News

Care e stațiunea preferată a românilor în minivacanța de Rusalii. Peste 70.000 de oameni iau cu asalt litoralul românesc

Românii vor lua cu asalt litoralul românesc în minivacanța de 1 iunie și Rusalii, iar stațiunea preferată a românilor, ca de obicei, Mamaia.
31.05.2023 | 21:06
Care e statiunea preferata a romanilor in minivacanta de Rusalii Peste 70000 de oameni iau cu asalt litoralul romanesc
Care e stațiunea preferată a românilor. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Exceptând Mamaia, stațiunea preferată a românilor, în top mai intra Eforie și alte stațiuni din sudul litoralului românesc. Hotelierii spun că peste 70.000 de oameni ar trebui să profite de minivacanță, mai ales că profesorii sunt în grevă. Tarifele în acest moment sunt la jumătate față de sezonul obișnuit, astfel că oamenii se înghesuie pe litoral.

Stațiunea preferată a românilor rămâne Mamaia

Mai mult, potrivit Observatornews.ro, taxa de pod de la Fetești va fi eliminată, astfel că oamenii vor face economie dacă merg pe litoral. Foarte mulți oameni sunt deja prezenți pe litoral, profitând de minivacanța de 1 iunie și Rusalii, mai ales că vremea e perfectă, cu 27 de grade Celsius, iar apa înregistrează 22 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Turiștii vor ajunge pe litoral în număr foarte mare în special în Mamaia, stațiunea cu cel mai mare grad de ocupare, însă în top urmează Eforie și restul stațiunilor din sudul litoralului. Majoritatea hotelurilor au anunțat încă de acum două săptămâni că nu mai sunt locuri, iar serviciile preferate au fost all inclusive.

“Vom începe cu 1 Iunie, când îi celebrăm pe copii. Vom deschide miniclubul, echipa noastră de entertainment este pregătită cu multe surprize, cu momente de magie”, explică Iulian Tenie, managerul unui hotel de 3 stele, conform sursei citate. La acest hotel din Mamaia o cameră standard pentru două persoane, cu mic dejun inclus, costă 230 de lei pe noapte.

ADVERTISEMENT

E vorba de un tarif la jumătate față de prețurile practicate în plin sezon estival, astfel că oamenii vor profita mai ales de programul ”Litoralul pentru toți”, inclusiv la început de iunie. Problema e că anul școlar s-ar putea prelungi din cauza grevei, astfel că părinții ar putea avea probleme cu rezervările făcute atunci când se așteptau să fie vacanță, însă elevii vor merge la școală sau vor susține examene.

“Sute de mii de familii de români au cumpărat deja vacanţe pentru această vară. Sigur că vom avea scăderi ale veniturilor, scăderi ale gradului de ocupare, mai ales într-o perioadă care se anunţă foarte bună din punct de vedere al vremii şi al tarifelor“, explică și Corina Martin, reprezentant al Federației Patronatelor din Industria Ospitalităţii.

ADVERTISEMENT

“Această grevă din învăţământ, dacă prelungeşte termenele de începere şi de terminare a şcolii, să nu ne decalăm şi noi în ceea ce privesc rezervările în plin sezon”, crede și Iolanda Nanu, managerul unui hotel de 4 stele de pe litoralul românesc. “Evident că toată lumea are de pierdut”, este și părerea lui Iulian Tenie, managerul hotelului de trei stele din Mamaia.

Temerile hotelierilor sunt justificate, mai ales că sindicaliștii anunță că au refuzat și ultima propunere a Guvernului, iar negocierile par blocate. Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret anunțase că va prezenta propunerea ”colegilor” din învățământ, însă se pare că și această propunere va fi refuzată și greva va continua.

ADVERTISEMENT

”Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătățită. Ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 iunie.

Nu contează ce credem noi, contează ce cred oamenii şi veţi afla foarte curând ce se va întâmpla. Urmează să discutăm cu colegii noştri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Guvernul. Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă”, a declarat Marius Nistor, după întâlnirea cu liderii Coaliției PNL-PSD-UDMR. Între timp, sindicaliștii au anunțat că nu vor accepta oferta: ”Am spus clar că nu suntem de acord cu acel interval de trei ani. Așa cum la sănătate s-a găsit soluția să se dea într-o singură tranșă mărirea salarială, așa vrea și personalul din învățământ”.

ADVERTISEMENT