News

Care este legătura între chelia la bărbaţi şi coronavirus. Ce spun studiile ştiinţifice

09.06.2020 | 11:28
Care este legatura intre chelia la barbati si coronavirus Ce spun studiile stiintifice
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune care este legătura între chelia la bărbaţi şi coronavirus. Astfel, deși pare aproape imposibil de crezut, dar oamenii fără păr pe cap ar putea avea un risc mai mare de a muri din cauza COVID-19, virusul care a afectat întreaga planetă.

Care este legătura între chelia la bărbaţi şi coronavirus

Vorbim chiar despre un studiu făcut de mai mulți oameni de știință din Statele Unite ale Americii și Spania. Concret, specialiştii au descoperit că un hormon care duce la căderea părului ar fi legat strict de unele dintre cele mai grave cazuri de COVID-19, din Madrid.

ADVERTISEMENT

Datele ar putea avea legătură şi cu faptul că numărul bărbaţilor decedaţi de coronavirus este mai mare decât cel al femeilor. 122 de persoane au fost implicate în acest studiu și, atenție, dintre ei, 79 la sută erau bărbați care nu aveau păr.

Ce spun studiile ştiinţifice

Trebuie specificat încă din start că alopecia androgenetică, mai pe românește, căderea părului reprezintă o boală în care există o sensibilitate și o exprimare mai mare a androgenilor. Androgenii includ o serie de hormoni sexuali masculini, ceea ce nu implică faptul că nu există și la sexul feminin, deși într-o măsură mai mică.

ADVERTISEMENT

Aceștia își exercită acțiunea asupra receptorilor lor specifici, numiți receptori androgeni, care sunt localizați în diferite organe ale corpului.

Tocmai pe această idee a mers și dermatologul Alba Gomez, specialistă în regenerarea părului la Institutul Medical Ricart din Paseo Internațional de la Habana Ruber.

ADVERTISEMENT

Aceasta a descoperit că bărbații reprezintă un grup de risc sporit la contactarea COVID 19, cu o severitate mai mare a bolii și o rată de deces mai mare decât femeile. Acest lucru ar putea fi explicat de nivelurile mai mari de hormoni androgeni.

„Pacienții cu forme severe de alopecie androgenetică, o boală simplă și diagnosticată vizual, ar fi susceptibili la forme mai severe ale bolii coronavirusului”, spune dr. Alba Gómez.

ADVERTISEMENT

„Ar trebui propusă o linie de cercetare cu privire la rolul acestor androgeni la femeile cu COVID-19, deoarece nivelul lor de androgeni nu este nul și pot suferi și de boli care le cresc riscul”, subliniază Alba Gómez.

„Pe baza acestor cunoștințe, s-ar putea argumenta că medicamentele utilizate pentru tratamentul alopeciei androgenetice, cu acțiuni împotriva hormonilor sexuali masculini, ar putea avea un rol protector în boala coronavirusului, ceea ce deschide ușa către noi terapi sau chiar pentru prevenirea acestei noi pandemii ”, conchide Dr. Alba Gómez.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT