News

Cât costă un apartament în capitala Bulgariei. Diferența de preț pe metru pătrat dintre București și Sofia

În capitala Bulgariei prețul pe metru pătrat al apartamentelor este puțin sub cel din București, însă bulgarii plătesc o dobândă de 2,6% la creditele imobiliare
03.03.2024 | 13:27
Cat costa un apartament in capitala Bulgariei Diferenta de pret pe metru patrat dintre Bucuresti si Sofia
Apartamentele, puțin mai ieftine la Sofia decât la București. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Datele oficiale arată că în capitala Bulgariei prețul apartamentelor este de circa 1.550 euro pe metru pătrat. Acest lucru înseamnă că prețul apartamentelor este, în medie la metru pătrat, cu circa 100 de euro mai mic comparativ cu Bucureștiul. Pe de altă parte, un avantaj al bulgarilor, care se pregătesc să treacă la euro, este că plătesc o dobândă mai mică la creditele imobiliare.

Cât costă un apartament la Sofia

Potrivit indicelui imobiliar, la finalul anului 2023, prețul mediu al apartamentelor a fost de 1.550 de euro pe metrul pătrat, de unde a rezultat un preț mediu total de achiziție de 137.000 de euro. Spre comparație, prețul pe metru pătrat construit în București este cu peste 100 de euro mai mare, la 1.673 de euro.

ADVERTISEMENT

În vara anului 2023, un apartament cu trei camere din București se vindea astfel cu un preț de 1.763 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, raportat la puterea de cumpărare, trebuie subliniat că salariile în România sunt peste cele din Bulgaria, salariul minim în țara noastră fiind de 520 euro față de 330 euro în Bulgaria.

Pe de altă parte, în ceea ce privește accesul la credite, pentru creditele imobiliare dobânda variază în România între 5,5 și 8%, cu un indice Robor de aproape 7% în prezent. Datele Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) arată că rata medie a dobânzii la creditele pentru locuințe noi în BGN este de aproximativ 2,6%, față de 2,5% în 2022.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, volumul creditelor noi continuă să crească, iar acesta este unul dintre cei mai importanți factori care stimulează piața. Datele BNB arată, de asemenea, că creșterea împrumuturilor pentru perioada de nouă luni a fost de aproximativ 14% în ritm anual. Pe de altă parte, piața imobiliară se află în scădere, pentru al cincilea trimestru consecutiv.

Tranzacțiile imobiliare din Sofia au înregistrat o scădere de 5% în trimestrul al treilea din anul 2023. Acesta este al cincilea trimestru consecutiv în care agenția de înregistrare raportează o scădere a volumului tranzacțiilor în capitală. Potrivit datelor oficiale, în T3 au fost înregistrate 7.001 tranzacții, față de 7.402 în 2022 și 8.732 în 2021. Numărul este mai mare decât cele din aceleași perioade din 2019 și 2020.

ADVERTISEMENT

Piața imobiliară din Sofia susținută de clasa de mijloc

Pe de altă parte, ca cea mai mare piață imobiliară din țară, Sofia, are o performanță bună în contextul general. Cu o scădere de 13% a tranzacțiilor la nivel național în al treilea trimestru, scăderea Sofiei este de doar 5,4%. Cu 33% mai puține autorizații de construcție pentru locuințe în țară, contracția Sofiei este de 24%. Și cu o creștere de 10,7% a prețurilor proprietăților la nivel național în al doilea trimestru , creșterea Sofiei este de 8,8%.

“Principalul motor al pieței imobiliare în prezent este reprezentat de oamenii care se străduiesc să obțină o calitate mai bună a vieții”, spune Yavor Perduhov, manager la Forton Homes. Cumpărătorii cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, cu profesii bune sau afaceri proprii și venituri lunare pe gospodărie de peste 5.000 de leva, caută apartamente mai mari, în cartiere mai bune, case în orașele mari sau în apropiere de acestea, potrivit lui Tihomir Toshev de la Credit Centre.

ADVERTISEMENT

El îi definește ca fiind “clasa de mijloc stabilă din țară, care a reușit să acumuleze economii semnificative. Aceștia doresc să-și retragă economiile din bănci, deoarece acestea își pierd valoarea în condițiile în care dobânzile la depozite sunt zero. În unele cazuri, ei folosesc credite ipotecare”.

Dimensiunea acestei clase de mijloc poate fi dedusă indirect din analiza UniCredit Bulbank. Potrivit acesteia, în 2022, locuințele din întreaga țară erau accesibile pentru o treime dintre gospodării. În mod specific în Sofia, însă, această pondere este mai mică de 10% din gospodăriile cu cele mai mari venituri. Banca măsoară accesibilitatea prin capacitatea unei gospodării de a cumpăra o proprietate de dimensiuni medii dacă economisește întregul său venit brut timp de până la șase ani.

Lipsa actuală a veniturilor este compensată de unele dintre cele mai ieftine credite ipotecare din Europa – cu rate ale dobânzii de 2,1-2,8%, la un nivel scăzut din punct de vedere istoric. La Sofia, ponderea tranzacțiilor ipotecare a crescut în ultimul trimestru la 60,7% din totalul tranzacțiilor. Prețurile ridicate îi determină pe oameni să contracteze împrumuturi bancare mai mari. United Bulgarian Bank (UBB) spune că mărimea medie a împrumuturilor a crescut cu peste 10% pe an și este acum în mod constant peste 200.000 de lei. Durata medie a împrumuturilor la ei este acum de peste 20 de ani, iar la DSK Bank, de 25 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: