News

Cât i-ar lua lui Putin să invadeze România. Scenariu de coșmar: ”Ajunge la București în 24 de ore”

Dacă Rusia câștigă războiul cu Ucraina, lucrurile se complică pentru statele din Europa Centrală și de Est, cu care aceasta are graniță.
06.04.2024 | 11:54
Cat iar lua lui Putin sa invadeze Romania Scenariu de cosmar Ajunge la Bucuresti in 24 de ore
Vladimir Putin ar putea ataca NATO, în cazul capitulării Ucrainei, cred experții / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De mai bine de doi ani, Ucraina înfruntă Rusia într-o luptă care părea, încă de la început, inegală. Cu sprijinul statelor aliate, Kievul a reușit să păstreze echilibrul pe câmpul de luptă.

România, nepregătită pentru o confruntare cu Rusia

Ce s-ar întâmpla dacă Ucraina s-ar declara învinsă, în războiul cu Rusia? Unii analiști spun că nu este exclus ca Vladimir Putin să-și ducă mai departe ambițiile expansioniste și asupra unor teritorii aflate odinioară sub sfera de influență sovietică.

ADVERTISEMENT

Un astfel de scenariu include și România, care nu ar rezista mai mult de o zi într-o astfel de confruntare. Un studiu al Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA), realizat în urmă cu trei ani, arată că armata rusă ar ajunge la București în mai puțin de 24 de ore, în cadrul unei invazii terestre.

Studiul arată că dacă Putin ar încerca să invadeze spațiul NATO, ar face-o cu siguranță prin România, care este cel mai puțin pregătită pentru o astfel de confruntare.

ADVERTISEMENT

România, punctul slab al NATO

Scenariul de invazie începe dintr-o zonă cu patru județe: Vrancea, Galați, Brăila și Buzău, punctul cel mai slab al României fiind considerat Poarta Focșanilor, un coridor de mobilitate militară cu importanță strategică localizat în sudul Moldovei.

„Cea mai îngrijorătoare este o operațiune terestră rusă prin Poarta Focșanilor, care este considerată cel mai critic punct pentru apărarea României, dar și cel mai slab element al frontierelor NATO. Este vorba de o parte a teritoriului României cuprinsă între Dunăre și Siret.

ADVERTISEMENT

Potrivit experților militari, armata rusă, poziționată pe coasta de nord-vest a Mării Negre, ar ajunge în București în 24 de ore”,  scriu jurnaliștii de la Il Messaggero, citați de Ziare.com.

Care sunt șansele ca Putin să atace NATO

Astfel, reacția forțelor terestre NATO ar fi întârziată de infrastructura slabă. În cazul în care podul Ruse-Giurgiu ar fi bombardat, timpul de reacție al alianței nord-atlantice s-ar prelungi și mai mult.

ADVERTISEMENT

Recent, grupul de reflecție german DGAP a sugerat că Putin ar putea lansa un atac împotriva NATO într-un interval cuprins între 6 și 10 ani. Pe de altă parte, agenția se securitate națională a Poloniei spune că Rusia ar putea ataca NATO în 36 de luni, dacă Ucraina se predă.

ADVERTISEMENT