News

Cât a crescut pensia minimă garantată în 2024. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii

Unul dintre veniturile care s-a majorat de la 1 ianuarie 2024 este pensia minimă garantată. În ce condiții este acordat acest venit
10.01.2024 | 20:54
Cat a crescut pensia minima garantata in 2024 Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii
Pensia minimă garantată a crescut de la 1 ianuarie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

De la începutul anului și pensia minimă garantată a crescut cu 13,8%, datorită majorării punctului de pensie cu valoarea inflației. Pensia minimă garantată a ajuns astfel la suma de 1.281 lei.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii de pensie minimă garantată

Casa de Pensii are în evidențe 1,84 de milioane de pensionari care încasează pensia minimă garantată, dintr-un număr total de 4,5 milioane de beneficiari de pensie din România.

ADVERTISEMENT

Pensia minimă garantată este un venit acordat de stat cu obiectivul de a asigura un nivel minim de trai pentru pensionarii cu venituri foarte reduse. Acest venit se acordă însă doar în anumite condiții.

”Indemnizația socială pentru pensionari reprezintă un pilon important al sistemului de pensii din România, fiind acordată lunar persoanelor cu pensii sub un anumit prag.

ADVERTISEMENT

Aceasta asigură un venit minim garantat, având scopul de a sprijini pensionarii cu venituri mici”, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Principalul criteriu în funcție de care este determinată eligibilitatea unei persoane pentru pensia minimă garantată este stagiul de cotizare. Pentru anul 2024, acesta este stabilit la 15 ani.

ADVERTISEMENT

Impunerea acestui criteriu are la bază asigurarea echității sistemului de pensii, deoarece garantează că beneficiarii au contribuit efectiv la sistemul de pensii publice.

Pensia minimă garantată asigură un venit de bază pentru pensionari. Acest tip de venit este în cuantum de 1.281 de lei, în 2024, după ce a crescut la începutul anului, de la 1.125 de lei.

ADVERTISEMENT

Așadar pentru a putea beneficia de pensia minimă garantată o persoană care a atins vârsta de pensionare trebuie să fi împlinit stagiul minim de cotizare de 15 ani, reprezentând numărul minim de ani în care o persoană a contribuit la sistemul de pensii publice.

Pensia minimă garantată în România este acordată persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârstă și stagiul minim de cotizare, dar ale căror contribuții la fondul de pensii nu sunt suficiente pentru a atinge nivelul pensiei minime stabilite de stat.

ADVERTISEMENT
Tags: