News

Nicolae Ciucă, desemnat premier de Klaus Iohannis: ”Chem toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului”. Update

Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui nou premier. La finalul lor, șeful statului a anunțat că l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze un viitor Cabinet.
21.10.2021 | 17:37
Nicolae Ciuca desemnat premier de Klaus Iohannis Chem toti actorii politici responsabili sa sustina formarea guvernului Update
Premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT
21-10-2021
14:38

Nicolae Ciucă, apel la responsabilitate către toți actorii politici

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Klaus Iohannis să alcătuiască viitorul Guvern, a făcut un nou apel către politicienii din Parlament. 

Acesta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care cere ca ”toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului”.

”Țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa recentă. De aceea, chem toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului și să ne sprijine pentru a depăși cât mai curând criza medicală și pe cea economică.

România are nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a trece cât mai bine și mai repede dincolo de acest val al pandemiei și de iarna care urmează”, a scris Ciucă.

21-10-2021
13:28

Dacian Cioloș, despre nominalizarea lui Ciucă: ”Nu suntem confortabili cu un fost militar la Guvern”

Într-o conferință de presă susținută joi după-amiaza, Dacian Cioloș a reiterat ideea că USR nu va vota un guvern minoritar din care formațiunea pe care o conduce nu face parte.

De asemenea, Cioloș nu este deloc de acord cu numirea unui fost cadru miliar în fruntea Executivului, gest pe care îl vede ca pe o ”capitulare” a politicului.

”USR nu intenționează să susțină un guvern minoritar care are susținerea PSD-ului. Noi am venit cu un guvern, cu soluții în criza sanitară și gestionarea crizei economice. 

E nevoie de măsuri ferme, de folosirea banilor europeni. Aceste lucruri. Am putea avea rapid un guvern PNL – USR – UDMR, dar decizia e la PNL și ei urmează să și-o asume.

Nu știm ce să votăm deocamdată. Știm doar intenția de a vota un guvern minoritar. Nici nu mai contează cum va vota USR, dacă PNL a anunțat că va avea susținere în Parlament.

Foarte probabil, pare să existe mai demult o înțelegere PNL cu PSD. Nu se mai pune probabil o susținere din partea USR.

Nu e un semnal deloc bun, din punctul nostru de vedere, ca un fost miliar să vină la Guvern. Noi am avut decizia de a militariza campania de vaccinare și am văzut rezultatul. Acum venim cu o propunere de premier un fost militar. Evident că nu suntem confortabili. E un semn de capitulare politică”, a spus Cioloș.

21-10-2021
11:39

AUR nu-l susține Ciucă. Simion: „Dacă nici propunerea asta nu trece, inițiem suspendarea președintelui”

Nu o să susţinem varianta lui Nicolae Ciucă ca premier, Marcel Ciolacu ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Florin Cîţu -, preşedinte al Senatului. Asta se vehiculează. Eu sper ca PSD să nu marşeze la această variantă, să nu facă blat cu Klaus Iohannis”, a declarat copreședintele AUR George Simion, după consultările cu președintele Klasu Iohannis.

Simion a relatat că reprezentanții AUR i-au transmis președintelui că, în cazul în care nici Nicolae Ciucă nu va obține votul de încredere al Parlamentului, partidul va iniția suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis.

Preşedintele ne-a spus că se pare că ăsta e hobby-ul nostru, suspendarea preşedintelui, şi i-am transmis că fiecare cu hobby-urile sale. Colegul Mihai Negoescu l-a întrebat pe preşedinte ce îl califică pe Nicolae Ciucă în funcţia de prim-ministru, la care preşedintele a spus că asta va reieşi din dialogul pe care îl va purta Nicolae Ciucă cu noi”, a relatat Simion.

21-10-2021
11:27

Nicolae Ciucă: „Vom negocia cu toate forțele responsabile”

Spre deosebire de cazul lui Dacian Cioloș, Nicolae Ciucă a fost invitat alături de președinte atunci când Klaus Iohannis a făcut anunțul privind noul candidat pentru funcția de prim-ministru.

Nicolae Ciucă a spus că va negocia „cu toate forțele responsabile” componența viitorului  cabinet, precum și susținerea acestuia în Parlament.

Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să-l avem în aceste momente dificile pentru a putea să depășim situația de criză în care ne aflăm astfel încât cetățenii să beneficieze de tot ceea ce poate un guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde. Vom negocia cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim guvernul și guvernul propus să poată fi aprobat în Parlament”, a declarat Nicolae Ciucă, după anunțul făcut de președintele Iohannis.

21-10-2021
11:09

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis după consultări

-„Am încheiat consultările cu partidele. Discuțiile de azi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuții. Am reiterat că acum este nevoie de o soluție reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Trebuie să terminăm cu această criză cu preocupări care țin doar de politicieni. Criza a durat prea mult, este inadmisibil să continuăm în același stil.

-„Am fost foarte mulțumit că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat în unanimitate un candidat în persoana dlui Ciucă. Analizând întreaga situație am decis să-l desemnez drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe Nicolae Ciucă”.

 

21-10-2021
10:55

Kelemen, despre nominalizarea lui Ciucă: „Nu cred că este cea mai bună soluție”

Președintele UDMR Kelemen Hunor a spus că are rezerve față de propunerea PNL ca Nicolae Ciucă să conducă viitorul guvern întrucât este o practică neobișnuită în țările democratice ca un militar, chiar și în retragere, să ocupe funcția de prim-ministru.

Am luat act de propunerea PNL cu Nicolae Ciucă prim-ministru. Este un militar excepțional care a condus trupe în teatre de război și am respect pentru orice militar. Din punct de vedere este o problemă. În ultimii zeci de ani în țările democratice niciun militar în retragere nu a condus guverne. Nu este o chestiune personală, dar avem o oareecare reținere”, a declarat Kelemen Hunor după consultările cu șeful statului.

În pofida acestei rețineri, Kelemen Hunor nu a exclus ca decizia oficială a Uniunii să fie una de susținere a unui cabinet Ciucă.

Nu am o problemă cu persoana domnului Ciucă, am fost colegi în Guvern și am colaborat bine, dar în vremuri normale nu  prea sunt guverne conduse de militari, fie ei și în retragere. Vom lua o decizia în cursul zilei de astăzi și probabil mandatul va fi să ne așezăm la masă să găsim o soluție după desemnarea domnului Ciucă”, a spus președintele UDMR.

Acesta a atras atenția că un guvern minoritar va avea dezavantajul că va fi într-o poziție fragilă în eventualitatea unei moțiuni de cenzură.

Este o chestiune extrem de dificilă. Dacă se formează o majoritate în Parlament  poate funcționa până la alegeri, dar la un guvern minoritar poate apărea o moțiune de cenzură în cursul primăverii. Este un exercițiu pur teoretic. Avem nevoie de un guvern cu drepturi depline, dar nu pot să vă spun cât timp poate să meargă. Prima încercare va fi în primăvară”, a conchis Kelemen.

21-10-2021
10:39

Ciolacu: „PSD nu poate face parte dintr-un guvern fără să aibă funcția de prim-ministru”

Președintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că social-democrații sunt dispuși să stea de vorbă cu primul-ministru pe care îl va desemna președintele Iohannis, dar a exclus o posibilă negociere directă cu liderul actual al liberalilor, Florin Cîțu.

PNL nu are opțiuni pentru că are o decizie că nu discută cu PSD (…) Dacă dorește să ne cheme la o discuție, să schimbe deciziile partidului de a nu avea discuții cu PSD. Partidul nostru nu poate discuta decât cu primul-ministru desemnat, dacă acesta va fi domnul Ciucă”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă susținută după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

Ciolacu a evitat să spună clar dacă partidul său va susține un  guvern minoritar PNL-UDMR, precizând că nu s-a discutat cu liberalii despre acest scenariu. În ce privește intrarea în guvern, PSD nu ar putea accepta acest lucru fără să dețină funcția de prim-ministru.

Nu a existat un asemenea dialog până acum privind formarea unei majorități. PSD nu poate face parte dintr-un guvern cu largă majoritate fără să aibă primul-ministru desemnat din partea PSD”, a spus Ciolacu.

Nu avem un candidat de prim-ministru în acest moment. Când vom avea un prim-ministru desemnat, vom avea un dialog pentru crearea unei majorități și vom vedea ce decizie vom lua”, a adăugat liderul PSD.

Întrebat dacă șeful statului a precizat că are de gând să-l propună ca premier pe Nicolae Ciucă, Ciolacu a răspuns: „Președintele României nu a spus explicit la ce propunere se referă, a făcut  profilul propunerii (…) Profilul ducea într-o oareșce direcție militară.

