Dacă aveți în plan să mergeți în concediu în această vară, în Grecia, costul unei porții de paste v-ar putea lua prin surprindere. Patronii de restaurante din statul elen par că profită de pe urma sezonului estival și a numărului mare de turiști.
Grecia este una dintre cele mai vizitate destinații de vacanță și în acest an. Dincolo de peisajele care i-au atras pe turiști, mulți au rămas fără cuvinte când au mers la restaurant și au văzut cât de scumpă este o porție de paste. De asemenea, nici cantitatea pe care au primit-o în farfurii nu i-a încântat.
Pe insula Mykonos, cunoscută atât pentru plajele superbe, dar și pentru prețurile piperate, în acest an scumpirile par a fi scăpate de sub control. Turiștii care se află deja aici se amuză pe seama situației și postează pe Tik-Tok filmulețe cu ceea ce primesc în restaurante.
O tânără pe nume Annabelle le-a arătat admiratorilor cum a mers la o terasă și a trebuit să achite 44 de euro pe o porție de paste. În lei românești, această sumă înseamnă 217, 88 RON, cam cât ai putea achita în țară pentru un meniu întreg sau un preparat mai sofisticat, de la un restaurant de lux.
Într-un alt videoclip de pe Tik-Tok, o tânără pe nume Tiffany le arată urmăritorilor cum ea și grupul său de prieteni au fost nevoiți să împartă un platou de paste, din cauza prețului exagerat de mare. Asta în condițiile în care ei au optat pentru cel mai ieftin. Fiecare s-a ales cu câte o singură pastă în farfurie, iar pentru tot ce au consumat au achitat 400 de dolari.
Cei care au văzut postarea tinerei au făcut haz de necaz și au comentat astfel: ”Vrei și tu Mykonos?”/ ”Cine vrea să mănânce să meargă în Creta”/ ”Oricum sunt pizzerii bune în Corint”, au scris admiratorii turistei.
Nici pe litoralul românesc situația nu este prea roz. Vama Veche a întrecut Mamaia la prețuri. Turiști se plâng de faptul că au dat aproape 40 de lei pe o ciorbă sau 41 de lei pe o simplă șaorma. O familie cu un copil a cheltuit într-o săptămână 4000 de lei în Vama Veche.
În Mamaia, o ciorbă costă acum 20 de lei, iar o șaorma 27 de lei. Văzând scumpirile, unii turiști s-au orientat către Eforie Nord, unde prețurile sunt ceva mai mici. ”E o staţiune pentru tot românul. M-am simţit extraordinar, o săptămână am stat”/ ”O ciorbă de văcuţă, un şniţel cu cartofi şi o sălăţică, la 52 de lei”, au precizat unii vizitatori, pentru Observator.
Totodată, ați putea găsi prețuri și mai ridicate decât cele menționate, căci de la 1 iulie, care este considerat vârf de sezon estival, scumpirile s-au produs chiar și cu 50%. Acestea vor ține până pe 15 august și ulterior se va reveni la costuri mai scăzute.