Forțele rusești din Ucraina ocupată folosesc terminalele Starlink produse de SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru internet prin satelit, în ceea ce începe să semene cu o aplicație “sistemică” a acestora, a declarat duminică principala agenție de informații militare de la Kiev.
Terminalele Starlink au fost aduse de urgență pentru a ajuta Ucraina după invazia Rusiei din 2022 și au fost vitale pentru comunicațiile de pe câmpul de luptă al Kievului. Starlink spune că nu face afaceri de niciun fel cu guvernul sau armata Rusiei.
“Au fost înregistrate cazuri de utilizare a dispozitivelor date de către ocupanții ruși. Începe să capete un caracter sistemic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Andriy Yusov, potrivit Reuters.
Într-o declarație, agenția a precizat că terminalele au fost folosite de unități precum Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei, care luptă în apropierea orașelor Klishchiivka și Andriivka, aflate în conflict, în regiunea Donetsk, parțial ocupată în estul țării.
Observațiile au fost prima declarație oficială a Ucrainei cu privire la presupusa utilizare a Starlink de către Rusia. Două surse guvernamentale ucrainene au declarat pentru Reuters la începutul acestei săptămâni că utilizarea Starlink de către Rusia a fost detectată pe teritoriul ucrainean ocupat. În acest moment, forțele rusești par să folosească zeci de terminale Starlink de-a lungul întregului front, a declarat prima sursă ucraineană. “Când vor avea sute, ne va fi greu să trăim”, a declarat aceasta.
Agenția GUR a declarat că a interceptat un schimb de replici între doi soldați care discutau despre instalarea terminalelor. Aceasta a postat ceea ce a spus că este un clip audio al schimbului pe mesageria Telegram ca dovadă. GUR nu a precizat cum crede că au fost obținute terminalele de către forțele rusești – dacă, de exemplu, au fost procurate din străinătate sau capturate de la forțele ucrainene.
Starlink a declarat la 8 februarie că terminalele sale nu erau active în Rusia și că SpaceX nu a vândut sau comercializat niciodată serviciul în Rusia și nici nu a trimis echipamente în locații din Rusia. Într-o declarație postată pe X, Starlink nu a spus nimic despre posibila lor utilizare în zonele ocupate din Ucraina.
“Dacă SpaceX obține informații că un terminal Starlink este utilizat de o parte sancționată sau neautorizată, investigăm afirmația și luăm măsuri pentru a dezactiva terminalul, dacă se confirmă”, se arată în răspunsul companiei deținute de miliardarul Elon Musk, cel care a avut poziții pro-Rusia de la începutul acestui război.
Prezența Starlink în Ucraina s-a dovedit a fi neprețuită nu numai pe frontul de luptă, ci și în refacerea infrastructurii energetice și de comunicații vizate de atacurile Rusiei. Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la cât de angajat este miliardarul Elon Musk în susținerea efortului de război.
Musk a declarat că a prevenit un atac ucrainean asupra unei baze a marinei ruse în 2022, refuzând cererea Kievului de a activa accesul la internet în Marea Neagră, în apropiere de Peninsula Crimeea.
Această dezvăluire din septembrie 2023 a atras reacții dure din partea lui Mykhaylo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a numit-o “prețul unui cocktail de ignoranță și ego mare”. Incidentul în cauză se învârte în jurul unui plan dramatic al Ucrainei de la sfârșitul anului trecut de a paraliza flota navală rusă din Marea Neagră cu baza la Sevastopol.
“A existat o solicitare de urgență din partea autorităților guvernamentale de a activa Starlink până la Sevastopol. Intenția evidentă fiind aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei rusești ancorate”, a declarat Musk pe X la 7 septembrie, după ce CNN a publicat extrase dintr-o viitoare biografie a lui Musk care descrie incidentul.
“Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război și de escaladare a conflictului”, a declarat Musk la acea vreme.