21-10-2021
09:44

Delegația USR primită de șeful statului: „Trebuie să găsim altă soluție”

După întâlnirea cu delegația UDMR, la consultările de la Cotroceni cu președintele Iohannis au sosit reprezentanții USR: Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă şi Stelian Ion

V-am invitat la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern şi atunci trebuie să găsim altă soluţie”, a spus Klaus Iohannis la începutul discuțiilor cu USR.

21-10-2021
09:14

Florin Cîțu: „PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă într-un guvern minoritar alături de UDMR”

Președintele PNL Florin Cîțu a afirmat că el a făcut propunerea ca partidul să-l susțină pe Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru.

PNL a dat dovadă de maturitate și responsabilitate și s-a prezentat cu o propunere de premier pentru a debloca criza politică și pentru a putea să gestionăm situația din sănătate. PNL l-a propus pe domnul Ciucă într-un guvern minoritar alături de partenerii de la UDMR (…) Este o propunere pe care eu am făcut-o în Biroul Politic Național. Vreau să facem politică pentru români și este mai important să avem acum un guvern cu puteri depline. Propunerea a fost acceptată în unanimitate”, a declarat Cîțu, după discuțiile cu președintele.

Potrivit Digi24, în eventualitatea în care ar fi instalat un guvern Ciucă, Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al Senatului.

21-10-2021
08:40

Iohannis, la întâlnirea cu liderii PSD: „Criza politică nu mai este înțelească în niciun fel de români”

Klaus Iohannis a primit la Cotroceni, delegația PSD alcătuită din președintele Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, secretarul general Paul Stănescu, senatorul Adrian Streinu-Cercel și deputatul Alexandru Rafila.

V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că totuși suntem într-o situația mult diferită: criza pandemică s-a aprofundat, iar criza politică nu  mai este înțeleasă în niciun fel de români. În spațiul politic există în mod real dorința de a pune capăt acestei crize”, a spus Iohannis la începutul discuțiilor cu social-democrații.

Înaintea întâlnirii cu PSD, șeful statului a discutat cu delegația PNL, întrevedere care a durat circa 15 minute.

21-10-2021
08:35

USR cere refacerea coaliției cu PNL și UDMR

Președintele USR Dacian Cioloș a afirmat că partidul său susține instalarea cât mai rapidă a unui guvern cu puteri depline care să scoată țara din criză.

Acest lucru se poate face reconstruind coaliția PNL-UDMR-USR. Asta înseamnă să avem pe masă o altă propunere de premier decât Florin Cîțu care să înceapă negocierile”, a declarat Dacian Cioloș, înainte să plece la Cotroceni.

Dacian Cioloș nu susține instalarea unui guvern minoritar. „Dacă a trecut de Parlament, nu înseamnă că are voturile necesare să pună în aplicare un program de guvernare. Nu putem susține un guvern minoritar câtă vreme există posibilitatea să construim o majoritate pentru un program de guvernare”, a spus liderul USR.

În ce privește susținerea unui cabinet condus de către Nicolae Ciucă, Cioloș a spus că USR va decide în funcție de obiectivele pe care le avea acesta ca prim-ministru.

21-10-2021
08:23

Vasile Dîncu și Dumitru Buzatu nu vor ca PSD să susțină un guvern minoritar

În ședința Biroului Permanent al PSD s-a discutat despre posibiilitatea ca partidul să susțină un guvern condus de către Nicolae Ciucă.

Președintele Consiliului Național, Vasile Dîncu și președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu au susținut că social-democrații nu ar trebui să voteze un guvern minoritar, indiferent de numele premierului propus de către liberali, informează News.ro.

După ședință, Marcel Ciolacu a refuzat să comenteze varianta susținerii unui guvern minoritar. „Credem că, după eșecul guvernării de dreapta, varianta cea mai bună este să ne întoarcem la popor”, a declarat Ciolacu adăugând apoi că alegerile nu pot avea în perioada imediat următoare din cauza pandemiei.

21-10-2021
08:05

Consultările de la Cotroceni au început

Delegația PNL este prima care intră la consultări cu președintele Iohannis. Liberalii sunt reprezentați de către președintele Florin Cîțu, secondat de prim-vicepreședinții Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu și Rareș Bogdan. Alături de ei a sosit și candidatul PNL la postul de premier, Nicolae Ciucă.

Suntem iar în situația formării unui nou guvern și ca atare aștept o abordare constructivă în primul rând de la PNL, dar și de la alte partide responsabile”, a spus Klaus Iohannis, la începutul discuțiilor, înainte ca presa să părăsească sala.

