Life

Care este cel mai murdar loc din bucătăria ta. Nu este coșul de gunoi. Explicația e uimitoare

Care este, de fapt, cel mai murdar loc din bucătăria ta. Nu este vorba despre coșul de gunoi. Explicația te va surprinde.
02.12.2023 | 22:00
Care este cel mai murdar loc din bucataria ta Nu este cosul de gunoi Explicatia e uimitoare
Care e cel mai murdar loc din bucătăria ta. Sursa foto: Unsplash/Clay Elliot
ADVERTISEMENT

Poate nu știai care este, de fapt, cel mai murdar loc din bucătăria ta. Nu este vorba despre coșul de gunoi. În schimb, există un loc în care bacteriile pot fi prezente într-un număr și mai mare.

Care este cel mai murdar loc din bucătăria ta. Nu e vorba despre coșul de gunoi

Atunci când vine vorba despre bucătărie, s-ar putea să te gândești că cel mai murdar loc este coșul de gunoi, chiuveta și interiorul acesteia sau chiar mânerul frigiderului.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, niciunul dintre aceste locuri nu este considerat a fi cel în care se strâng cele mai multe bacterii. În schimb, este posibil ca sertarul sau dulapul cu condimente să fie cel mai murdar loc.

Cercetătorii dintr-un studiu efectuat recent, comandat de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară al Departamentului Agriculturii, au analizat felul în care oamenii ce pregăteau burgeri de curcan au contaminat diverse suprafețe din bucătărie.

ADVERTISEMENT

Participanții nu au fost informați în legătură cu faptul că participă la un studiu privind siguranța alimentară și au crezut că testează noi rețete culinare. Cel mai contaminat loc încrucișat a fost reprezentat de borcanele de condimente folosite în masă.

Mai exact, 48% dintre cele mai utilizate condimente aveau bacterii pe ele. Deși consumatorii știu despre importanța curățării tocătoarelor din lemn sau a ștergerii mânerelor, e posibil să nu fi acordat atât de multă atenție borcanelor de condimente.

ADVERTISEMENT

“Este posibil ca atunci când oamenii prepară mâncarea să nu se gândească neapărat să șteargă sau să decontamineze recipientele pentru condimente după ce au gătit, deoarece acestea nu sunt de obicei vizate ca un risc ridicat de contaminare încrucișată”, se arată în studiul publicat în Journal of Food Protection, conform Washington Post.

De ce există bacterii în condimente

Cercetătorii au urmărit cum 371 de oameni au pregătit burgeri de curcan condimentați. Acestora li s-a 9ntrpdus o bacterie inofensivă de trasor, utilizată de obicei ca “surogat” pentru norovirus. A fost introdusă și o salată prefabricată, utilizând ustensile care au fost sterilizate.

ADVERTISEMENT

După ce alimentele au fost preparate, cercetătorii au colectat tampoane de pe 12 suprafețe, incluzând ustensile și blaturi. Bacteriile care au fost găsite pe condimente au fost în concentrații mai mari decât în alte locuri. Totodată, au fost identificate bacterii în cantități asemănătoare și pe tocătoare sau capacele coșului de gunoi.

Motivele pentru care au fost găsite bacterii ar putea să fie “din cauza apropierii lor de regiunea în care a avut loc manipularea alimentelor, lipsa igienei, adică participanții la studiu nu s-au spălat pe mâini după manipularea curcanului și a condimentelor și din cauza faptului că nu au fost curățate și borcanele de condimente după ce acestea au fost folosite”.

Experții în siguranță alimentară, cei care au efectuat studiul, au fost surprinși de rezultate, după cum a spus Donald Schaffner, profesor în departamentul de științe alimentare de la Școala de Științe Biologice și de Mediu din Rutgers, este cel care a condus cercetarea.

Cum putem să ne ferim de bacterii

Benjamin Chapman, autor senior al studiului și șef al Departamentului de Științe Agricole și Umane de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, nu crede că oamenii trebuie să utilizeze soluții chimice pentru curățarea rafturilor cu condimente.

În schimb, mâinile trebuie spălate mai des în timp ce pregătim masa, nu doar înainte și după finalizarea procesului. Spălatul pe mâini e necesar mai ales după manipularea cărnii. Abia apoi se pot folosi condimentele, după cum a spus Chapman, notează dcmedical.ro.

Condimentele atrag germenii, a mai precizat specialistul. Bucătarii care s-au spălat pe mâini după ce au manipulat carnea crudă nu au răspândit bacteriile. Borcanele cu condimente trebuie dezinfectate cu ajutorul unei cârpe îmbibate cu detergent de bucătărie.

Tipul de Salmonella asociat cu infecțiile la om se poate lua din diverse surse. Printre acestea se numără carnea de pasăre de curte, carnea de porc sau cea de vită, dacă este crudă, preparată incorect sau infectată cu Salmonella după preparare.

De asemenea, Salmonella se poate lua și din ouă infectate sau produse pe bază de ouă și lapte sau produse lactate, dacă nu sunt pregătite și manipulate corespunzător.

Animalele de companie cum ar fi broaștele țestoase, șopârlele, șoarecii, salamandrele, șerpii sau păsările pot transmite bacteria. Alimentele care au Salmonella nu-și modifică gustul, mirosul sau aspectul.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
"Discriminare fără precedent!" / "Umilitor!" Reacție la nivel înalt din Rusia
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care...
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care eleva de 17 ani e atacată, surprins de camerele de supraveghere
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Rusia pregătește condițiile unui atac militar contra Republicii Moldova
Rusia pregătește condițiile unui atac militar contra Republicii Moldova
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic,...
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic, credința lui e falsă”
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura...
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura șansă a fost să-L simt pe Dumnezeu”