News

UDMR și PNL își vor împărți ministerele deținute anterior de USR. Care ar putea fi miniștrii guvernului lui Nicolae Ciucă

Primul-ministru desemnat Nicolae Ciucă va trebuie să-și aleagă repede miniștrii, configurația cabinetului său depinzând în primul rând de negocierile cu UDMR.
21.10.2021 | 18:50
UDMR si PNL isi vor imparti ministerele detinute anterior de USR Care ar putea fi ministrii guvernului lui Nicolae Ciuca
O mare parte dintre miniștrii lui Florin Cîțu se vor regăsi pe lista noului premier, Nicolae Ciucă/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cazul în care liberalii vor merge până la capăt cu intenția de ține USR în afara Guvernului, PNL și UDMR vor trebui să-și împartă ministerele lăsate vacante de către partidul lui Dacian Cioloș.

În condițiile în care majoritatea copleșitoare a miniștrilor liberali din cabinetul Cîțu l-au susținut pe fostul premier la Congresul  PNL, este puțin probabil ca vreunul dintre ei să fie scos de pe lista miniștrilor lui Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

În consecință, numele noi din guvernul generalului vor rezulta din deciziile care se vor lua la negocierile dintre PNL și UDMR pe „prada” lăsată în urmă de către USR.

Miniștri „bătuți în cuie” pe funcții

Există o serie de miniștri a căror poziție pare intangibilă mai ales că o parte dintre ei au primit funcții de conducere în partid la Congresul PNL susținându-l pe Florin Cîțu. Este vorba de secretarul general Dan Vîlceanu la Ministerul de Finanțe, prim-vicepreședintele Lucian Bode la Ministerul Afacerilor Interne, Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației și Raluca Turcan la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, chiar dacă aceasta din urmă nu se mai regăsește în  conducerea partidului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este probabilă rămânerea la Ministerul Afacerilor Externe a lui Bogdan Aurescu, diplomat de carieră, care este un colaborator apropiat al președintelui  Iohannis în domeniul politicii externe.

Figuri noi la Agricultură și Apărare

Odată cu desemnarea lui Nicolae Ciucă drept prim-ministru rămâne vacant portofoliul de la Ministerul Apărării Naționale. Este de așteptat ca premierul desemnat să aibă un cuvânt greu de spus în alegerea succesorului său. Candidații cu cele mai mari șanse le-ar avea președinții comisiilor parlamentare de apărare: Nicoleta Pauliuc la Senat și Constantin Șovăială la Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Nicoleta Pauliuc (50 de ani) este avocat de profesie, fiind la al doile mandat de senator de Ilfov. În CV-ul se regăsește și un curs făcut la Colegiul Național de Apărare. Deputatul de Sibiu Constantin Șovăială (61 de ani) are relativ puțină experiență la vârful politicii, dar a fost ofițer de carieră până în 1999, activând în cadrul Școlii de Ofițeri din Sibiu.

Singurul ministru de-al lui Florin Cîțu care a făcut parte din tabăra lui Ludovic Orban la Congres este Adrian Oros. De altfel, acesta își anunțase demisia din funcția de ministru al Agriculturii, dar a revenit asupra deciziei după moțiunea de cenzură pentru a asigura interimatul funcției până la instalarea unui alt cabinet.

ADVERTISEMENT

În aceste circumstanțe, PNL va desemna o altă persoană, cel mai probabil deputatul Daniel Constantin, unul dintre vicepreședinții partidului aleși pe 25 septembrie. Fostul președinte al PC are deja experiență guvernamentală fiind ministru al Agriculturii în 2012-2015 și ministrul al Mediului Apelor și Pădurilor timp de câteva luni la începutul anului 2017. Ca și Sorin Cîmpeanu, este printre liderii disidenților din Pro România care au trecut la PNL făcând astfel posibilă instalarea guvernului liberal în 2019.

Predoiu și Tătaru s-ar putea reîntoarce la Palatul Victoria

Mai greu de anticipat este modul în care își vor împărți PNL și UDMR portofoliile foștilor miniștri ai USR. Foarte probabil este că liberalii nu vor ceda portofoliul Justiției, mai ales că fostul titular de la USR, Stelian Ion, a fost demis de Cîțu, acțiune ce a provocat criza guvernamentală.

După ce a avut o relație încordată cu Stelian Ion, președintele Iohannis va prefera un ministru de Justiție în care să aibă încredere. Favoritul este Cătălin Predoiu, cel care a ocupat funcția în mai multe guverne. Predoiu a elaborat proiectele de legi ale justiției în guvernul Orban, lucru apreciat public de către șeful statului inclusiv după preluarea mandatului de către Stelian Ion.

La Sănătate, ar putea fi desemnat președintele PNL Vaslui, senatorul Nelu Tătaru, care a mai gestionat acest portofoliu în guvernul Orban, după apariția epidemiei de coronavirus în România. Tătaru a fost numit recent consilier onorific al premierului Cîțu pe probleme de sănătate.

Ministerele cu mulți bani, miza discuțiilor cu UDMR

Șeful PNL Mehedinți, Virgil Popescu, ar putea fi mutat de la Energie la Ministerul Economiei, pe care l-a condus și în guvernul Orban. Astfel domeniul Energiei ar putea fi subiect de negociere cu UDMR.

Uniunea ar putea pretinde cel puțin două ministere în plus, măcar unul dintre ele fiind de prim rang, de care să depindă alocarea multor fonduri. În această categorie s-ar încadra Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Transporturilor. Este puțin probabil ca UDMR să renunțe la amândouă. În cazul în care vor obține Proiectele Europene, liberalii ar rămâne cu Transporturile, caz în care Lucian Bode s-ar putea întoarce la acest minister, lăsând un alt liberal la MAI, posibil Florin Roman, unul dintre cei mai proeminenți lideri ai taberei învingătoare de la Congres și vicepreședinte al PNL pe domeniul administraţie, ordine publică şi siguranţa cetăţeanului.

Ministerul Culturii ar putea fi transferat la UDMR

În afară de Energie, Transporturi și Proiecte Europene, liberalii vor trebui să negocieze cu UDMR și postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, ocupat anterior tot de un USR-ist. Dacă această funcție va rămâne la PNL, un posibil candidat este deputatul Pavel Popescu, vicepreședinte PNL pe domeniul comunicaţii, societate informaţională şi digitalizare.

În funcție de cum vor decurge negocierile în coaliția PNL-UDMR, ar putea fi discutat și portofoliul de la Cultură, deținut acum de către Bogdan Gheorghiu. Președintele UDMR Kelemen Hunor este actualmente vicepremier fără portofoliu, dar ar putea prelua Ministerul Culturii pe care l-a condus și în guvernele Boc 2 și Ponta 3.

ADVERTISEMENT