Life

Cât costă pastila de a doua zi. Ce trebuie să știi despre diferențele dintre produsele pe care le poți cumpăra

Cât costă pastila de a doua zi. Iată ce trebuie să știi despre diferențele dintre produsele pe care le poți achiziționa.
13.09.2022 | 06:34
Cat costa pastila de a doua zi Ce trebuie sa stii despre diferentele dintre produsele pe care le poti cumpara
Cât costă pastila de a doua zi. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Pastila de a doua zi este un contraceptiv care poate fi administrat în primele ore de când a avut loc un contact sexual neprotejat. Cât costă această metodă contraceptivă și ce trebuie să știi despre diferențele dintre produsele existente pe piață?

Cât costă pastila de a doua zi în farmacii

În ziua de astăzi există mai multe metode de a preveni sarcina și sunt soluții chiar și după ce a avut loc un contact sexual neprotejat.

ADVERTISEMENT

Pastila de a doua zi este pilula contraceptivă care poate fi luată după un contact sexual neprotejat sau în cazul în care alte metode de contracepție nu au funcționat.

Aceste pastile se pot utiliza și dacă nu ai mai luat, câteva zile la rând, anticoncepționalele pe care obișnuiai să le administrezi, timp în care a avut loc contactul sexual neprotejat.

ADVERTISEMENT

Rolul acesteia este de a preveni o sarcină prin inhibarea eliberării unui ovul care ar putea fi fecundat de către spermatozoid.

Șansele ca această pilulă să prevină o sarcină nedorită sunt de peste 95%. Femeile care apelează la pastila de a doua zi trebuie să știe că aceasta trebuie luată în primele ore de când a avut loc contactul sexual pentru a avea efectul dorit.

ADVERTISEMENT

În medie, pastila de a doua zi costă în jur de 60 de lei. Prețurile pornesc de la 52 de lei și pot ajunge până la 73 de lei, în funcție de farmacie și de companie.

Pastilele de a doua zi se găsesc în orice farmacie. Cele mai multe pot fi cumpărate și fără o prescripție medicală.

ADVERTISEMENT

Ce tipuri de pastile de a doua zi există

Există mai multe variante de pastile de a doua zi în funcție de substanțele pe care acestea le conțin. Una dintre acestea este pilula pe bază de ulipristal acetat, o substanță care oprește eliberarea ovulului și fecundarea acestuia.

Pilulele care conțin această substanță pot fi administrat în maxim cinci zile de la actul sexual neprotejat. Este recomandat să fie luate mai repede pentru o eficiență sporită. Au o acțiune intensă, așa că pot fi achiziționate pe baza unei prescripții medicale.

Mai există și pilula de a doua zi pe bază de levonorgestrel. Substanța mai este cunoscută drept varianta sintetică a progesteronului, un hormon eliberat de corpul femeii, care are un rol important în reglarea mai multor funcții ale organismului, printre care și cea de reproducere.

Acestea pot fi luate și fără o rețetă de la medic, însă trebuie administrate în maxim 72 de ore de la contactul sexual.

Pastilele pe baza de ulipristal acetat nu sunt indicate dacă alăptezi. În schimb, pot fi administrate cele pe bază de progesteron sintetic.

În funcție de dozaj, pilulele se împart tot în două categorii. Există pastila de a doua zi în doză unică, iar aceasta se administrează o singură dată.

Mai există și o pilulă în doză dublă. Prima doză se administrează în maxim 72 de ore de când a avut loc actul sexual neprotejat. A doua pastilă se ia la 12 ore după prima.

Pastila de a doua zi poate provoca efecte adverse

Pilula de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență și este important de menționat că nu provoacă un avort, deoarece nu este vorba despre o sarcină deja existentă. Un avantaj al pilulelor de a doua ei este faptul că acestea nu afectează fertilitatea.

Cu toate că reprezintă o metodă sigură de prevenire a sarcinii, există și câteva dezavantaje. De exemplu, pot apărea efecte adverse după administrarea ei, cum ar fi grețuri, vărsături, amețeli, migrene, sensibilitate a sânilor, întârzierea menstruației au chiar hipertensiune, notează webmd.com.

Dat fiind faptul că pot apărea astfel de efecte adverse, pastila nu ar trebui luată foarte des. Pilula de a doua zi trebuie luată de maxim două ori pe an și doar în cazuri urgente.

În plus, pastila de a doua zi nu este o metodă care te protejează de bolile cu transmitere sexuală. În cazul acestora, prezervativul este singura metodă eficientă.

Există și câteva cazuri în care pastila de a doua zi nu este indicată. Aceasta nu se poate administra dacă sarcina este deja formată.

De asemenea, nu este indicat să iei pastila dacă te confrunți cu sângerări vaginale abundente, iar soluția pentru combaterea lor nu a fost găsită.

E important să citești eticheta și să verifici ingredientele din compoziția pastilei. În cazul în care ai alergie la un ingredient, atunci nu este indicat să-ți administrezi pilula.

Sunt și câteva medicamente pe care nu ar trebui să le iei în același timp cu pastila. Unele antibiotice, dar și alte medicamente care luptă împotriva infecțiilor intră în această categorie.

Medicamentele folosite pentru tratamentul epilepsiei, dar și pastilele și suplimentele care conțin sunătoare nu trebuie administrate în același timp cu pilula de a doua zi. Substanțele acestei plante pot cauza efecte adverse, ținând cont de cele deja existente ale pilulei.

ADVERTISEMENT
Tags: