Life

Castelul aflat la o oră de Vama Veche care cucereşte pe toată lumea. Oferă o priveliște de vis

Castelul de la Balcic se află pe malul Mării Negre, la doar o oră distanță de stațiunea Vama Veche. Nu doar că a fost locuința Reginei Maria a României, ci a fost locul în care a cerut să-i fie păstrată inima.
07.08.2022 | 12:55
Castelul aflat la o ora de Vama Veche care cucereste pe toata lumea Ofera o priveliste de vis
Castelul de la Balcic a fost reședința de vară a Reginei Maria a României. Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Castelul de la Balcic este situat în orașul cu același nume, aflat la o oră distanță de mers cu maşina de Vama Veche. Locul a fost descoperit de Regina Maria a României, care s-a îndrăgostit iremediabil, astfel că a decis să-și construiască acolo propria locuință. În zilele noastre, construcția atrage sute de turiști și cucerește pe toate lumea cu priveliștea sa aproape ireală.

Castelul de la Balcic, aflat la oră de Vama Veche cucerește sute de turiști. A fost construit de Regina Maria și are o priveliște de vis

Balcic este un oraș-stațiune din Bulgaria. Are o vechime de peste 2600 de ani și se află la doar o oră distanță de Vama Veche. Priveliștile de aici sunt unele cu adevărat impresionante, fiind construit pe terase de piatră, turiștii au ocazia să admire felul în care versanții de calcar se combină cu frumusețea Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Primii despre care se crede că au locuit aici sunt ionienii, în secolul V înainte de Hristos. La acea vreme, numele localității era Kruni (izvoare), grecii schimbându-l mulți ani mai târziu în Dionissopolis.

Când Regina Maria a României a descoperit locul, s-a îndrăgostit iremediabil. L-a denumit Coasta de Argint, având ca punct de referință Coasta de Azur, și a construit aici castelul care avea să-i devină atât locuință de vară, cât și oază de liniște.

ADVERTISEMENT

La scurt timp, Regina a fost urmată de toată lumea bună, iar Balcicul a devenit, în secolul XX, capitala artistică a României, despre care se vorbește în numeroase cărți și de unde s-au realizat, la acea vreme, numeroase picturi.

Castelul de la Balcic este amplasat pe o stâncă și are vedere la mare

Castelul de la Balcic păstrează arhitectura specifică regiunii Cadrilater. Nu este o construcție impunătoare, ci mai degrabă o vilă simplă, care cucerește prin simplitate. Are ziduri albe și elemente decorative negre, îmbinând mai multe stiluri, mediteraneean, balcanic, bulgăresc și oriental.

ADVERTISEMENT

Clădirea este construită pe o stâncă, are vedere la mare, iar priveliștea este una superbă, fiind înconjurat de un domeniu pe care se află grădini de flori, cascade și fântâni.  Regina Maria a ridicat la Balcic și șase case, câte una pentru fiecare copil al său.

Interiorul castelului este decorat simplu. Se pot observa obiecte vechi de mobilier, o colecție de icoane și șemineul. De altfel, baia este un turcească.

ADVERTISEMENT

Proprietatea include și o biserică, paraclisul în stil ortodox Stella Maris. După moartea sa, aici a fost păstrată inima Reginei, după cum chiar ea și-a dorit.

În anul 1940, când a fost cedat Cadrilaterul Bulgariei, inima a fost mutată la Castelul Bran și, ulterior, la Muzeul Național de Istorie a României, unde se află și astăzi.

ADVERTISEMENT