Life

Castelul uitat din București. Ce ascunde turnul său

Unde se află castelul uitat din București? Puțini oameni știu unde se află, cu toate că are o poveste impresionantă. De ce a fost construit?
09.05.2023 | 17:10
Castelul uitat din Bucuresti Ce ascunde turnul sau
De ce a fost construit Castelul lui Vlad Țepeș din București. Foto: flickr/ lifeiseverywere
ADVERTISEMENT

Unde se află castelul lui Vlad Țepeș din București. Mai poartă și numele de Turnul de Apă a lui Vlad Țepeș și a datează din anul 1906. La acea vreme, a fost construit pentru a omagia cei 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I.

De ce a fost construit castelul lui Vlad Țepeș din București

Castelul lui Vlad Țepeș din București este situat pe strada General Candiano Popescu nr. 6, în sectorul 4. Cu toate că există o portiță care comunică direct cu Parcul Carol, aceasta nu a fost descuiată pentru a facilita accesul publicului.

ADVERTISEMENT

Clădirea a fost construită în anul 1906, cu scopul de a a fi turn de apă. Totuși, pentru că forma acestuia nu era una estetică, în jurul său s-a construit încă un turn, inspirat de Cetatea Poenari- clădită de Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești. 

Castelul lui Vlad Țepeș din București are un turn înalt de 23 de metri, cu un diametru de 9 metri, iar în interiorul său a fost montat rezervor din fontă care are o capacitate de 200 de metri cubi. Proiecția a fost făcută de arhitecții Ștefan Burcuș și V. Ștephănescu.

ADVERTISEMENT

Parcul Carol I și Bucureștiul pot fi admirate de sus, de pe o platformă unde accesul se face pe o scară în spirală, din lemn. Pentru a nu se prăbuși, clădirea a fost susținută cu un contrafort puternic.

Acesta se termină cu un pridvor de lemn. În timp ce, în partea dreaptă se găsește, de altfel, un zid crenelat din piatră. În colț, acesta se încheie cu un alt turn, dar care are dimensiuni mai mici decât celălalt.

ADVERTISEMENT

În ce scopuri a fost folosit castelul lui Vlad Țepeș

De-a lungul anilor, clădirea a avut mai multe întrebuințări. Din 1923, castelul lui Vlad Țepeș a transformat în cazarmă pentru corpul de gardă al Mormântul Ostașului Necunoscut, situat în fața Muzeului Militar Național.

După ce monumentul a fost mutat la Mărășești, în anul 1963, militarii au continuat să se folosească de construcția din Parcul Carol I. În 1990, castelul a fost folosit de jandarmi care supravegheau câteva bănci din București.

ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2004, castelul lui Țepeș din Capitală a fost declarat sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor- instituție care se ocupă cu protejarea mormintelor și operelor comemorative de război românești și străine aflate pe teritoriul țării noastre, dar și cele românești din străinătate, scrie protv.ro. 

ADVERTISEMENT
Tags: