News

Siguranța rutieră în România, la pământ. În fiecare zi mor patru oameni în accidente de circulație

Institutul Național de Statistică a prezentat situația accidentelor rutiere în România pentru anul 2022, care au ajuns la 28.000.
28.05.2023 | 16:05
Siguranta rutiera in Romania la pamant In fiecare zi mor patru oameni in accidente de circulatie
România stă catastrofal la capitolul siguranță rutieră/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Aflată deja pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul mortalității în accidente rutiere, România nu dă semne că ar fi capabilă să remedieze situația, întrucât anul trecut s-au înregistrat un număr de 76 de accidente în fiecare zi, informează HotNews.

Potrivit unor date publicate de către Institutul Național de Statistică, în anul 2022 numărul total al accidentelor rutiere a ajuns la 28.010, ceea ce reprezintă o medie de 76 pe zi. Situația este cu atât mai tragică cu cât incidentele rutiere duc la patru decese înregistrate zilnic.

ADVERTISEMENT

În datele INS, au fost menționate doar accidentele rutiere care s-au soldar cu vătămări corporale sau decese, fără banalele tamponări care survin în trafic. Astfel, au fost înregistrate 36.218 de persoane care au suferit răni în accidente rutiere, dintre acestea 4,5% fiind decese.

Prin comparație cu anul 2021, anul trecut a marcat creşteri ale riscului asociat traficului rutier pentru toate tipurile de accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, după natura acestora şi modul în care s-au produs. Creșterea cea mai mare, de 10,2%, s-a înregistrat la numărul accidentelor în care a fost implicat un singur vehicul.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe accidente soldate cu răniți sau morți s-au produs în interiorul localităților, procentajul fiind de 83,8%, iar numărul persoanelor vătămate în aceste accidente reprezintă 79,4% din totalul victimelor înregistrate în statistici.

Nu mai puțin de 1.182 șoferi au fost implicați în accidente pe când se aflau sub influența alcoolului, însă numărul este chiar mai mare în cazul pietonilor, anume 2.223. Cele mai riscante perioade ale anului din punctul de vedere al siguranței rutiere sunt luni de vară: august – 10,3% din numărul total, iulie – 10,2% și iunie – 9,9%.

ADVERTISEMENT

Îngrijorător este faptul că unii indicatori arată că condițiile meteo au un impact redus asupra siguranței rutiere, ceea ce sugerează un comportament neadecvat al șoferilor Astfel, 73% din accidente au avut loc în timpul zilei, iar 87% pe carosabil uscat.

Cele mai recente date de la nivelul întregii Uniuni Europene, aferente anului 2021, arată că România este de departe cea mai periculoasă țară membră din punctul de vedere al siguranței rutiere. În 2021 în România s-au înregistrat 93 de decese la milionul de locuitori în accidente rutiere, cel mai mare număr din UE, unde media este 45 de decese la milionul de locuitori.

ADVERTISEMENT

Numărul victimelor este în creștere cu 7% față de 2020. Doar Bulgaria mai are cifre comparabile, cu 81 decese la milionul de locuitori în 2021. La polul opus, se află Suedia, unde numărul deceselor survenite în accidente rutiere este de numai 18 la milionul de locuitori.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3...
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
A MURIT marele ARTIST al României! S-a stins la 3 zile după soţie....
A MURIT marele ARTIST al României! S-a stins la 3 zile după soţie. Durere fără margini
Cozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din...
Cozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din România
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial....
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial. Ce le-a scris celor dragi pe o scoarță de mesteacăn.
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!