Life

Cât a ajuns să coste un kilogram de “diamante negre”. Se găsesc doar în anumite locuri din România și se vând cu foarte mulți bani

Cât a ajuns să coste acum un kilogram de “diamante negre”. Sunt găsite doar în anumite locuri de la noi din țară. Prețul lor e uriaș.
11.02.2024 | 15:00
Cat a ajuns sa coste un kilogram de diamante negre Se gasesc doar in anumite locuri din Romania si se vand cu foarte multi bani
Cât costă un kilogram de trufe. Sursa foto: Freepik/Grafvision
ADVERTISEMENT

Cât costă în prezent un kilogram de “diamante negre”, adică trufe. Acestea se găsesc numai în anumite zone de la noi din țară și sunt adevărate delicatese.

Cât a ajuns să coste un kilogram de “diamante negre”. Sunt la mare căutare, dar se găsesc în anumite locuri din România

Trufele sau “diamantele negre”, așa cum mai sunt cunoscute, se numără printre cele mai căutate delicatese în restaurante, motiv pentru care prețul lor nu este unul accesibil.

ADVERTISEMENT

Încă din cele mai vechi timpuri, trufele sunt considerate delicatese, dar au devenit mai cunoscute în lumea abia în perioada Renașterii. Trufa era denumită atunci ca “usturoiul bogaților”.

În ziua de astăzi, trufele sunt printre cele mai scumpe alimente din lume. Aceste alimente nu reprezintă un tip obișnuit de ciuperci, cu toate că sunt catalogate drept ciuperci.

ADVERTISEMENT

Trufa crește numai sub anumiți arbori, cum ar fi fagii, alunii sau stejarii. Se formează în timp, numai în anumite condiții. După ce este dezgropată, valabilitatea aromei are o durată de numai patru sau cinci zile, astfel că trebuie consumată într-un timp destul de scurt.

Particularitatea trufei constă în faptul că are o aromă puternică, dar alimentul în sine nu are gust. Aroma reprezintă, de fapt, o simbioză între gaze naturale, sol, precum și anumite substanțe care sunt luate din copaci. Copacii-gazdă își obțin fosforul din trufe, iar trufele din copaci.

ADVERTISEMENT

În restaurante, aroma de trufe a devenit o modă. Prețul acestor alimente poate fi chiar și de 1.000 de lei per kilogram. Mulți căutători de trufe le caută zile întregi.

Prețul pentru o trufă proaspătă, de numai 20 de grame, este de 142 de lei. Restaurantele plătesc, însă, sute de euro pentru a achiziționa ciuperci de calitate premium.

ADVERTISEMENT

Cum sunt culese trufele

Mihai Robu, un cunoscut căutător de trufe din România, a explicat cum are lor procesul de recoltare a acestora. În primul rând, este necesar să se verifice dacă ciuperca este coaptă.

“Şi cât de coaptă e şi cât de intensă e aroma! Asta e mai aromată! Ai văzut? E mai coaptă! Pur şi simplu mergi drept prin tufe, printre chingi, mai pe burtă, mai în genunchi.

Avem sarmalele, balmoşul și hribii cu smântănă. Trufa se alege cu nasul. Tuturor le spun ia trufa pe care simţi că ţi-o doreşti să o mănânci! Trufa e trufă, nu există ceva asemănător. De aceea și este atât de valoroasă, pentru că e unică”, a explicat acesta pentru Observator News.

Căutarea de trufe începe în zori. Mihai Robu merge în căutarea acestora alături de cei doi câini ai săi, special antrenați pentru a le identifica.  De multe ori, trufele sunt ascunse în zone nu prea accesibile, ceea ce poate fi un obstacol pentru cei care le caută.

ADVERTISEMENT
Tags: