Life

Care sunt cele mai folosite prenume din România. Milioane de oameni le au în buletine

Alegerea prenumelor pentru copii nu este deloc simplă. Care sunt variantele românești spre care se îndreaptă din ce în ce mai multe persoane.
27.03.2024 | 22:17
Care sunt cele mai folosite prenume din Romania Milioane de oameni le au in buletine
Care sunt cele mai uzuale nume românești. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Românii nu duc deloc lipsă de inspirație atunci când vine vorba de alegerea prenumelui pentru copiii lor. În ultima vreme, influențele internaționale se resimt mai mult ca niciodată, dar asta nu înseamnă că variantele tradiționale nu mai sunt la putere. În continuare, milioane de persoane din România poartă prenume autentice românești.

Care este formula salvatoare atunci când vine vorba de alegerea prenumelui

Alegerea prenumelui pentru copii nu este deloc simplă. Părinții au dezbateri întregi atunci când vine vorba de prenumele pe care cel mic în va purta întreaga viață. În general, majoritatea cuplurilor optează pentru două variante, dintre care una este mereu românească.

ADVERTISEMENT

Multă lume tinde să creadă că numele românești nu mai sunt deloc la modă, mai ales de când inspirația vine de peste hotare. Mii de cupluri aleg nume inspirate din seriale sau de la artiștii lor preferați, însă, se pare că nu uită niciodată de prenumele tradiționale.

Formula cea mai des întâlnită în cazul prenumelor este cea compusă din două variante, una internațională și alta autentică românească. De obicei, când vine vorba de prenumele românești, câteva se numără printre preferatele tuturor.

ADVERTISEMENT

În România, există câteva prenumele pe care le poartă milioane de persoane și care sună foarte bine, inclusiv în combinație cu variantele internaționale. Regula se aplică atât prenumelor de fete, cât și celor de băieți.

Care sunt cele mai folosite prenume românești, atât pentru fete, cât și pentru băieți

Potrivit Direcției Generale pentru Evidența Populației, prenumele Maria este unul dintre cele mai folosite de către români. Peste 2.5 milioane femei îl poartă, fie în forma sa de bază, fie în derivatele sale.

ADVERTISEMENT

Cei care aleg să pună prenume românești copiilor au mereu o poveste în spate. Fie le amintește de o persoană dragă, fie caută semnificația lui și speră să influențeze pozitiv destinul purtătorului.

La fel de populare precum numele de fete Maria sau Elena sunt și numele de băieți Ion sau Andrei. Părinții care aleg prenumele pentru băieți vor ca acestea să semnifice putere, încredere și masculinitate.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă prenumele tradiționale continuă să fie folosite cu precădere, din peisaj nu lipsesc nici prenumele internaționale. În ultima vreme, serialele turcești i-au convins pe părinți să le ofere copiilor prenume precum Zair, Reya, Edan sau Yuze.

Fenomenul asocierii numelor tradiționale cu cele internaționale nu este singurul întâlnit în România. Cu toții știm că peste hotare locuiesc foarte mulți români, așa că le este destul de greu să se prezinte pe plan internațional cu prenumele lor românesc.

Din aceste considerente, mulți dintre ei vin în țară și își schimbă prenumele pe cale oficială. Așa se face că Mihai se transformă în Michael sau Michelle, iar Ion devine John.

Cei care se pregătesc să primească în viața lor un bebeluș și nu au inspirație pentru prenume, nu trebuie să dispere. Acum, există fel de fel de platforme care generează prenume în funcție de anumite coordonate.

ADVERTISEMENT
Tags: