Președintele Iohannis a efectuat în anul 2023 trei mari turnee internaționale, în Asia în luna martie, apoi în America de Sud și ultimul, în luna noiembrie, în Africa. După ce o parte din costurile uriașe ale acestor turnee au apărut în spațiul public, Administrația Prezidențială a susținut că aceste informații sunt secrete, și că singurele informații destinate publicului sunt cele din execuția bugetară.
Datele publicate de către Ministerul Finanțelor privind execuția bugetară pentru luna noiembrie, luna în care șeful statului a efectuat turneul de nouă zile în Africa, arată că Administrația Prezidențială a cheltuit peste 4 milioane de lei pentru deplasări în străinătate. Mai exact, suma totală de 4,13 milioane lei.
Concret, până la finalul lunii noiembrie, Administrația Prezidențială cheltuise pentru deplasările externe ale șefului statului suma totală de 38,221 milioane lei. În contextul în care până la finalul lunii octombrie suma totală cheltuită pentru aceste deplasări a fost de 34,08 milioane, asta înseamnă că în luna noiembrie au fost cheltuiți circa 820.000 euro.
În luna noiembrie, șeful statului nu a mai efectuat decât o singură vizită externă, în data de 8 noiembrie, la Bruxelles. Nu e clar dacă toată suma de 4,13 milioane lei, cheltuită în luna noiembrie, să fi fost alocată pentru cele două vizite. Este posibil ca o parte din rezervări să fi fost făcute încă din luna octombrie, sau o parte din banii din luna noiembrie să fi fost alocați pentru vizitele din decembrie.
Astfel, în luna octombrie, cheltuielile cu deplasările externe s-au ridicat la suma de 3,42 milioane lei. În această lună șeful statului a efectuat patru vizite în străinătate – Spania, Ungaria și două la Bruxelles – însumând în total opt zile.
Pe de altă parte, în luna decembrie, șeful statului nu a efectuat decât două deplasări peste hotare. A fost participarea, de trei zile, la conferința ONU privind schimbările climatice de la Dubai, și o altă reuniune, tot de trei zile, la Bruxelles, la Consiliul European. Nu există încă execuția bugetară pentru luna decembrie, însă, într-un răspuns pentru Agerpres, Administrația Prezidențială a precizat la finalul lunii decembrie, că în anul 2023 suma totală cheltuită pentru deplasările externe a fost de 41,1 milioane lei. Asta înseamnă că în ultima lună din an, au mai fost cheltuiți 2,9 milioane lei.
Pentru anul 2023, Administrația Prezidențială a avut un buget total de 120 milioane lei, din care, pentru deplasările externe ale șefului statului erau alocați 27,19 milioane lei, credite bugetare. Suma alocată pentru deplasări putea să fie majorată până la 33,9 milioane lei, credite de angajament, dar aici nu vorbim de sume alocate efectiv de la buget.
Suma alocată la începutul anului trecut a fost oricum una ridicată, în contextul în care, în anul 2022, Administrația Prezidențială cheltuise pentru vizitele peste hotare doar 16,6 milioane lei pentru cele 21 de vizite ale președintelui Iohannis. Chiar și așa, șeful statului a cheltuit cu 14 milioane de lei mai mult decât prevedea bugetul inițial.
Cele mai mari creșteri ale cheltuielilor cu deplasările au apărut în lunile în care șeful statului a efectuat cele trei turnee controversate. Spre exemplu, în luna februarie, cheltuielile cu deplasările erau de doar 1,82 milioane lei. La finalul lunii martie, lună în care șeful statului a efectuat turneul în Japonia și Singapore cu o aeronavă de lux închiriată de la o firmă din Luxemburg, cheltuielile cu deplasările explodaseră deja la suma de 12,2 milioane, adică o creștere cu 10,3 milioane lei.
În luna septembrie a acestui an, Administrația Prezidențială depășise deja bugetul alocat inițial pentru deplasările peste hotare, iar la finalul lunii octombrie ajunsese deja la limita alocată prin creditele de angajament. Asta înseamnă că pentru lunile noiembrie și decembrie, Administrația Prezidențială a mai primit alte 7,2 milioane lei.
Acești bani au venit de la Guvern, direct din Fondul de rezervă al guvernului. Acest lucru se datorează faptului că Executivul a renunțat să mai facă cea de-a doua rectificare bugetară, hotărând să aloce banii prin hotărâri de guvern. Scopul declarat al acestei măsuri a fost ținerea sub control a deficitului bugetar, prin nesuplimentarea bugetelor autorităților centrale și locale le împiedica practic să facă alte cheltuieli.
Măsura a creat unele probleme, spre exemplu întârzieri la plata burselor elevilor, care în unele domenii s-au dovedit a fi extrem de serioase. A fost cazul Sănătății, unde lipsa unui buget fix pentru lunile noiembrie și decembrie a dus multe spitale mari din țară în imposibilitatea de a achiziționa medicamente și materiale sanitare, dar și la plata personalului medical. FANATIK a scris pe larg despre situația critică cu care s-au confruntat spitalele din țară în lunile octombrie și noiembrie.