Sport

Carlos Alcaraz, următorul “Matador” din tenis! Puştiul de 20 de ani, principalul rival al lui Djokovic

Carlos Alcaraz este un demn urmaș al lui Rafa Nadal. Puștiul de 20 de ani a avut o ascensiune fulminantă, fiind principalul rival al lui Novak Djokovic în lupta pentru locul 1 ATP.
11.11.2023 | 18:25
Carlos Alcaraz urmatorul Matador din tenis Pustiul de 20 de ani principalul rival al lui Djokovic
Carlos Alcaraz, următorul "Matador" din tenis! Puştiul de 20 de ani, principalul rival al lui Djokovic. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

De ani buni se tot anunță schimbarea generațiilor în tenis. Novak Djokovic, Rafa Nadal și, până de curând, Roger Federer au avut de înfruntat tineri jucători foarte talentați care le amenințau coroana.

Carlos Alcaraz, următorul “Matador” din tenis!

Și cum să nu te gândești că, până la urmă, titanii vor ceda în fața tinerilor care vin din spate cu aplomb? Deși discuția cu schimbul de generații este mai lungă de șase ani, oamenii care au dominat lumea tenisului în ultimele două decenii sunt tot acolo, în timp ce „Generaţia X” îmbătrâneşte. Dominic Thiem, Stephanos Tsitsipas, Alexander Zverev sau Daniil Medvedev sunt doar câţiva dintre jucătorii care ameninţau supremaţia Nole-Rafa-Roger.

ADVERTISEMENT

Doar că toţi au împreună două turnee de Grand Slam, fiind pulverizaţi de veterani, care au continuat să domine autoritar elita tenisului, chiar şi după ce au trecut de 35 de ani. Însă, în acest an, mai mult ca niciodată, un tânăr jucător vrea să preia ştafeta. Numele lui: Carlos Alcaraz.

Carlos Alcaraz. Sursa: hepta.ro
Carlos Alcaraz. Sursa: hepta.ro

A luat cu asalt lumea tenisului la o vârstă fragedă!

Născut pe 5 mai 2003, cu două luni înainte ca Roger Federer să câştige primul său titlu de Grand Slam, la Wimbledon, Carlos Alcaraz a început să joace tenis la vârsta de patru ani. Tatăl său, Carlos Alcaraz González, a fost un jucător de nivel mediu în Spania, dar și-a îndrumat fiul spre sportul alb.

ADVERTISEMENT

La vârsta de 18 ani, a făcut pasul la clubul de tenis al lui Juan Carlos Ferrero, de unde a început explozia. Sub îndrumarea fostului lider mondial, Carlos Alcaraz a luat cu asalt lumea tenisului. A debutat în circuitul profesionist în 2020, la vârsta de 16 ani, în cadrul Rio Open.

Nu a avut nevoie de prea mult timp de adaptare printre profesionişti, pentru că a reuşit să intre pe tablou la Australian Open 2021, fiind cel mai tânăr participant pe tabloul de simplu. Câteva luni mai târziu a devenit cel mai tânăr câştigător al unui meci la Madrid Open, depăşind recordul stabilit de Rafa Nadal în 2004.

ADVERTISEMENT

Încă de la vârsta de 18 ani, Alcaraz se anunţa un nou star al tenisului, mai ales că în 2021 a reuşit să câştige primul său titlu ATP, la Umag, şi să fie cel mai tânăr jucător care intră în top 35 mondial.

Carlos Alcaraz şi Rafa Nadal
Carlos Alcaraz şi Rafa Nadal

Cel mai tânăr lider mondial din istorie!

Ascensiunea a fost fulminantă, iar anul 2022 a fost cel în care tânărul Alcaraz s-a luat la trântă cu cei mai buni. La 18 ani, a câştigat primul său turneu Masters, la ATP Miami, după o finală cu Casper Ruud, devenind cel mai tânăr câştigător al competiţiei din Florida. A câştigat apoi la Barcelona şi Madrid, devenind deja unul dintre jucătorii din elita tenisului.

ADVERTISEMENT

Dar nimeni nu se gândea că poate câştiga un turneu de Grand Slam la o vârstă aşa de fragedă. Cap de serie numărul trei la US Open, Carlos Alcaraz a avut un turneu perfect şi a arătat o maturitate de invidiat. A salvat o minge de meci în sferturile de finală cu Jannik Sinner, iar apoi i-a învins pe Francis Tiafoe şi Casper Ruud pentru a obţine primul turneu de Grand Slam din carieră, la doar 19 ani.

Imediat după turneul de la Flushing Meadows, Carlos Alcaraz a devenit cel mai tânăr lider mondial din istoria tenisului, la vârsta de 19 ani, 4 luni şi 6 zile, depăşind recordul lui Lleyton Hewitt.

