Multe persoane greșesc atunci când vine vorba de pluralul cuvântului “albuș”. Există doar o singură formă de plural, după cum arată și Dicționarul Explicativ al Limbii Române.
În limba română există anumite reguli care le pot da bătăi de cap oamenilor, mai ales atunci când vine vorba despre formele de plural ale unor cuvinte. Se poate întâmpla ca, uneori, să folosim forme greșite.
Cuvintele din limba română au origini diferite, motiv pentru care există mai multe reguli de formare a pluralului pentru acestea. În plus, atunci când ne grăbim sau avem emoții, suntem tentați să folosim greșit unele cuvinte.
De exemplu, o formă de plural care poate să-i pună în dificultate pe mulți români este cea a cuvântului “albuș”. Deși unele persoane folosesc “albușe”, aceasta nu este forma corectă.
Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, forma corectă de plural pentru acest cuvânt este “albușuri”. Cuvântul este format din cuvântul “alb” și sufixul “uș”.
Conform DEX, albușul este o “substanță albă-transparentă, vâscoasă, compusă în cea mai mare parte din albumină, care înconjură gălbenușul oului de păsări, reptile, pești etc.”
Pluralul cuvântului “albuș” nu este singurul care îi poate induce pe mulți în eroare. De exemplu, unele persoane greșesc atunci când vine vorba de pluralul de la “soare”. Pentru acest cuvânt, forma corectă de plural este “sori”. “Soare” este un substantiv de genul masculin și provine de la latinescul “solem”
Deși oamenii știu de existența unui singur soare, atunci de ce mai este necesar ca acest cuvânt să aibă o formă de plural? Potrivit astronomilor, Calea Lactee are între 200 și 400 de miliarde de stele și cel puțin 100 de miliarde de planete, astfel că ar fi vorba despre 200 de miliarde de sori. Există și posibilitatea ca o planetă să aibă doi sori.
De asemenea, mulți români pot fi induși în eroare de cuvântul “lapte”, care nu are, de fapt, o formă de plural. Acest lucru înseamnă că este defectiv de plural.
Atunci când ne referim la “mulsoare”, cuvântul poate să aibă două forme diferite de plural, și anume “lapți/lăpturi”, după cum arată DOOM 3. Aceste forme de plural sunt arhaice, astfel că nu sunt considerate literare.
Alte cuvinte a căror formă de plural este utilizată greșit sunt “monedă” (forma corectă: monede), “colonel” (colonei), “pârâu” (pâraie), “chitară” (chitare) și “furtun” (furtunuri), mai arată DOOM 3.