News

A renunţat la job pentru a se dedica descoperirii “diamantelor negre”. Cine este românul care a dat lovitura cu cele mai vânate delicatese

S-a întors în satul bunicilor, ca să-şi urmeze pasiunea. Tânărul pe care "diamantele negre" l-au făcut să uite de slujba şi casa din Bucureşti
26.11.2022 | 19:01
A renuntat la job pentru a se dedica descoperirii diamantelor negre Cine este romanul care a dat lovitura cu cele mai vanate delicatese
Mihai Robu a renunţat la job pentru a se dedica trufelor Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Vara trecută a avut loc în Bucovina prima ediţie a Festivalului Trufelor din România. Trufele, aceste delicatese culinare care se mai numesc şi “diamante negre”, sunt atât de valoroase încât unele persoane au renunţat la serviciul obişnuit pentru a se dedica în totalitate căutării lor.

Recolta din 2022 e la jumătatea celei de anul trecut

Mihai Robu este unul dintre tinerii care şi-au riscat job-ul pentru a se dedica în totalitate culegerii trufelor. Deşi bucureştean, era familiarizat cu ele de mic copil, din Bucovina bunicilor, locul unda s-a întors şi acum, pentru a le culege.

ADVERTISEMENT

“Munceam la un magazin de piese auto. Pasiunea mea pentru cules ciuperci a început în copilărie. Noi, în Bucovina, ca toţi bucovinenii, culegem ciuperci.

Trufele sunt speciale pentru că sunt produse din natură. Ele cresc într-un mod în care nu poate fi controlat de om. E un proces foarte complicat, mai ales că ele în natură se regăsesc într-un microclimat, iar dacă microclimatul respectiv nu este protejat trufele nu mai apar acolo”, a declarat Mihai Robu, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Tot el este şi primul organizator al Festivalului Trufelor din România, ediţia inaugurală desfăşurându-se în august 2021 în judeţul Suceava.

“Trufa e sănătoasă. Vrem să spargem mitul că e scumpă. Așa a apărut festivalul trufelor, să facem ca publicul larg să aibă acces să o guste.

ADVERTISEMENT

 Trufele sunt speciale că sunt din natură. Cresc într-un mod în care nu e controlat de om. Niciuna nu seamăna cu cealaltă. Ne chinuim să reglementăm trufele în România, să se protejeze ecosistemul, să fie culese sustenabil, să avem trufe și peste 100 de ani”, mai spune Mihai.

Din cauza secetei, în 2022 sezonul trufelor a început mai târziu. Din cauză că nu au avut apă, ciupercile nu au mai crescut la fel de repede ca în anii anteriori. În consecinţă şi producţia a scăzut, specialiştii estimând că s-ar situa la jumătatea din cantitatea recoltată în 2021.

ADVERTISEMENT

Cât priveşte prețul de vânzare al trufelor, acesta variază între 100 și 500 de euro/kg, în funcție de starea produsului recoltat.

ADVERTISEMENT