News

Care este legătura dintre vârstă si anticorpii SARS-COV-2. Rezultate surprinzătoare ale unui studiu realizat în România

30.11.2020 | 14:10
Care este legatura dintre varsta si anticorpii SARSCOV2 Rezultate surprinzatoare ale unui studiu realizat in Romania
ADVERTISEMENT

Legătura dintre vârsta pacienților și producerea de anticorpi SARS – CoV – 2 a fost analizată într-un studiu realizat de MedLife, alături de Institutul de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş şi Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, iar rezultatele au fost surprizătoare. 

Specialiștii au comparat trei teste disponibile comercial pentru a descoperi factorii care influențează răspunsul imun și al celui serologil la persoanele infectate cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Dr. Adriana Hristea, specialistul care a prezentat rezultatele parțiale ale respectivei cercetări, a menționat că producția de anticorpi IgG SARS-CoV-2 nu este influențată de vârsta pacientului, de prezența altor boli sau de severitatea simptomelor infecției cu virusul.

Un studiu a arătat că nu există o legătură între producerea de anticorpi SARS – CoV – 2 și vârsta pacienților.

„Am iniţiat un studiu observational prospectiv în care am înrolat pacienţi confirmaţi pozitiv prin testul RT- PCR din exudat nazo-faringian, stratificaţi în funcţie de momentul infecţiei, adică durata simptomatologiei şi forma clinică, respe respectiv asimptomatică uşoară medie, severă, internaţi la Institutul de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş şi Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti”, a explicat dr. Adriana Hristea.

ADVERTISEMENT

Răspunsul imun la COVID-19 a fost analizat, în cadrul acestui studiu, comparând trei teste disponibile comercial, adică două metode de testare a anticorpilor IgM şi IgG, Chemiluminiscenţa si ELISA. Totodată, s-a urmărit identificarea factorilor care influenţează răspunsul imun, durata răspunsului serologic, dar și utilitatea serologiei în diagnosticarea infectiei actuale versus antecedente de infecţie.

Pacienților internați cu SARS – CoV – 2 li s-a recoltat sânge la momentul internării și periodic, la un interval de 7, 14, 28 și 84 de zile. S-au făcut analize calitative ale anticorpilor IgG și IgM, la fiecare recoltare.

ADVERTISEMENT

Rezultatele parțiale ale studiului au arătat că vârsta înaintată a pacienților, prezența comorbidităților sau severitatea simptomelor nu influențează producerea de anticorpi SARS – CoV – 2. Deasemenea, o proporție mai mare a pacienților cu forme ușoare nu a dezvoltat anticorpi, spre deosebire de cei cu infecții severe. În plus, producerea de anticorpi nu este influențată nici de administrarea corticosteroizi.

„Ne-am uitat dacă atunci când administrăm corticosteroizi împiedicăm răspunsul imun la pacienţii simptomatici care au primit corticosteroid versus pacienţii care nu au primit corticosteroizi. Am găsit o diferenţă statistică în sensul că mai mulţi pacienţi care au primit corticosteroizi au dezvoltat anticorpi şi acest lucru se asociază cu formele severe, pentru că în aceste cazuri se administrează.

ADVERTISEMENT

Indirect, administrarea de corticosteroizi nu împiedică formarea de anticorpi. În funcţie de comorbidităţi, nu am găsit diferenţe. Nu am avut foarte mulţi pacienţi cu cancer pentru a face o analiza statistica, dar, uitându-ne caz cu caz, nici existenţa unei patologii tumorale nu a împiedicat formarea de anticorpi“, a mai declarat Conf. Dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Insitutul Matei Balş, medic primar boli infecţioase, şef secţie Adulţi 4.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat în cadrul laboratorului central Medlife din Capitală și cu acordul Comisiei de etică în instituţiile în care se desfăşoară, scrie Mediafax. 

Două femei, găsite moarte într-un apartament din Bacău. Ce ipoteze iau în calcul...
Două femei, găsite moarte într-un apartament din Bacău. Ce ipoteze iau în calcul anchetatorii
Denis Alibec a câștigat 1.200.000 € fără să miște un deget
Denis Alibec a câștigat 1.200.000 € fără să miște un deget
Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania....
Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania. Atrag şi străini, care primesc chiar şi 7.000 de euro lunar
Sarah Dumitrescu, superba fiică a Anamariei Prodan, apariţie ca o adevărată sirenă. Decolteu...
Sarah Dumitrescu, superba fiică a Anamariei Prodan, apariţie ca o adevărată sirenă. Decolteu generos şi rochie mulată pe corp
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia...
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la iUmor. Cei doi se contrazic: 'Aștept întâlnirea cu producătorii' vs. 'Doamne, Maica Domnului!'
Academicianul Marius Peculea a murit la vârsta de 97 de ani. A construit...
Academicianul Marius Peculea a murit la vârsta de 97 de ani. A construit de la zero Uzina G, de importanță strategică pentru România
Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE...
Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE FOTO
Filmarea cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu a stârnit reacții. Diana Munteanu,...
Filmarea cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu a stârnit reacții. Diana Munteanu, în costum de baie
Prima veste bună pentru Simona Halep în plin scandal de dopaj. Anunţ oficial...
Prima veste bună pentru Simona Halep în plin scandal de dopaj. Anunţ oficial făcut de WTA
Cea mai detestată zodie. Nativii sunt „manipulatori”, „infideli” și „nesuferiți”, printre altele
Cea mai detestată zodie. Nativii sunt „manipulatori”, „infideli” și „nesuferiți”, printre altele
Reacția Regelui Charles când un turist din Oradea l-a sărutat pe obraji și...
Reacția Regelui Charles când un turist din Oradea l-a sărutat pe obraji și l-a îmbrățișat
SE SCHIMBĂ HARTA României?! Anunțul făcut în direct la TV: Am făcut un...
SE SCHIMBĂ HARTA României?! Anunțul făcut în direct la TV: Am făcut un proiect de lege
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!