News

Cât este, de fapt, salariul minim în UE. Pe ce loc se află România

Salariul minim în UE. Eurostat dezvăluie cât este, dar și ce loc ocupă România în acest clasament. Ce arată datele oficiale
25.02.2024 | 19:17
Cat este de fapt salariul minim in UE Pe ce loc se afla Romania
Cât este, de fapt, salariul minim în UE. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Un studiu Eurostat dezvăluie cât este, de fapt, salariul minim în UE, dar și ce loc ocupă România în clasament. Datelor oficiale prezentate recent arată care sunt țările în care se câștigă cel mai bine.

Salariul minim în UE. Ce loc ocupă România

Dintre cele 27 de state din Uniunea Europeană, 22 au stabilite salarii minime la nivel național. Cinci dintre acestea nu au o remunerație minimă. Vorbim de Austria, Italia, dar și țările nordice Suedia, Finlanda și Danemarca.

ADVERTISEMENT

Cel mai mic venit este înregistrat în Bulgaria, de 477 de euro. Imediat după vecinii bulgari se clasează țara noastră. România este urmată de Ungaria, care se află peste noi la salariul minim, potrivit informațiilor Eurostat.

Astfel, observăm că România se află la coada clasamentului, între Bulgaria și Ungaria. La polul opus sunt Luxemburg, Irlanda și Olanda și țările bogate care nu au stabilit un salariu minim prin lege.

ADVERTISEMENT

Unde se câștigă cel mai bine

Țările care fac parte din Uniunea Europeană sunt împărțite în trei grupe, în funcție de salariile minime brute acordate începând cu 1 ianuarie 2024. Datele Eurostat arată care este clasamentul.

Grupa 1 aparține statelor cu cele mai mari salarii din UE. Aici, leafa minimă este de peste 1.500 de euro pe lună. În această grupă au fost incluse Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos, Germania, Belgia și Franța. De exemplu, salariul minim național în Franța este de 1.767 de euro, iar în Luxemburg ajunge la 2.571 de euro leafa minimă lunară.

ADVERTISEMENT

Grupa 2 este a țărilor cu salariul minim național de peste 1.000 de euro până la 1.500 de euro pe lună. În această categorie intră Spania, cu 1.323 de euro, dar și Slovenia, unde câștigul minim este de 1.254 de euro lunar.

Grupa 3 aparține țărilor din UE cu leafa minimă națională egală ori mai mică de 1.000 de euro în fiecare lună. Aici se încadrează Cipru, Polonia, Portugalia, Malta, Lituania, Grecia, Croația, Estonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Ungaria, România și Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Amintim că salariul minim brut în România este de 3.300 de lei pe lună, de la 1 ianuarie 2024. Adică circa 660 de euro, fiind mai mic decât câștigul minim din Ungaria (710 euro lunar) sau Cehia și Slovacia, unde este de câte 750 de euro.

 

 

ADVERTISEMENT