Life

Cât de repede expiră, de fapt, benzina. Puțini știu că nu pot ține carburantul la infinit

Cât de repede expiră benzina, de fapt. Acest carburant nu poate fi ținut la infinit. Detaliul cunoscut de puține persoane.
04.01.2024 | 10:43
Cat de repede expira de fapt benzina Putini stiu ca nu pot tine carburantul la infinit
Cât de repede expiră benzina. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Benzina este combustibilul utilizat de multe persoane, dar cât de repede expiră, de fapt? Nu mulți știu că acest carburant poate fi folosit pentru o perioadă limitată.

Cât de repede expiră benzina. Detaliul pe care puțini îl cunosc

Apărută cu mult timp în urmă, benzina este folosită de multe persoane pentru a-și alimenta autoturismele. Știai că acest carburant are o dată de expirare? Este un detaliu mai puțin cunoscut, mai ales că nimeni nu s-ar gândi că benzina are un termen de valabilitate.

ADVERTISEMENT

Deși poate fi păstrat mai mult timp în containerele speciale, acest combustibil expiră mult mai repede dacă se află în rezervorul autoturismului tău.

În acest caz, benzina expiră în numai patru săptămâni dacă este lăsată nefolosită în rezervor. Astfel, atunci când îți alimentezi mașina, e bine să o și utilizezi, pentru ca benzina să fie în termen.

ADVERTISEMENT

În schimb, atunci când benzina este depozitată corespunzător, termenul de valabilitate poate crește de la câteva luni până la trei ani. “Te poți aștepta la undeva între trei și șase luni pentru carburantul păstrat în containere speciale, în condiții adecvate”, a a explicat Matt Crisara într-un articol pentru Popular Mechanics.

De asemenea, “stabilizatorii de combustibil pot prelungi durata de valabilitate de la unu la trei ani în condiții optime”, a mai precizat expertul, notează playtech.ro.

ADVERTISEMENT

Dacă ai rezervorul autovehiculului plin cu combustibil vechi, mai ales motorină, atunci ar trebui dus la service, după cum transmite compania britanică de servicii auto The RAC.

În schimb, dacă nivelul de combustibil din rezervor este mai mic, atunci ai algă variantă. Potrivit experților, poți face plinul mașinii cu combustibil proaspăt.

ADVERTISEMENT

De ce expiră benzina atât de repede

Benzina reprezintă un amestec de hidrocarburi care au greutăți diferite, ce pot fi arse astfel încât să furnizeze energie. Aceste hidrocarburi trec prin mai multe schimbări importante până ajung la stația de benzină.

Hidrocarburile mai grele sunt eliminate, iar combustibilul rămâne un amestec de parafine, olefine și cicloalcani. Impuritățile, cum ar fi sulfura, sunt eliminate în procesul de rafinare.

Se adaugă substanțe cum ar fi etanolul, agenții antiruginați, precum și alte elemente care au rolul de a îmbunătăți performanța vehiculului. Dar de ce benzina are un termen de valabilitate atât de scurt?

Acest carburant conține cele mai ușoare hidrocarburi din petrolul brut, adică lanțuri cu 12 sau mai puțini atomi de carbon, poate duce la evaporarea unor molecule dacă este lăsat prea mult timp.

ADVERTISEMENT