News

Cât i-ar lua lui Putin să invadeze România. Scenariu de coșmar: ”Ajunge la București în 24 de ore”

Dacă Rusia câștigă războiul cu Ucraina, lucrurile se complică pentru statele din Europa Centrală și de Est, cu care aceasta are graniță.
06.04.2024 | 11:54
Cat iar lua lui Putin sa invadeze Romania Scenariu de cosmar Ajunge la Bucuresti in 24 de ore
Vladimir Putin ar putea ataca NATO, în cazul capitulării Ucrainei, cred experții / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De mai bine de doi ani, Ucraina înfruntă Rusia într-o luptă care părea, încă de la început, inegală. Cu sprijinul statelor aliate, Kievul a reușit să păstreze echilibrul pe câmpul de luptă.

România, nepregătită pentru o confruntare cu Rusia

Ce s-ar întâmpla dacă Ucraina s-ar declara învinsă, în războiul cu Rusia? Unii analiști spun că nu este exclus ca Vladimir Putin să-și ducă mai departe ambițiile expansioniste și asupra unor teritorii aflate odinioară sub sfera de influență sovietică.

ADVERTISEMENT

Un astfel de scenariu include și România, care nu ar rezista mai mult de o zi într-o astfel de confruntare. Un studiu al Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA), realizat în urmă cu trei ani, arată că armata rusă ar ajunge la București în mai puțin de 24 de ore, în cadrul unei invazii terestre.

Studiul arată că dacă Putin ar încerca să invadeze spațiul NATO, ar face-o cu siguranță prin România, care este cel mai puțin pregătită pentru o astfel de confruntare.

ADVERTISEMENT

România, punctul slab al NATO

Scenariul de invazie începe dintr-o zonă cu patru județe: Vrancea, Galați, Brăila și Buzău, punctul cel mai slab al României fiind considerat Poarta Focșanilor, un coridor de mobilitate militară cu importanță strategică localizat în sudul Moldovei.

„Cea mai îngrijorătoare este o operațiune terestră rusă prin Poarta Focșanilor, care este considerată cel mai critic punct pentru apărarea României, dar și cel mai slab element al frontierelor NATO. Este vorba de o parte a teritoriului României cuprinsă între Dunăre și Siret.

ADVERTISEMENT

Potrivit experților militari, armata rusă, poziționată pe coasta de nord-vest a Mării Negre, ar ajunge în București în 24 de ore”,  scriu jurnaliștii de la Il Messaggero, citați de Ziare.com.

Care sunt șansele ca Putin să atace NATO

Astfel, reacția forțelor terestre NATO ar fi întârziată de infrastructura slabă. În cazul în care podul Ruse-Giurgiu ar fi bombardat, timpul de reacție al alianței nord-atlantice s-ar prelungi și mai mult.

ADVERTISEMENT

Recent, grupul de reflecție german DGAP a sugerat că Putin ar putea lansa un atac împotriva NATO într-un interval cuprins între 6 și 10 ani. Pe de altă parte, agenția se securitate națională a Poloniei spune că Rusia ar putea ataca NATO în 36 de luni, dacă Ucraina se predă.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe...
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe străzi pentru o pâine
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni