News

Cât costă noul sediu al serviciului secret al Ministerului de Interne. Va fi de trei ori mai mare decât cel vechi

Direcția Generală de Protecție Internă, din cadrul M.A.I., va avea un sediu nou, ce va fi ridicat în locul clădirii actuale, care are o vechime de peste 100 de ani.
29.11.2022 | 12:00
Cat costa noul sediu al serviciului secret al Ministerului de Interne Va fi de trei ori mai mare decat cel vechi
Noul sediu al DGPI va fi ridicat pe locul celui vechi, proiectul urmând a fi finalizat în anul 2029 Colaj foto: Fanatik/Sursa foto: DGPI/ Google maps
ADVERTISEMENT

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) este o structură ce face parte din Ministerul Afacerilor Interne, fiind considerată serviciul secret al instituției. DGPI este urmașa fostei unități „Doi și-un sfert”, UM 0215, serviciul secret al MI care a fost desființat la finalul anilor 90. Ulterior, instituția s-a numit Departamentul de Informații și Protecția Internă, dar a fost reorganizată de Guvernul Cioloș și denumită DGPI.

Noul sediu al DGPI va avea demisol, parter, mezanin și 5 etaje

DGPI își desfășoară activitatea într-o clădire cu două etaje, construită în 1903, o expertiză tehnică efectuată în 2007 stabilind că este vulnerabilă la cutremure și că riscă să se prăbușească, fiind recomandat ca actuala clădire să fie demolată. Pe 28 iulie 2021, Guvernul României a emis o hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire și dotare sediu DGPI”. Finanțarea obiectivului de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT

„Realizarea unei construcții cu regimul de înălțime D+P+Mezanin+5E, cu forma în plan a literei “U” generând o mică curte interioară amenajată ca spațiu verde și accesul pietonal principal. Funcțiunea principală este de birouri-administrativ și funcțiuni conexe pentru garaj auto, spații tehnice, adăpost protecție civilă și spații specifice activităților direcției – amplasate la nivelul demisol”, se arată într-o scurtă prezentare a soluţiilor tehnice propuse.

La descriere investiției  se menționează că noul sediu va avea un demisol de 220 metri pătrați, un parter de 855 metri pătrați, un mezanin de 350 metri pătrați, cinci etaje a câte 1885 metri pătrați și o terasă verde circulabilă de 235 metri pătrați, suprafața construită desfășurată având 15.260,00 mp. Actuală clădire are o suprafață desfășurată de 4.338 metri pătrați, așadar noul sediu al DGPI va avea o suprafață de peste 3 ori mai mare decât actualul.

ADVERTISEMENT

La acel moment, investiția era estimată la 108,995 milioane de lei, adică aproximativ 22,3 milioane de euro, cea mai mare parte din sumă (104 milioane lei) urmând să vină de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, iar restul de 4,9 milioane de la Ministerul de Interne, prin DGPI. În document se menționa că întregul proiect va avea o durată de 24 de luni.

Valoarea estimată a contractului a fost de 72,5 milioane lei

Pe 18 octombrie 2021, Compania Națională de Investiții a postat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro consultată de FANATIK, obiectul achiziției fiind „Execuţia de lucrări şi prestarea de servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții „CONSTRUIRE ȘI DOTARE SEDIU DGPI, strada Răzoare nr.5, sector 6, București” din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, Subprogramul “Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor”.

ADVERTISEMENT

Valoare estimată a contractului era de 72.523.837,04 lei fără TVA, din care: 3.121.611,46 lei –cheltuieli pentru proiectare și asistență, 67.660.707, 88 lei – cheltuieli pentru investiția de bază (din care 59.311.877,02 lei pentru Construcții și instalații; 29.276,68 lei – Montaj utilaj tehnologic; 3.019.304,18 lei – Utilaje fără montaj și echipamente de transport; 5.300.250 lei Dotări); 1.741.517,70 lei – Organizare de șantier (din care 1.691.517,70 lei Lucrări de construcții și 50.000 lei cheltuieli conexe organizării de șantier).

Pe 14 februarie 2022 s-a semnat contractul cu ofertantul câștigător, Construcții Erbașu, valoarea acestuia fiind de 69.987.140,19 lei fără TVA, durata acordului fiind de 90 de luni, adică șapte ani și jumătate. După aproximativ nouă luni de la parafarea actelor, pe 24 noiembrie 2022, contractul a fost modificat, conform informațiilor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Prețul proiectului s-a majorat cu 6,75 milioane lei

„Actul adițional nr. 4/10.10.2022, încheiat în baza art. 221, alin. (1), lit. f) din Legea 98/2016, prețul se majorează cu suma de 6.757.738,16 lei (exclusiv TVA), reprezentând cheltuieli suplimentare aferente lucrărilor” se specifică la descrierea modificărilor. La rubrica “motivele modificării” se menționează că „este necesară achiziționarea de la contractantul inițial a unor produse servicii sau lucrări suplimentare”.

Astfel, valoarea contractului pentru construirea nouui sediu al DGPI a ajuns la 76.744.878,35 lei, adică aproximativ 15,6 milioane de euro. Nu este exclus ca pe durata înțelegerii valoarea contractului să fie suplimentatată, mai ales că prețurile materialelor de construcții sunt în continuă creștere. Compania Națională de Investiții a mai cheltuit bani pentru acest proiect, semnând un contract pentru servicii de consultanță, asistență tehnică și dirigenție de șantier.

Pe 7 septembrie 2022 s-a parafat un acord cu Techno Vision Consulting,  în valoare de 550.000 lei, cu o durată de 84 de luni, pentru  „Servicii de verificare a execuției lucrărilor de construcții, pe tot parcursul lucrărilor prin diriginți de șantier autorizați, pentru obiectivul de investiții: “CONSTRUIRE ȘI DOTARE SEDIU DGPI, STR.RĂZOARE, NR.5, SECTOR 6 BUCUREȘTI”. Și în acest caz, se pot aduce modificări care să mărească valoarea contractului.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
Cupa Mondială 2034: țara care construiește
Cupa Mondială 2034: țara care construiește "cel mai nebun stadion din lume" și-a lansat candidatura. Și este singura!
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Ce salariu primește un angajat Digi RCS RDS, în 2024
Ce salariu primește un angajat Digi RCS RDS, în 2024
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România