Life

Care e cea mai ridicată temperatură la care poate supraviețui corpul uman. În ce condiții se ajunge la deces

Cea mai ridicată temperatură la care poate supraviețui corpul uman. Se poate ajunge chiar la deces, în anumite condiții.
17.07.2023 | 16:39
Care e cea mai ridicata temperatura la care poate supravietui corpul uman In ce conditii se ajunge la deces
Care e cea mai ridicată temperatură la care poate rezista corpul uman. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au dezvăluit care e cea mai ridicată temperatură la care poate rezista corpul uman. În anumite condiții, se poate ajunge la probleme grave de sănătate și chiar la deces.

Care e cea mai ridicată temperatură la care poate rezista corpul uman

În sezonul estival, temperaturile de afară sunt foarte mari, iar de multe ori pot fi insuportabile pentru oameni. În plus, căldura extremă este provocată de schimbările climatice de pe planetă, iar aceasta poate duce la probleme serioase de sănătate.

ADVERTISEMENT

Deși este rezistent, corpul uman nu poate face față unor temperaturi extreme, mai ales în zilele caniculare, de vară. Este important de menționat că temperatura bulbului umed, adică cea care se măsoară cu un termometru acoperit cu o bucată de pânză umedă, nu este același lucru precum cea a aerului, așa cum este afișată de aplicația meteo.

Potrivit unui studiu din 2020, publicat în revista Science Advances, corpul uman poate suporta o temperatură maximă de 35 °C. Atunci când se măsoară temperatura bulbului umed sunt luate în calcul atât căldura, cât și umiditatea.

ADVERTISEMENT

În cazul în care există prea multă apă în aer, transpirația de pe corp se evaporă mai greu. Transpirația este importantă deoarece elimină căldura în exces răcind, astfel, organismul.

Atunci când umiditatea e scăzută, iar temperatura ridicată, sau invers, este posibil ca temperatura bulbului umed să nu se apropie de maximul suportat de corpul uman, potrivit lui Colin Raymond, cercetător postdoctoral la Populsion Laboratory al NASA, care se ocupă cu studiul căldurii extreme, arată livescience.com.

ADVERTISEMENT

Dacă și umiditatea, și temperatura sunt foarte ridicate, atunci temperatura bulbului umed poate ajunge rapid să fie una periculoasă pentru organism. Spre exemplu, dacă temperatura aerului este de 46,1 °C, iar umiditatea relativă de 30%, temperatura bulbului umed este de aproximativ 30,5 °C.

În schimb, atunci când temperatura aerului este de 38,9 °C, iar umiditatea relativă de 77%, temperatura bulbului umed ajunge la 35 ­°C. Oamenii nu își mai pot regla căldura internă dacă temperatura și umiditatea sunt ridicate. Acesta e motivul pentru care unii supraviețuiesc cu greu unor astfel de condiții.

ADVERTISEMENT

De ce nu poate suporta organismul temperaturi extreme

Dacă temperatura bulbului umed crește peste cea a corpului uman, acesta poate transpira în continuare. Cu toate acestea, nu se poate răci la temperatura de care are nevoie pentru a funcționa fiziologic.

Astfel, corpul devine hipertermic și are peste 40 °C. În aceste condiții, se poate ajunge la probleme medicale, cum ar fi puls rapid, schimbarea stării mentale, lipsa transpirației, leșin și chiar comă, potrivit National Institutes of Health SUA, notează omofon.com.

Temperatura de 35 °C a bulbului umed nu provoacă decesul imediat. Cel mai probabil, după aproximativ 3 ore, nu se mai poate supraviețui în asemenea condiții de căldură extremă.

Studiile au încercat să estimeze durata de timp prin scufundarea unor persoane în rezervoare de apă caldă. Atunci când temperatura corpului lor a început să crească în mod necontrolat, aceștia au fost scoși din apă.

De asemenea, Raymond a estimat că nu există nicio modalitate pentru a confirma că temperatura de 35 °C a bulbului umed este cea exactă la care se poate supraviețui. Specialistul a spus că numărul real este undeva între 34 °C și 36,5 °C.

Supraîncălzirea este provocată și de exercițiile fizice și de expunerea directă la lumina soarelui. Temperaturile ridicate pot fi fatale pentru persoanele în vârstă sau pentru cele care au probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea.

De altfel, și persoanele care iau antipsihotice și nu își pot regla temperatura pot ajunge la deces. Din aceste motive, unele persoane mor, chiar dacă temperatura bulbului umed este sub 35 °C. Aerul condiționat este util atunci când afară sunt temperaturi mari. Din păcate, nu toată lumea dispune de această opțiune în locuință.

ADVERTISEMENT