News

Guvernul României a aprobat prima rectificare bugetară din 2022. Ce ministere au primit mai mulți bani

Ministrul finanţelor, Adrian Câciu, a declarat joi că Guvernul României a aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Astfel, veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 33 miliarde.
18.08.2022 | 14:07
Guvernul Romaniei a aprobat prima rectificare bugetara din 2022 Ce ministere au primit mai multi bani
Guvernul României a aprobat prima rectificare bugetară din 2022. Foto: facebook.com/guv.ro
ADVERTISEMENT

În contextul în care Guvernul României a aprobat prima rectificare bugetară din acest an, Adrian Câciu a subliniat că a fost aprobată şi rectificarea bugetului de asigurări sociale de stat.

Cine a câștigat cel mai mult după ultima rectificare bugetară

La finalul şedinţei de la Palatul Victoria, el a punctat că s-a plecat de la noile rezultate comunicate recent de Comisia Naţională de Prognoză. Amintim că CNP a estimat o creştere reală de 3,5% în acest an, faţă de 4,6% cât a fost la bugetul initial.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a transmis că România va avea PIB în valoare nominală la final de an de 1372,5 miliarde de lei. Astfel, în urma primei rectificări bugetare din acest an, veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold 30,4 miliarde lei.

Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu 33 miliarde lei, în timp ce cheltuielile pentru investiţii ajung la 93,1 miliarde lei.

ADVERTISEMENT

Adrian Câciu a remarcat că rectificarea bugetară a ţinut cont de finanţarea pachetelor de sprijin pentru economie şi pentru cetăţeni aprobate de Guvernul României în 2022.

Bani mulți pentru sistemul de irigații

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a primit o suplimentare per sold de 5,25 miliarde de lei, iar titlul asistenţă socială a primit 7,3 miliarde de lei. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit în plus 2,72 miliarde de lei, iar Ministerul Sănătăţii 2,53 miliarde de lei per sold.

ADVERTISEMENT

Ministerul Energiei a primit per sold 2,5 miliarde de lei, mai ales pentru compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze pentru economie. Ministerul Transporturilor a primit per sold 2 miliarde de lei.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a primit 1,28 miliarde de lei, iar  Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a primit per sold 720 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Secretariatul General al Guvernului a primit după rectificare 251 de milioane de lei, în timp ce Ministerul Cercetării a primit 203 milioane, iar Ministerul Educaţiei 64 de milioane.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că au fost alocate fonduri suplimentare la Sănătate, având în vedere că domeniul reprezintă o prioritate pentru guvern.

ADVERTISEMENT