News

Care au fost ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu, înainte de moarte. Puțină lume a aflat acest lucru

La mai bine de trei decenii de la executarea soților Ceaușescu s-au aflat și ultimele cuvinte ale celor doi. Ce au zis Nicolae și Elena înainte să fie împușcați
22.10.2022 | 08:30
Care au fost ultimele cuvinte ale sotilor Ceausescu inainte de moarte Putina lume a aflat acest lucru
Ultimele cuvinte spuse de Nicolae Ceaușescu înainte de execuție. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

În decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați și executați împreună. Zeci de ani lumea nu a știut prea multe despre acest eveniment, unul care avea să schimbe definitiv România. Regimul comunist era îndepărtat, însă nu toate s-au derulat pe coordonatele pe care oamenii le așteptau.

Ce au zis Nicolae și elena Ceaușescu înainte de execuție

După ce au fugit cu elicopterul, cei doi soți aveau să fie prinși și au ajuns la Târgoviște. Ultimele clipe din viața lor s-au petrecut într-o cameră micuță, departe de luxul pe care îl aveau în viața de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Au fost păziți de soldați, mulți dintre militari precizând în timp câ erau chiar speriați de ceea ce se întâmpla. În același timp erau uimiți de felul în care arăta încă președintele.

Unul din cei care au fost aproape de cei doi este și Ionel Boeru. Alături de alți 15 militari, acesta a păzit cuplul de dictatori, chiar și în sala de judecată.

ADVERTISEMENT

„Mă aflam în sala de judecată și aveam ordine să îi execut dacă există vreo încercare de a-i salva. Țineam arma la piept, ii urmăream tot timpul. Trăgeam cu urechea când judecătorii decideau verdictul și în timpul deliberărilor”, a povestit Ionel Boeru pentru The Guardian.

Ionel Boeru a mai explicat că Nicolae Ceaușescu tot spera să fie achitați și îi transmitea de zor soției lucrul acesta. După ce a venit sentința, aceștia au fost duși spre locul de execuție. Nicolae Ceaușescu a mai apucat să le zică soldaților „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”

ADVERTISEMENT

De asemenea, în fața plutonului de execuție, Nicolae Ceaușescu a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!” .

Acesta a fost găsit vinovat pentru genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune și subminarea economiei naționale. Tribunalul a decis pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii.

ADVERTISEMENT