Carlos Alcaraz, cel mai tânăr lider mondial din istorie după triumful de la US Open 2022
Carlos Alcaraz, cel mai tânăr lider mondial din istorie după triumful de la US Open 2022

La 20 de ani l-a învins în finala de la Wimbledon pe „titanul” Djokovic

Lumea tenisului îl vede deja pe Carlos Alcaraz ca urmaş al lui Rafael Nadal. Campionul iberic a ieşit în acest an din top 10 după 18 de ani consecutivi petrecuţi în elita tenisului. Rafa nu s-a retras, dar a decis ca în acest sezon să se refacă din punct de vedere fizic şi să participe la câteva turnee în 2024, unde să poată spune adio tenisului în stil mare. Dar din urmă nu doar că vine „Baby Rafa”, ci se şi impune în elită.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, garda veche nu a cedat. Deşi a fost lăsat „singur” în 2023, Novak Djokovic şi-a tras partea leului. A câştigat la Australian Open şi a preluat titlul de lider mondial. Sârbul i-a aruncat mănuşa tânărului spaniol. Iar, aşa cum s-a tot întâmplat de-a lungul timpului şi cu alţi tineri jucători, Alcaraz nu i-a făcut faţă lui Djokovic, în confruntarea din semifinale de la Roland Garros.

Spaniolul a acuzat crampe şi a cedat în patru seturi cu Djokovic, care a câştigat al doilea turneu de Grand Slam la rând şi şi-a consolidat locul 1 ATP. Doar că revanşa avea să vină la Wimbledon, acolo unde Carlos Alcaraz a arătat că este făcut din alt aluat decât Medvedev, Shapovalov, Tsitsipas, Thiem, Zverev şi mulţi alţii care au fost consideraţi oamenii care îi trimit la pensie pe veteranii care fac de atâţia ani legea în circuit.

Carlos Alcaraz i-a făcut faţă lui Novak Djokovic în finala de la Wimbledon şi l-a învins pe sârb în cinci seturi: 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4. Nole a pierdut pentru prima dată după 34 de victorii consecutive la All England Club, iar Alcaraz a devenit primul jucător după 21 de ani din afara Big 4 (Federer, Nadal, Djokovic, Murray) care câştigă la Wimbledon. Precedentul a fost Lleyton Hewitt, în 2002. Cu acest titlu, Carlos Alcaraz îşi anunţa, apăsat, intenţiile de a domina lumea tenisului.

Novak Djokovic îl felicită pe Alcaraz pentru titlul de la Wimbledon. Sursa: hepta.ro
Novak Djokovic îl felicită pe Alcaraz pentru titlul de la Wimbledon. Sursa: hepta.ro

„Felicitări, Carlos Alcaraz. Ne-ai oferit o mare bucurie astăzi și cu siguranță pioneriul nostru în tenisul spaniol, Manolo Santana, a aclamat și el oriunde s-ar afla ca membru al Wimbledon-ului, unde te-ai alăturat și tu. O îmbrățișare puternică și bucură-te de acest moment, campionule” – mesajul lui Rafa Nadal după victoria lui Alcaraz de la Wimbledon

Nole vine din postura de lider mondial în “finala” de la Torino

Însă, Novak Djokovic nu are de gând deocamdată să plece nicăieri. Sârbul şi-a luat luat înapoi locul 1 mondial reuşind să câştige la US Open, dar şi turneele Masters de la Cincinnati şi Paris.

La Turneul Campionilor de la Torino, Carlos Alcaraz nu vine în cea mai bună formă, fiind învins în turneul de la Paris de Roman Safiullin, 3-6, 4-6, în primul meci. Dar lumea tenisului speră să vadă o nouă finală de colecţie între Djokovic şi Alcaraz.

Carlos Alcaraz, în meciul pierdut cu Safiullin. Sursa: hepta.ro
Carlos Alcaraz, în meciul pierdut cu Safiullin. Sursa: hepta.ro

„Mi-am atins visele foarte repede şi m-a luat prin surprindere asta. Vreau să continui să îmi îmbunătăţesc jocul, asta este cheia. Îmi place să joc tenis dincolo de rezultate şi vreau în continuare să mă bucur de el. Sunt multe capitole la care mai am de lucrat” – Carlos Alcaraz

Multi-milionar la 20 de ani!

Carlos Alcaraz este deja multi-milionar şi o maşină de făcut bani. La doar 20 de ani a strâns doar din premii 21.477.574 de dolari. Doar de la Wimbledon a încasat 3 milioane de dolari. Ca termen de comparaţie, Simona Halep a adunat 40.000.000 de dolari şi timp de 10 ani a fost la cel mai înalt nivel, fiind una dintre cele mai bine plătite sportive din circuitul feminin.

Pe lângă suma uriaşă obţinută din performanţele de la turnee, Alcaraz are contracte publicitare foarte lucrative cu Nike şi Babolat. În 2022 a devenit ambasador al brandului de ceasuri de lux Rolex, dar şi al maşinilor BMW. Din acest an, Carlos Alcaraz este şi imaginea brandurilor Calvin Klein şi Louis Vuitton.

Alcaraz semnează contractul cu Babolat
Alcaraz semnează contractul cu Babolat

Rafa Nadal şi Roger Federer, idolii lui Alcaraz

Carlos Alcaraz are doi idoli în lumea tenisului. Este vorba de Roger Federer şi Rafa Nadal, care au avut o rivalitate de aproape două decenii în circuit. Ibericul a spus despre Nadal: „Este idolul copilăriei mele, un idol al tuturor fanilor spanioli de tenis. Şi asta pentru cariera, carisma, munca şi mentalitatea pe care le are”.

Liderul mondial are regretul de a nu fi jucat împotriva celuilalt idol, Roger Federer şi a declarat imediat după retragerea elveţianului din tenis: „Este unul dintre idolii mei, nu singurul. Dar, cu siguranţă mi-aş fi dorit să îl am ca rival. Din păcate nu este posibil. Lasă în urmă o moştenire uriaşă pentru lumea tenisului”.

Carlos Alcaraz, alături de Roger Federer
Carlos Alcaraz, alături de Roger Federer

Jucătorul cu cea mai rapidă ascensiune

Carlos Alcaraz a câștigat primele două finale de Grand Slam în care s-a calificat, dar a fost jucătorul cu cea mai rapidă ascensiune din era Open. La doar 20 de ani este deja un jucător consacrat pentru care vorbesc rezultatele. Are deja 12 titluri ATP câștigate, dintre care două de Grand Slam și 4 de Masters Series, plus un procentaj fabulos de victorii/înfrângeri la această vârstă: 137-35.

Recordurile lui Alcaraz în Era Open:

• Cel mai tânăr jucător care a câștigat Mastersul de la Miami: 18 ani și 11 luni;
• Cel mai tânăr jucător care a câștigat Madrid Open: 19 ani;
• Cel mai tânăr lider mondial: 19 ani și 4 luni;
• Cel mai tânăr lider mondial la finalul anului (2022): 19 ani și cinci luni;

Premii:

• Debutantul anului în circuitul ATP (2020);
• Jucătorul anului în circuitul ATP (2022);
• Jucătorul cu cel mai mare progres în ATP (2022);
• Premiul Laureus pentru cea mai mare ascensiune a unui sportiv (2022);

Carlos Alcaraz, alături de Leo Messi, la premiile Laureus. Sursa: hepta.ro
Carlos Alcaraz, alături de Leo Messi, la premiile Laureus. Sursa: hepta.ro

Juan Carlos Ferrero, mai mult decât antrenor: „Am trei copii acasă, el este al patrulea”

Un element crucial în succesul lui Carlos Alcaraz este parteneriatul cu Juan Carlos Ferrero. Relaţia dintre cei doi este una foarte apropiată, fostul campion spaniol fiind mai mult decât un antrenor pentru „Carlitos”: „Este ca al patrulea copil al meu. Am trei copii acasă, iar el e al patrulea. Iubesc situația pe care o creăm, pentru că nu este una doar jucător-antrenor. Creăm ceva mai mult”, a spus Ferrero.

De cealaltă parte, Juan Carlos Ferrero este pentru Carlos Alcaraz „al doilea tată”, aşa cum spunea jucătorul spaniol după victoria de la Queen’s. Juan Carlos Ferrero a fost lider mondial ATP în 2003, an în care a reuşit să câştige singurul turneu de Grand Slam din carieră: Roland Garros.

Juan Carlos Ferrero, fost lider mondial şi antrenor al lui Carlos Alcaraz. Sursa: hepta.ro
Juan Carlos Ferrero, fost lider mondial şi antrenor al lui Carlos Alcaraz. Sursa: hepta.ro

„Ținta mea e să-l duc pe cel mai înalt vârf al tenisului. Știu că are potențial pentru a fi unul dintre cei mai mari jucători din istorie, doar trebuie să încercăm” – Juan Carlos Ferrero

Alcaraz şi viaţa sentimentală: „E complicat!”

Carlos Alcaraz este o veritabilă vedetă din lumea sportului, iar contractele cu marile branduri de modă îl transformă şi mai mult într-un bărbat râvnit de sexul frumos. Ibericul în vârstă de 20 de ani nu este implicat în vreo relaţie sentimentală şi a explicat motivele într-un interviu pentru Vouge Magazine, în urmă cu câteva luni:

„Este complicat. Nu stai niciodată într-un singur loc. E foarte greu să găseşti persoana cu care să îţi împarţi viaţa când tu eşti mereu în diferite părţi ale lumii”. În urmă cu doi ani, Carlos Alcaraz a avut o relaţie cu Maria Gonzalez Gimenez, o jucătoare de la Murcia Club de Tenis, în oraşul natal al lui Carlitos.

Maria Gonzalez Gimenez, fosta parteneră a lui Carlos Alcaraz
Maria Gonzalez Gimenez, fosta parteneră a lui Carlos Alcaraz
  • 20 de ani are Carlos Alcaraz
  • 21.477.574 de dolari a adunat Alcaraz din premii, în carieră
  • 19 ani şi 4 luni avea Alcaraz când a devenit lider mondial
  • 21 de ani au trecut de când un sportiv din afara Top 4 (Federer, Nadal, Djokovic şi Murray) a câştigat la Wimbledon
ADVERTISEMENT