News

Cât de repede se răspândește tulpina britanică de coronavirus. Concluziile alarmante ale unui studiu

09.02.2021 | 07:04
Cat de repede se raspandeste tulpina britanica de coronavirus Concluziile alarmante ale unui studiu
ADVERTISEMENT

Un recent studiu realizat în Statele Unite arată că tulpina britanică a coronavirusului, cu un grad de contagiozitate de 35%-45% mai mare, își dublează ponderea în numărul total al infectărilor cu SARS-CoV-2 la fiecare zece zile.

Dacă ponderea noii tulpini în numărul total al infectărilor din Statele Unite era de 3,6% în ultima săptămână din luna ianuarie, în martie tulpina britanică ar putea deveni predominantă, scrie Business Insider.

ADVERTISEMENT

Studiul a evaluat modul de răspândire al tulpinii britanice, cunoscute și sub numele de varitanta B.1.1.7 și arată că sistemele sanitare s-ar putea confrunta cu un nou val pandemic. Intervalul în care ponderea tulpinii britanice se dublează în numărul total de infectări este de 9,8 zile la nivelul SUA.

„Consecințe devastatoare” ale răspândirii tulpinii britanice

Aceste descoperiri arată că este foarte probabil ca B.1.1.7 să devină probabil varianta predominantă în multe state americane în martie 2021, ducând la creșterea cazurilor de Covid-19, dacă nu sunt adoptate măsuri urgente de combatere”, se arată în studiul finanțat ce Centrul SUA pentru Controlul Bolilor și rețeaua institutelor de sănătate publică din Statele Unite și Canada.

ADVERTISEMENT

Incidența cazurilor noii tulpini crește cu circa 7% pe zi în Statele Unite, ușor mai redusă decât în unele state europene, inclusiv Marea Britanie, unde rata de creștere zilnică este de 10,4% pe zi. Diferența ar putea fi explicată prin numărul limitat de date sau prin „concurența” unor variante ale bolii chiar mai contagioase decât cea britanică.

Studiul arată că tulpina britanică a fost introdusă în Statele Unite pe mai multe căi, încă din luna noiembrie a anului  trecut. Diseminarea noii variante a fost accelerată de amplificarea călătoriilor interne și internaționale în perioada dintre Ziua Recunoștinței și Anul Nou.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii arată că vor exista consecințe nefaste dacă Statele Unite nu amplifică eforturile de secvențiere și stabilire a traseului variantelor de Covid-19 care apar, inclusiv ale celei din Africa de Sud. Deocamdată noile tulpini sunt suficient de puțin răspândite pentru ca măsurile de combatere să fie eficiente. În caz contrar, vor exista „consecințe devastatoare în ce privește morbiditatea și mortalitatea provocate de către Covid-19 în câteva luni”, se mai spune în respectivul studiu.

Se înmulțesc și cazurile din România

Cazurile de infectare cu noua tulpină britanică de Covid-19 se înmulțesc și în România. Luni, 8 februarie, au fost anunțate încă două persoane contaminate: un bebeluș și un bărbat, ambii din București.

ADVERTISEMENT

Din datele oficiale, până în ziua de 7 februarie 2021, au fost comunicate la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), un număr de 327 de secvențieri finalizate, dintre care 56 sunt confirmate cu noua tulpină a coronavirusului, depistat pentru prima dată în marea Britanie.

La începutul lunii ianuarie, pe data de 8, o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu a fost primul caz din România confirmat cu noua tulpină a coronavirusului apărută în Marea Britanie.

Între timp, până la cazurile de luni, alte 55  de infecții noi au mai fost depistate. Ultimele, pe 5 februarie. În urma analizei aleatorii a 90 de probe din mai multe oraşe ale ţării, s-a constatat că zeci dintre acestea conţineau noua tulpină din Regat a coronavirusului.

Cele mai multe dintre acestea, 19, au fost probe recoltate din Bucureşti, restul fiind din Cluj, Tecuci, Reşiţa şi Timişoara.

ADVERTISEMENT