News

Care vor fi următoarele pensii speciale desființate. Dan Barna: „Era deja un proiect de lege”

17.02.2021 | 19:59
Care vor fi următoarele pensii speciale desființate. Dan Barna: „Era deja un proiect de lege
Care vor fi următoarele pensii speciale desființate. Dan Barna: "Era deja un proiect de lege"Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Vicepremierul Dan Barna a explicat că nu doar pensiile speciale ale parlamentarilor au fost vizate de eliminări. Liderul USR a menționat că următoarea categorie este reprezentată de primari. El a explicat că deja exista un proiect de lege în acest sens.

În ziua de miercuri, 17 februarie, plenul reunit al Parlamentului a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Singurii care s-au abținut de la vot au fost membrii UDMR, reprezentanții celorlate partide au votat propunerea în unanimitate.

ADVERTISEMENT

Dan Barna a declarat că votul de astăzi din Parlament este un pas corect. El a anunțat că vor urma și alte asemenea proiecte legislative, explicând și că pentru unele dintre ele o să fie nevoie de o abordare diferită, prin impozitare.

Care vor fi următoarele pensii speciale desființate. Dan Barna: “Era deja un proiect de lege”

Barna a început prin a explica ce e cu pensiile speciale: „legea vorbeşte şi de indemnizaţiile în plată. Această categorie de venituri, pe care popular le numim pensii speciale ale parlamentarilor – în realitate sunt indemnizaţii -, nefiind pe criteriul contributivităţii, ele nu intră în categoria de drepturi câştigate. Sunt nişte indemnizaţii care, prin decizia de azi a Parlamentului, sunt eliminate. Am citat şi din deciziile CCR, care spun foarte clar că nu e o chestiune de retroactivitate a legii. Deci, hotărârea de azi a Parlamentului se referă şi la pensiile aflate în plată. A fost amendamentul USR PLUS la forma proiectului de lege care a venit în faţa Parlamentului.”

ADVERTISEMENT

Liderul USR a precizat că vor mai fi și alte asemenea proiecte legislative, primii vizați fiind primarii: „vom veni cu iniţiative legislative în Parlament în perioada următoare – nu peste doi ani, nu peste cinci, ci în săptămânile şi lunile următoare – pentru fiecare categorie în parte, tocmai pentru a face paşii fireşti pentru corectarea acestei anomalii de moralitate pe care o trăieşte România. (…)”

„Proximă este categoria primarilor, pentru că acele pensii nu au intrat încă în plată şi atunci este firesc ca în perioada următoare să nu ajungem în situaţia de a intra în plată. Vor fi prorogate până la începutul anului viitor, deci cu siguranţă vom soluţiona şi această categorie, după care fiecare categorie încercăm să o tratăm prin legi individuale, tocmai pentru a păstra principiile de echitate despre care vorbeam. (…) Asta am stabilit în şedinţa coaliţiei: în următoarele două luni vom face un calendar pentru fiecare categorie şi cea a pensiilor primarilor e proximă, prin faptul că era deja un proiect de lege. Aici nu sunt dificultăţi”, a declarat acesta, potrivit Știri pe Surse.

Vicepremierul a explicat că, peste șapte sau opt ani, numărul pensionarilor îl va depăși pe cel al salariaților, iar sistemul de pensii actual nu ar putea face față. El a adăugat că unde nu vor putea fi elimitate, pensiile speciale vor fi impozitate: „în unele situaţii vom ajunge la mecanismul impozitării şi nu al eliminării, pentru că sunt decizii de Curte Constituţională care nu permit eliminarea. De aceea e important să avem o lege distinctă pentru fiecare categorie. (…) În cazul magistraţilor există o decizie de Curte Constituţională care spune că nu pot fi eliminate. Atunci o să discutăm alte mecanisme de echilibrare şi de a aduce şi aceste pensii într-o zonă de normalitate.”

ADVERTISEMENT

Dan Barna a precizat că, pentru a putea să se facă o reformă a sistemului de pensii, era necesar să se înceapă cu tăierea celor speciale ale parlamentarilor: „astăzi, Parlamentul României şi-a mai recuperat un pic din cinstea obrazului, eliminând pensiile speciale ale parlamentarilor. Este un proces pe care USR l-a început de patru ani deja, cu iniţiativa din 2017, care a fost sabotată, blocată, încetinită. Iată că astăzi, în coaliţie, USR PLUS împreună cu PNL – şi am văzut toată majoritatea parlamentară, aproape unanimitate, cu excepţia colegilor de la UDMR – au votat în sfârşit pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”.

„Şi, dincolo de ponderea în buget, pentru că am văzut că s-a invocat acest argument, al acestor indemnizaţii ale parlamentarilor, valoarea de simbol e una foarte importantă. Ce legitimitate avem noi, politicienii şi parlamentarii, să le cerem celorlalte categorii de profesionişti din societate, care beneficiază de pensii speciale, să înţeleagă că trebuie să modificăm acest sistem, dacă noi nu ni le-am fi tăiat pe ale noastre?”, a adăugat vicepremierul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri