News

Cât de mult vom suferi peste 50 de ani din cauza căldurii extreme. Care vor fi zonele cele mai afectate

05.05.2020 | 10:42
Cat de mult vom suferi peste 50 de ani din cauza caldurii extreme Care vor fi zonele cele mai afectate
ADVERTISEMENT

Cel puțin 3,5 miliarde de oameni vor suferi din cauza căldurii extreme peste 50 de ani dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse.

Cât de mult vom suferi peste 50 de ani din cauza căldurii extreme

Conform Agerpres, care citează un studiu realizat de cercetătorii olandezi, peste 50 de ani o mare parte a populației va suferi din cauza căldurii extreme care va ajunge la valori medii anuale de temperatură de peste 29 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

”Coronavirusul a schimbat lumea într-un mod care era dificil de imaginat cu doar câteva luni în urmă, iar rezultatele noastre demonstrează cum schimbările climatice ar putea avea un efect similar”, a declarat Marten Scheffer, conducătorul studiului.

Concentraţiile atmosferice de gaze cu efect de seră vor evolua în mare măsură în mod necontrolat, aşa cum s-a întâmplat în ultimele decenii, conducând la creşterea temperaturii pe tot globul.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate zone vor fi America de Sud, Africa, India, Asia de Sud-Est şi Australia de Nord

Oamenii de știință au descoperit că suprafaţa de teren cu o temperatură medie anuală de peste 29 de grade Celsius se va extinde de la 0,8% (cea mai mare parte aflându-se în prezent în deşertul Sahara) la 19% până în anul 2070.

Cele mai afectate zone vor fi America de Sud, Africa, India, Asia de Sud-Est şi Australia de Nord. Clima în încălzire ar afecta peste un miliard de oameni doar în India şi peste 100 de milioane de oameni din Nigeria, Pakistan, Indonezia şi Sudan.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru nu ar avea doar un impact devastator direct, ci ar îngreuna şi mai mult modul în care societăţile vor putea face faţă unor crize viitoare, cum ar fi noi pandemii”, a spus Scheffer.

Climatologii internaţionali avertizează că lumea s-ar putea confrunta cu o creştere a valorilor de temperatură cu 4 grade Celsius peste nivelul pre-industrial până la sfârşitul acestui secol în lipsa unor acţiuni concrete de prevenire.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din Australia au realizat o listă cu 10 amenințări la adresa umanității, iar încălzirea globală ocupă locul patru, în timp ce pandemia de coronavirus nu se află pe această listă.

ADVERTISEMENT