locului de muncă, însă tehnologia nu pare să fie atras atenția cuiva la momentul respectiv.

ADVERTISEMENT

Asta poate fi pusă și pe seama faptului că uneltele de supraveghere au ajuns la ordinea zilei, mai ales în China, însă nu numai.

Cu toate că astfel de incidente par străine și îndepărtate de Occident, nici companiile din Vest nu sunt cele mai prietenoase cu proprii angajați. Amazon este cel mai cunoscut exemplu, după ce i-a forțat pe muncitorii din depozite să lucreze până la epuizare și până la accidentări, dar i-a și aranjat în clasamente în funcție de productivitate, concediindu-i pe cei care rămân pe ultimele locuri.

Supravegherea apare și la munca de birou, nu doar în depozit. Pachete software precum Microsoft 365 au și ele integrate unelte prin intermediul cărora utilizatorii pot fi supravegheați, pentru a li se calcula productivitatea. Compania a revizuit funcția oferită, după ce au apărut critici masive cu privire la accesul la date despre utilizatori individuali.

ADVERTISEMENT