21-10-2021
07:34

Nicolae Ciucă, propunerea oficială a liberalilor pentru șefia Guvernului

Biroul Politic Național al PNL a decis să îl propună pe Nicolae Ciucă drept candidatul partidului la funcția de prim-ministru.

Decizia a fost luată la capătul unei ședințe care a durat doar 5 minute. Potrivit Digi24, PNL ar intenționa să formeze un  guvern minoritar împreună cu UDMR care să încerce să obțină susținerea parlamentară a social-democraților.

21-10-2021
07:30

PSD nu agrează ideea unui guvern minoritar

Conducerea PSD s-a reunit în ședința Biroului Permanent Național pentru a discuta mandatul cu care delegația partidului se duce la consultările cu președintele Iohannis.

Îmi menţin părerea că România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar. Mai ales cu ce avem de-a face în acest moment. Ştiţi că într-o zi în România au fost mai multe decese decât în toată Uniunea Europeană”, a declarat președintele partidului, Marcel Ciolacu, înaintea ședinței.

Întrebat dacă PSD ar putea susține un guvern minoritar, Ciolacu a răspuns: „Haideţi să vedem cum se aşează lucrurile şi să luăm în considerare perioada din acest moment.

21-10-2021
07:23

PNL ar putea veni cu altă variantă de premier

Liberalii iau în calcul și o altă variantă de premier pe care ar putea să o propună președintelui Klaus Iohannis, în afară de Florin Cîțu. Potrivit unor surse politice citate de Adevărul, un candidat din partea PNL la funcția de prim-ministru ar putea fi ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Subiectul este analizat în ședința Biroului Politic Național al PNL care a început de la ora 10, după care delegația liberalilor va merge la Cotroceni.

La câteva ore după ce Guvernul Dacian Cioloș a fost respins cu o majoritate largă la votul din Parlament, Klaus Iohannis a anunțat o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni.

De această dată, șeful statului nu mai prelungește criza și a decis ca întâlnirea cu partidele parlamentare să aibă loc în ziua următoare votului din Parlament.

ADVERTISEMENT

Așadar, joi, de la ora 11.00, partidele și grupul minorităților sunt așteptate la discuții pentru a se căuta soluții la ieșirea din criză.

Klaus Iohannis, noi consultări pentru ieșirea din criză. Partidele parlamentare, invitate joi la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni. PSD, PNL, USR, AUR, UDMR și Minoritățile Naționale sunt așteptate joi la discuții.

ADVERTISEMENT

Decizia șefului statului vine după respingerea la vot a Guvernului Cioloș. În orele care urmează, Administrația Prezidențială urmează să anunțe programul stabilit pentru fiecare partid.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT

În consecință, în temeiul prevederilor art. 85 alin.(1) și ale art. 103 alin.(1) din Constituția României, Președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie 2021, începând cu ora 11:00”, anunță Administrația Prezidențială.

Dacian Cioloș, după respingerea Guvernului său: ”Mingea se întoarce în terenul președintelui”

Reamintim că miercuri, în mod previzibil, Guvernul Cioloș a fost respins la votul din Parlament. Liderul USR și echipa sa au reușit să strângă doar 88 de voturi din necesarul de 234.

ADVERTISEMENT

”Din acest moment mingea se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Dacian Cioloș, după ce a fost respins în Parlament. În ceea ce privește refacerea coaliției în jurul PNL, condus de Florin Cîțu, Cioloș a răspuns: ”Cîțu e non-soluție”.

PNL se ține tare pe poziție: ”Florin Cîțu, propunerea de premier înaintată la consultări”

Dacă USR nu vrea să revină la masa negocierilor cu PNL cu Florin Cîțu premier, liberalii se țin tare pe poziția anunțată la Congres și nu renunță la liderul lor.

Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL și o apropiată a premierului Cîțu, a declarat miercuri la Digi24 că decizia PNL e de a-l avea premier pe președintele PNL, Florin Cîțu, nu s-a schimbat.

”Acestea sunt deciziile PNL. Aceasta este decizia PNL, ca președintele să fie cel propus pentru postul de premier. Cu această propunere se va merge la Cotroceni la întâlnirea cu Klaus Iohannis”, a spus Gorghiu.

La același post de știri, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, acuză PNL de o posibilă înțelegere cu PSD.

”Ar fi absurd să-l propună tot pe Florin Cîțu, doar dacă nu cumva PNL s-a înțeles cu PSD. PNL trebuie să aleagă, ori USL, ori refacerea coaliției”, spune deputatul USR.

ADVERTISEMENT