Life

Cât de des trebuie să schimbi nisipul din litiera pisicii. Unde să nu o pui niciodată

Cum se întreține în mod corespunzător litiera pisicii. Doar așa va fi folosită de animalul tău de companie atunci când are nevoie.
21.07.2023 | 18:00
Cat de des trebuie sa schimbi nisipul din litiera pisicii Unde sa nu o pui niciodata
Cum trebuie să întreții corect litiera pisicii. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Litiera pisicii trebuie întreținută corect pentru ca animalul tău de companie să o folosească la nevoie. Proprietarii de pisici ar trebui să țină cont de câteva sfaturi importante.

Cum se întreține corect litiera pisicii. Sfaturi utile

Atunci când își doresc un animal de companie, multe persoane aleg să aibă o pisică. Este nevoie de multă responsabilitate pentru aceasta, la fel ca pentru câine.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți proprietari de pisici țin în casă acest animal, motiv pentru care este nevoie de o litieră în care să-și facă nevoile. Este important ca așternutul să fie plasat într-un loc accesibil pentru pisică. În același timp, acesta nu trebuie să stea în calea cuiva.

Pisicile sunt animale curate și au un simț dezvoltat al mirosului, așa că litiera nu trebuie să stea lângă zona de unde mănâncă. Astfel, cel mai bine ar fi ca aceasta să stea undeva între zona de dormit și cea de hrănire a animăluțului, care obișnuiește să treacă prin aceste locuri.

ADVERTISEMENT

Nu este bine să amplasezi litiera în propriul dormitor din cauza mirosului pe care aceasta l-ar putea emana. În plus, pisica face niște zgomote atunci când își curăță lăbuțele, lucru care te-ar putea trezi noaptea.

Un alt pas pentru ca pisica să accepte litiera și să o folosească așa cum trebuie este să alegi dimensiunea potrivită a acesteia. În cazul în care este prea mică, pisica s-ar putea să nu se simtă confortabil atunci când se așază și se întoarce, motiv pentru care s-ar putea să nu o utilizeze.

ADVERTISEMENT

Mulți stăpâni se întreabă dacă valeriana atrage pisicile, însă nu se poate oferi un răspuns clar, deoarece fiecare animăluț este diferit. Sunt unele pisici atrase de mirosul valerianei, dar este posibil să se joace cu litiera în loc să o folosească pentru a-și face nevoile.

Cât de des trebuie schimbat nisipul din literă și cum alegi așternutul potrivit pentru pisică

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este tipul de așternut potrivit pentru pisica ta. Poți alege între așternutul clasic, cel igienic sau cel din peleți. Primul este foarte util datorită granulelor care absorb de mai multe ori propria greutate. În acest gel, grămezile rezultate se pot îndepărta foarte ușor.

ADVERTISEMENT

În schimb, așternutul igienic nu se aglomerează, dar lichidul se poate scufunda în straturile inferioare. Așternutul din celuloză sau din peleți nu are aditivi chimici și este degradabil. Mai mult, este absorbant, reține mirosurile și e potrivit pentru mediu și lăbuțele animăluțului, notează dm.ro.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l știe proprietarii de pisici este cum să mențină litiera curată. Așternutul trebuie schimbat complet cel puțin o dată pe săptămână, indiferent de ce tip este.

Litiera trebuie și ea curățată de fiecare dată când este schimbat așternutul. Aceasta se curăță cu apă caldă și cu un detergent lichid, fără să conțină prea mult parfum. În momentul în care litiera se uzează, iar mirosul persistă, chiar dacă a fost curățată regulat, ar trebui înlocuită cu alta.

ADVERTISEMENT
Tags: