Life

Care e limita de decibeli în apartament. Poți primi amenzi însemnate dacă îți deranjezi vecinii

Care e limita de decibeli în apartament? Cei care nu o cunosc sau nu țin cont de acest aspect de conviețuire într-un bloc pot primi amenzi usturătoare.
22.09.2022 | 07:01
Care e limita de decibeli in apartament Poti primi amenzi insemnate daca iti deranjezi vecinii
Care este limita maximă de decibeli în apartament. Sursa foto: decoratex.biz
ADVERTISEMENT

Sunt adesea situațiile în care locatari dintr-un bloc se plâng de vecinii zgomotoși, din varii motive: ascultă muzică la un volum ridicat, vorbesc prea tare sau pornesc o bormașină de la primele ore ale dimineții sau chiar înainte de culcare. Pentru toate acestea există o limită de decibeli, care dacă nu este respectată se poate aplica amendă.

Limita maximă de decibeli înr-un apartament. Amenzile poliției pornesc de la 500 de lei

Fiecare cetățean, deranjat de zgomotul produs de vecini, poate apela la serviciul 112. Oamenii legii se deplasează la fața locului și întocmesc o sancțiune între 500 și 1500 de lei pentru cei care tulbură pacea, în baza actului normativ 61/1991.

ADVERTISEMENT

Persoanele care nu vor să fie penalizate, trebuie să cunoască limita maximă de decibeli din propria locuința. Potrivit decoratex.biz nivelul permis este de 55 decibeli, pe timp de zi, iar pe timp de noapte 45 de decibeli.

O bormașină, de exemplu, produce zgomot peste limita normală. Sunetul emis este mai mare de 70 sau 80 de decibeli. Acest instrument, deranjant pentru mulți dintre noi, se poate folosi doar în intervalul 8:00-13:00 sau 14:00-22:00.

ADVERTISEMENT

Aceeași sursă, decoratez.biz, mai notează că izolarea fonică are o influență în nivelul maxim de zgomot și prevede o limită de 50 de decibeli. Drept urmare, prin respectarea acestui lucru nu ar mai trebui să se audă vreun sunet în apartamentul alăturat.

Dacă observați lipsa izolării fonice într-o locuință, se poate lua legătura cu reprezentanții unei comisii de la Supravegeherea consumatorilor. Aceștia vor realiza o inspecție în așa fel încât să se permită apelarea dezvoltatorului.

ADVERTISEMENT

Cum ne este afectat organismul de zgomot. Ce spun medicii

Specialiștii spun că expunerea la zgomot este nocivă sistemului nervors. Această parte a corpului uman se poate supraîncărca și avea consecințe negative, precum stări de neliniște sau tulburări de somn.

Nici durerile de cap nu sunt ocolite de decibelii peste măsură. Se pot provoca astfel de afecțiuni durabile și puternice. La toate acestea se adaugă și dezvoltarea unei atitudini depresive sau auz slab.

ADVERTISEMENT

Studiile medicale au arătat de-a lungul vremii că la un nivel de peste 70 de decibeli există riscul pierderii auzului sau chiar al producerii unui accident. Cei mai vulnerabili la zgomot sunt copiii, bătrânii și femeile însărcinate, nevăzătorii sau persoanele cu handicap.

Produse care se pot utiliza în orice apartament pentru a fi protejați de zgomot

Pentru locatarii care vor să fie feriți de sunetele prea înalte de la vecini s-au iventat produse specifice, anume:

  • placă de gips carton NIDA Acoustic, care se aplică în mai multe straturi,
  • bridă acustică pentru tavanele suspendate și placări, care absoarbe vibrațiile,
  • vată minerală cu densitate ridicată, care îmbunătățește performanța acustică,
  • bandă de etanșare monoadezivă, produs care reduce vibrațiile sunetelor.

Orele la care nu este permisă deranjarea liniștii publice

În prezent, nu se permite gălăgie între orele 22:00 și 8:00 sau între 13:00 și 14:00. Cei care ignoră această regulă și o fac în mod repetat riscă o amendă de la 2.000 până la 6.000 de lei.

Pe lângă amendă, vecinii vinovați de decibelii peste limita admisă de lege pot risca să facă și muncă în folosul comunității, care pornește de la 70 sau 120 de ore, fără plată.

ADVERTISEMENT