Life

Care sunt cele mai sigure locuri din avion. Motivul pentru care mulți refuză să le rezerve

În momentul în care ne urcăm într-un avion, este esențial să ne gândim și la siguranța noastră. Locurile alese în avion spre exemplu sunt extrem de importante.
10.02.2023 | 12:12
Care sunt cele mai sigure locuri din avion Motivul pentru care multi refuza sa le rezerve
Care sunt cele mai sigure locuri din avion. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cei mai mulți oameni rezervă locurile din avion pentru confort, cum ar fi spațiul pentru picioare, sau pentru comoditate, cum ar fi accesul ușor la toalete. De cealaltă parte, cei care zboară frecvent ar putea să își rezerve un loc cât mai aproape de partea din față pentru a putea să iasă mai repede din avion la aterizare.

Care sunt cele mai sigure locuri dintr-un avion

Rareori rezervăm un zbor cu speranța de a obține unul dintre locurile din mijloc pe ultimul rând, asta în ciuda faptului că aceste locuri sunt, din punct de vedere statistic, cele mai sigure dintr-un avion. Înainte de toate trebuie menționat însă faptul că transportul aerian este cel mai sigur mod de transport.

ADVERTISEMENT

Potrivit analizei datelor de recensământ efectuate de Consiliul Național de Siguranță din SUA, șansele de a muri într-un avion sunt de aproximativ 1 la 205.552, față de 1 la 102 într-o mașină. Chiar și așa, deseori acordăm puțină atenție accidentelor rutiere fatale, dar când auzim despre prăbușirea unui avion, suntem puși pe gânduri. Cum poți să te simți mai în siguranță în timpul unui zbor și de ce contează chiar atât de mult locul pe care îl alegi în avion?

O investigație TIME care a analizat 35 de ani de date privind accidentele aviatice a remarcat că locurile din spatele mijlocului aeronavei au avut cea mai mică rată de mortalitate. Este vorba despre un procent de 28%, față de 44% pentru locurile din mijlocul culoarului.

ADVERTISEMENT

Ce argumente prezintă experții

Care este însă explicația? Așezarea lângă un rând de ieșire oferă întotdeauna cea mai rapidă ieșire în caz de urgență, cu condiția să nu existe un incendiu pe acea parte. De asemenea, aripile unui avion înmagazinează combustibil, așa că acest lucru descalifică rândurile de ieșire din mijloc ca fiind cea mai sigură opțiune de rând.

Mai departe, faptul că ești mai aproape de partea din față înseamnă că vei fi afectat înaintea celor din spate, ceea ce ne lasă cu ultimul rând de ieșire. În ceea ce privește motivul pentru care locurile din mijloc sunt mai sigure decât cele de la fereastră sau de pe culoar, acest lucru se datorează tamponului oferit de faptul că există oameni de o parte și de alta.

ADVERTISEMENT

Referitor la posibilele urgențe din timpul unui zbor, trebuie menționat faptul că tipul acestora are un rol decisiv în capacitatea de supraviețuire. Mai exact, dacă avionul respectiv se lovește de un munte, șansele de supraviețuire vor scădea exponențial, așa cum s-a întâmplat în cazul tragediei din 1979 în Noua Zeelandă, când zborul TE901 al companiei Air New Zealand s-a prăbușit fix la muntele Erebus din Antarctica, ucigând 257 de pasageri și membri ai echipajului, notează Science Alert. 

Care sunt cele mai periculoase urgențe din timpul zborului

În același timp, aterizarea în ocean scade și ea, șansele de supraviețuire, așa cum s-a văzut în cazul zborului Air France 447 din 2009, în care au decedat 228 de pasageri și membrii echipajului. La modul general însă, piloții sunt instruiți pentru a minimiza cât mai bine posibil riscurile potențiale în caz de urgență.

ADVERTISEMENT

Aceștia vor încerca să evite să lovească munții și vor căuta un loc plat, cum ar fi un câmp deschis, pentru a ateriza cât mai normal posibil. Tehnica de aterizare în apă presupune evaluarea condițiilor de la suprafață și încercarea de a ateriza între valuri la un unghi normal de aterizare.

De asemena, aeronavele sunt proiectate pentru a fi foarte rezistente în situații de urgență, însă este esențial ca și pasagerii să respecte anumite reguli. Spre exemplu, echipajul de cabină ne reamintește de fiecare dată să ne ținem centurile de siguranță prinse, însă care este motivul?

Nu este vorba neapărat despre riscul de prăbușire, ci din cauza “turbulențelor în aer liber” care pot fi experimentate în orice moment la altitudini mari. Acest fenomen meteorologic este cel care poate provoca cele mai multe daune pasagerilor și aeronavelor, spun experții, potrivit Science Alert.

ADVERTISEMENT