News

Capitoliul SUA, casa groazei pentru americani! Bombe detonate, tentative de omor și crime

07.01.2021 | 12:56
Capitoliul SUA casa groazei pentru americani Bombe detonate tentative de omor si crime
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a ajuns Capitoliul SUA o adevărată casă a groazei pentru americani! Concret, de-a lungul timpului, mai multe bombe au fost detonate în această clădire, au existat și tentative de omor, culmea, la adresa președinților și crime care au lăsat țara într-o mare de întrebări. 

Astfel, la 30 ianuarie 1835 avea loc ceea ce se crede a fi prima încercare de asasinare a unui președinte al Statelor Unite. Chiar în momentul în care Andrew Jackson părăsea Capitoliul, la puține clipe după înmormântarea reprezentantului din Carolina de Sud, Warren R. Davis, Richard Lawrence, un șomer disperat a îndreptat un pistol către președinte.

ADVERTISEMENT

Și-a ratat ținta, dar acesta avea să încerce din nou cu o altă armă. Nici a doua oară nu a reușit să-l nimerească pe președinte care a intrat în legendă după ce s-ar fi apărat de gloanțe cu un baston. Lawrence a fost în cele din urmă reținut de oamenii legii.

Cum a ajuns Capitoliul SUA casa groazei pentru americani!

Pe 2 iulie 1915, înainte de intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, Eric Muenter, cunoscut drept Frank Holt, un profesor german care dorea să oprească sprijinul american pentru aliați, a detonat o bombă în sala de recepție a Senatului.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, a doua zi a încercat să-l asasineze pe J. P. Morgan, Jr., fiul unui finanțator al forțelor militare. Într-o scrisoare către un ziar local, publicată după explozie, Muenter transmitea oamenilor că a sperat ca detonarea să facă suficient zgomot pentru a fi auzit peste vocile celor care strigau pentru război.

Sursa foto – hepta.ro

În 1954, mai mulți extremiști din Puerto Rico au deschis focul asupra membrilor Congresului din galeria vizitatorilor, rănind cinci reprezentanți. La 1 martie 1971, o bombă a explodat la parterul Capitolului, aceasta fiind plasată de grupul terorist de stânga radicală, Weather Underground.

ADVERTISEMENT

La aproape 12 ani distanță, în 1983, un alt grup numit Unitatea de rezistență armată a revendicat o bombă care a explodat în holul din fața biroului liderului minorității din Senat, Robert Byrd. În 1990, trei membri au unității au fost condamnați pentru bombardament, despre care susțineau că a fost un răspuns la invazia Grenadei.

Ce incidente au avut loc la Capitoliul SUA

La 24 iulie 1998, Russell Eugene Weston Jr. a deschis focul în clădire și a ucis doi ofițeri de poliție. De altfel, despre Capitoliu se crede că a fost ținta intenționată a zborului 93 al United Airlines deturnat la 11 septembrie 2001, înainte ca acesta să se prăbușească lângă Shanksville, Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să preia controlul avionului de la teroriști.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

În 2004, clădirea a fost evacuată pentru scurt timp după ce un avion care îl transporta pe guvernatorul Kentucky de atunci s-a abătut în spațiul aerian restricționat.

De asemenea, un alt incident a avut loc în martie 2016. O femeie a fost rănită atunci de polițiști. Conform informațiilor, soțul acesteia ar fi îndreptat arma spre serviciile de protecție. Autoritățile au catalogat evenimentul drept unul izolat.

Ce reprezintă Capitoliul Statelor Unite ale Americii, locul revoltei susținătorilor lui Donald Trump

Capitoliul SUA este în primul rând o clădire care servește ca sediu al Congresului SUA și locul de întâlnire a ramurii legislative a guvernului federal american. Aceasta se află în Washington, D.C., capitala țării, în vârful colinei cunoscută sub numele de Capitol Hill, la capătul vestic al National Mall.

Sursa foto – facebook

Interesant este că înainte de a stabili capitala națiunii în Washington, DC, Congresul Statelor Unite și predecesorii săi s-au întâlnit la Philadelphia, în Independence Hall și Congress Hall

După ce a revizuit de mai multe ori planul botezat „L’Enfant”, Thomas Jefferson a insistat ca această clădire legislativă să fie numită mai degrabă “Capitol” decât “Casa Congresului”.

Ce reprezintă Capitoliul SUA

De remarcat că termenul „Capitol” provine din latină și este asociat cu Templul lui Jupiter Optimus Maximus de pe Dealul Capitolin, unul dintre cele șapte dealuri ale Romei. Cert este că, încă de pe atunci, termenul a fost adoptat de americani în mai multe jurisdicții și pentru alte clădiri guvernamentale.

Sursa foto – hepta.ro

În primăvara anului 1792, secretarul de stat al SUA, Thomas Jefferson, a propus un concurs de proiectare pentru clădirea Capitoliului și „Casa președintelui”. Acesta avea chiar și să stabilească un termen de patru luni.

Premiul pentru competiție a fost de 500 de dolari și un teren. Peste zece persoane au trimis modele pentru Capitol, dar desenele au fost considerate ca fiind grosolane și amatoare, reflectând nivelul de calificare arhitecturală prezent în Statele Unite la acea vreme.

Cum a fost proiectat Capitoliul Statelor Unite

În cele din urmă, un arhitect amator, William Thornton a a trimis la data de 31 ianuarie 1793 un proiect, unul lăudat chiar de Thomas Jefferson pentru „măreție, simplitate și frumusețe”.

Puțină lume știe că Thornton s-a inspirat din partea frontală de est a Luvrului, precum și din Panteonul din Paris pentru partea centrală a proiectului.

Sursa foto – hepta.ro

Proiectul inițial al lui Thornton a fost mai târziu modificat de către Benjamin Latrobe și apoi de Charles Bulfinch. Domul actual și aripile Casei și ale Senatului au fost proiectate de Thomas U. Walter și August Schoenborn, imigrant german, și au fost finalizate sub supravegherea lui Edward Clark.

Cum era transformat Capitoliul SUA în biserică

Un alt detaliu interesant este acela că, timp de câteva decenii, începând din momentul în care guvernul federal s-a mutat la Washington în toamna anului 1800, clădirea Capitol a fost folosită pentru slujbele religioase duminicale, precum și pentru funcțiile guvernamentale.

„Nu este deloc o exagerare să spunem că duminica la Washington în timpul administrațiilor lui Thomas Jefferson (1801-1809) și a lui James Madison (1809–1817) Capitolul devenea biserică”, scrie presa americană despre ce însemna la început această clădire.

Cum este format Congresul SUA

Congresul Statelor Unite, adică parlamentul țării, este o entitate legislativă bicamerală formată din Camera Reprezentanților, camera inferioară, și din Senat, camera sa superioară. Membrii camerelor inferioară și superioară se întrunesc în sesiuni reunite, formând Congresul Statelor Unite ale Americii.

Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii este specifică structurilor parlamentare din lumea anglo-saxonă. Echivalentul ei european este “Camera deputaților”.

Sursa foto – hepta.ro

Numele de cameră a “reprezentanților” vine de la faptul că fiecare din cele 50 de state sunt reprezentate proporțional cu mărimea populației. Fiecare stat, indiferent de mărime, are dreptul la cel puțin un reprezentant, sau o persoană reprezentativă.

Spre exemplu, California, care este cel mai populat stat al SUA are 55 de reprezentanți, în timp ce Alaska, Delaware, District of Columbia, Montana, North Dakota, South Dakota, Vermont și Wyoming au fiecare doar câte un reprezentant. Numărul total actual al reprezentanților din Cameră este fixat la 435 de către un act legislativ specific.

ADVERTISEMENT