News

Care este ziua din săptămână în care au loc cele mai multe accidente mortale în România. Anunțul Poliției

Poliția Română a anunțat care este ziua din săptămână când se produc cele mai multe accidente mortale. Peste 1.500 de oameni au murit pe șosele în 2023.
19.03.2024 | 17:57
Care este ziua din saptamana in care au loc cele mai multe accidente mortale in Romania Anuntul Politiei
Poliția Română: În 2023, lunea a fost ziua din săptămână în care au avut loc cele mai multe accidente mortale în țara noastră. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Care este ziua din săptămână în care au loc cele mai multe accidente mortale în România? Iată o întrebare la care primim răspuns de la reprezentanții Poliției Române (IGPR).

Poliția Română: În 2023, lunea a fost ziua din săptămână în care au avut loc cele mai multe accidente mortale în țara noastră

În 2023, la nivel național au avut loc 4.525 de accidente rutiere grave. Acestea s-au soldat cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535. Pe locul 1 la numărul de accidente a fost, anul trecut, luna iunie, cu 449, urmată de octombrie, cu 440, şi de iulie şi decembrie, cu 432 şi, respectiv, 430. Lunile februarie – 251 şi aprilie – 322, au adus cele mai puține evenimente pe șoselele din țară.

ADVERTISEMENT

Datele oficiale furnizate de IGPR indică faptul că, în România, vinerea și lunea sunt cele mai periculoase zile din săptămână. Astfel, s-a constatat că în ziua de vineri au fost consemnate cele mai multe accidente. În schimb, cele mai multe persoane decedate au fost înregistrate în ziua de luni.

Deci, vedem că se leagă cumva de weekend, ceea ce trebuie să ne dea de gândit şi de aceea noi încercăm pe baza acestor analize să acţionăm, să facem nişte planuri de măsuri tocmai pe sectoare, intervale orare şi zile când sunt înregistrate astfel de evenimente rutiere.

ADVERTISEMENT

Este interesant de văzut şi categoriile de drum pe care se întâmplă accidentele. Cele mai multe accidente se întâmplă pe străzi din interiorul localităţilor şi municipiilor, formate de drumurile naţionale, apoi drumurile judeţene, comunale, alte categorii de drumuri şi cele mai puţine accidente sunt înregistrate, normal, pe autostrăzi care au un confort din punct de vedere al circulaţiei şi au mai multe elemente de protecţie”, a explicat, marţi, comisarul – șef Horaţiu Pop de la Poliţia Rutieră.

Care au fost cele 4 ”drumuri ale morții” din România, în 2023

Anul trecut, cele mai multe accidente de circulație în România au fost consemnate pe DN1, DN2, DN6 şi DN7. ”Drumul morții” a fost din nou, DN2. Aici s-au raportat cele mai multe persoane decedate.

ADVERTISEMENT

Referitor la cauzele care conduc la aceste accidente rutiere grave, ele au rămas neschimbate. Astfel, pe primele locuri sunt indisciplina pietonilor, viteza excesivă şi indisciplina bicicliştilor.

Trebuie să revenim asupra cauzelor care din păcate au rămas de-a lungul timpului neschimbate şi pe primul loc se află indisciplina pietonilor. De multe ori în localităţile rurale nu avem condiţiile necesare desfăşurării traficului pietonal, adică nu avem trotuare, se circulă adesea şi pe timpul nopţii pe partea carosabilă.

ADVERTISEMENT

A doua cauză este viteza, fiind vorba de viteza neadaptată la condiţiile de drum sau viteza excesivă. A treia cauză: indisciplina bicicliştilor, a patra cauză: neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor şi a cincea cauză: neacordarea priorităţii de trecere pietonilor.

Aceste cinci cauze reprezintă 63,6% din totalul accidentelor înregistrate pe un an de zile, ceea ce înseamnă foarte mult”, a atras atenția reprezentantul Poliției Române.

ADVERTISEMENT