News

Capcana în care pică mulți români care au card de credit: “Să fim puțin atenți”

Cardul de credit poate deveni un dușman pentru clienții care nu învață să-l folosească. Ce recomandă analiștii economici
08.05.2023 | 23:21
Capcana in care pica multi romani care au card de credit Sa fim putin atenti
Gestionat cu atenție, cardul de credit poate ajuta la plata facturilor Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Analiștii economici spun că cei care învaţă să folosească înțelept cardul de credit îşi pot achita facturile, vacanțele sau electrocasnicele mai uşor, fără comisioane, în vreme ce, la polul opus sunt clienţii care îl confundă cu un card de debit și care plătesc în final cu vârf şi îndesat.

Card de credit, prieten și dușman

Principalul sfat pe care îl dau specialiștii în finanțe este acela de a scăpa de cheltuielile mari, cum ar fi ratele şi facturile, în momentul în care luăm salariul. Apoi, recomandă economiștii, să mutăm banii rămași într-un depozit sau într-un cont de economii.

ADVERTISEMENT

”Cetăţeanul modern trebuie să fie isteţ financiar. Este suta ta de lei, pune-o la treabă, nu o lăsa să băltească acolo, în contul curent, dar şi mai rău, să o porţi în buzunar. A treia sugestie: un card de credit, al familiei, pentru plata facturilor”, spune analistul economic Adrian Mitroi pentru Observator News.

Iată cum, un astfel de card poate fi un ajutora în buna gestionare a finanțelor personale, atâta vrem cât este administrat cu atenție. În caz contrar, utilizarea unui card de credit ne poate costa la fel de mult ca oricare alt împrumut.

ADVERTISEMENT

La solicitarea unui card de credit, banca va analiza atât salariu, cât și orice alt venit, cum ar fi banii din chirii, dar şi din alte activităţi independente, dacă este cazul. Se iau în calcul atât profesia, cât şi experienţa.

În medie perioada de grație a cardurilor de credit este de 55 de zile. Este intervalul în care un client trebuie să ramburseze, în funcţie de bancă, între 5 şi 10% din suma de care s-a folosit ca să nu aibă de achitat dobânzi de până la 20%.

ADVERTISEMENT

Capcana în care pică mulți români care au card de credit

”Capacana sau lucrul la care trebuie să fim puţin atenţi este, o dată, creşterea consumului. Sunt statistici, undeva spre 30% cumperi mai mult atunci când plăteşti ceva cu cardul de credit faţă de cash sau faţă de un card de debit”, atenționează consultantul financiar Adrian Asoltanie.

Analistul economic Adrian Mitroi explică în ce condiții putem utiliza cardul de credit pentru a ne plăti facturile. ”Dacă este cu atenţie administrat, tu ai două luni în care poţi să îţi plăteşti facturile, cu cardul de credit. Nu ai de ce să mergi la bancă, la ghişeele operatorilor. Să ai plătite la zi toate creditele şi toate facturile este un confort extraordinar”, explică acesta.

ADVERTISEMENT

”Cel mai mare beneficiu este să plătească în rate, fără dobândă, la comercianţi şi, bineînţeles, cu o anumită perioadă de graţie. Limita pe care o acordăm pentru cardul de credit este de patru salarii nete”, spune și Mădălina Teodorescu, reprezentanta unei bănci.

ADVERTISEMENT
Tags: