News

Cât vor costa curentul și gazele. Anunțul ministrului Virgil Popescu așteptat de toți românii

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut anunțuri importante în privința facturilor din această iarnă. Acesta a precizat cât vor costa curentul și gazele naturale.
13.12.2021 | 22:59
Cat vor costa curentul si gazele Anuntul ministrului Virgil Popescu asteptat de toti romanii
ADVERTISEMENT

Virgil Popescu, ministrul energiei din Guvernul condus de Nicolae Ciucă a venit cu noi precizări în privința prețului la energia electrică și gazele naturale.

Ministrul Virgil Popescu, anunț privind facturile românilor. Cât vor costa curentul și gazele

Oficialul a spus că încă din luna decembrie ar trebui să vină primele facturi compensate atât la energie, cât și la gaze pentru clienții care se se încadrează în consum.

ADVERTISEMENT

Virgil Popescu anunță că prețul energiei nu poate fi mai mare de 0,71 de lei pe kilowatt.

”Normele sunt în Monitorul Oficial în 27 octombrie. A fost o mică întârziere cu formarea noului guvern pentru că normele au fost elaborate de Ministerul Energiei.

Furnizorii nu au niciun motiv să nu aplice legea și compensarea pentru clasele de consum. Furnizorii de energie nu au voie să aibă prețul mai mare de 0,71kw”, a declarat Virgil Popescu la Digi24.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește costul facturilor la curent și gaze naturale, ministrul a venit de asemenea cu precizări. El a spus că la energie oamenii vor plăti ”în jurul valorilor de anul trecut”, iar la gaze va fi un discount de 33%.

”Cei care se încadrează într-un consum de până la 300kw la energie electrică cu o marja de 10% suplimentară sau 200 de metrii cub, vor avea la energie electrică o compensație de 291 de lei pe Mw, cam cât plăteau anul trecut.

ADVERTISEMENT

La gaze naturale vor avea un discount de 33% la prețul gazului natural”, a mai adăugat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ce se întâmplă cu furnizorii care au ieșit de pe piață

În ultimele luni, o serie de furnizori de gaze au ieșit de pe piață, astfel că mai mulți clienți au rămas aparent în aer. Despre această situație, ministrul Popescu spune că va fi rezolvată în sensul că acești clienți ”au trebuit să fie preluaţi sau vor fi preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă”.

ADVERTISEMENT

”Tensiunile de pe piaţa gazelor naturale au determinat mai mulţi furnizori de gaze să reunţe a contracte, astfel că un număr semnificativ de clienţi au trebuit să fie preluaţi sau vor fi preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă.

La rândul lor, aceste companii au dificultăţi în a asigura cantităţile de gaze necesare clienţilor suplimentari, astfel că au avertizat că ar putea renunţa la statutul de FUI”, spune ministrul Energiei.

ADVERTISEMENT