Life

Cât a ajuns să coste acum celebra bancnotă emisă de BNR cu eclipsa de soare din 1999. Suma e uriașă

Cât costă în 2024 celebra bancnotă cu eclipsa de soare din 1999, emisă de BNR. Aceasta se vinde contra unei sume uriașe.
09.04.2024 | 10:02
Cat a ajuns sa coste acum celebra bancnota emisa de BNR cu eclipsa de soare din 1999 Suma e uriasa
Cu cât se vinde bancnota cu eclipsa de soare din 1999. Sursa foto: OLX
ADVERTISEMENT

Multe persoane își amintesc de celebra bancnotă cu eclipsa de Soare din 1999, emisă de BNR, dar cât a ajuns să coste acum? Unii o vând la prețuri uriașe.

Cât costă acum celebra bancnotă emisă de BNR cu eclipsa de soare din 1999. Suma nu este deloc mică

Luni, 8 aprilie, o eclipsă totală de Soare s-a putut observa în SUA, Canada și Mexic. Timp de mai bine de patru minute, totul s-a întunecat, iar oamenii s-au bucurat de fenomenul spectaculos.

ADVERTISEMENT

În Europa, eclipsa a fost vizibilă parțial doar în câteva puncte, în țările din nordul continentului. În anumite orașe din SUA, au început pregătirile de mai mult timp, deoarece este eclipsa secolului în unele locuri.

Cu această ocazie, oamenii de știință au făcut diverse observații, iar cei de la NASA studiază efectul eclipsei asupra planetei. Mulți și-au pregătit ochelarii speciali pentru a putea urmări eclipsa totală.

ADVERTISEMENT

În România, ultima eclipsă totală de Soare a fost vizibilă pe 11 august 1999. După acest fenomen, BNR a emis o bancnotă specială, care acum se vinde pe platformele de specialitate.

Cei pasionați de colecționarea bancnotelor trebuie să scoată sume mari de bani din buzunare pentru a o cumpăra pe cea cu eclipsă. Aceasta costă, pe OLX, 2.000 de lei. Alții o vând la un preț mai mic sau mai mare, relatează Observator.

ADVERTISEMENT

Când va avea loc următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă și în România

Românii mai au de așteptat mulți ani până la următoarea eclipsă totală de Soare care va fi vizibilă pe teritoriul țării. Aceasta va avea loc abia pe 3 septembrie 2081.

Până atunci, însă, vor fi eclipse parțiale de Soare, cum va fi cea de pe 2 august 2027. Discul de Soare va fi atunci pe jumătate acoperit de Lună. De asemenea, pe 1 iunie 2030, discul Soarelui va fi acoperit în proporție de 84%.

ADVERTISEMENT

În anumite locuri de pe planetă se pot observa mai des eclipsele totale de Soare, care sunt destul de rare. De exemplu, oamenii din localitatea Longyearbyen din Norvegia este cea mai nordică așezare locuită de pe glob.

În acest loc, oamenii vin pentru a vedea aurora boreală, dar sunt vizibile și eclipsele de Soare. În general, zonele nordice de pe planetă sunt cele de unde se pot observa mai des asemenea fenomene spectaculoase.

ADVERTISEMENT