News

Prețul lemnelor de foc a crescut. Cât vor plăti românii în toamna lui 2023

Românii se pregătesc pentru sezonul de iarnă, însă prețul lemnelor de foc a crescut față de anul trecut. Cât costă un metru cub
06.10.2023 | 20:43
Pretul lemnelor de foc a crescut Cat vor plati romanii in toamna lui 2023
Prețul lemnelor de foc a crescut. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prețul lemnelor de foc a crescut în acest an. Românii care le folosesc pentru încălzirea caselor sau pentru producția alimentelor în solar caută cel mai bun preț, în această perioadă, de teamă că peste câteva săptămâni costul lemnelor va exploda.

Prețul lemnelor de foc a crescut în 2023

Sezonul rece a sosit, iar oamenii se pregătesc pentru iarnă. Prin urmare, mulți dintre români și-au făcut deja stocul de lemne anotimpul ce va urma. Spre deosebire de anul trecut, prețul unui metru cub a crescut.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții direcțiilor silvice spun că lemnul este mai scump cu aproximativ 15 la sută în comparație cu anul precedent. Prețul pornește de la 300 de lei și poate ajunge și la 1.000 de lei, potrivit Antena 3.

Direcțiile silvice pregătesc, anual, o cantitate prestabilită, iar aceasta va fi dată în mod egal persoanelor care solicită cumpărarea materiei prime. „Din cantiatea de materiale nosfasonat, circa 200 de mii m3 cât avem în 2023, asigurăm și necesar de lemn de foc în Mureș. 

ADVERTISEMENT

Pe primele opt luni am vândut peste 30 de mii de m3, iar astăzi când vorbim la început de octombrie, avem 10 mii de m3 disponibili”, a transmis directorul Direcției Silvice Mureș, pentru Antena 3.

De altfel, costul este diferit în funcție de mai multe aspecte de care se ține cont, cum ar fi esența lemnului sau locul din care a fost cumpărat. Românii se așteaptă ca odată cu venirea iernii, prețul să fie și mai ridicat.

ADVERTISEMENT

3,5 milioane de gospodării din România, încălzite cu lemne

Pe de altă parte, în România sunt foarte mulți locuitori care nu își permit să procure lemnele pentru iarnă, în special pensionarii din zonele rurale. Unii dintre ei spun că vor fi nevoiți să apeleze la alte metode pentru a se încălzi în sezonul rece.

„Trebuie să strâng coceni, lemne, crengi din pomi. Mai tai câte un pom. Mai băgăm surcele, ce avem și noi pe aici. Surcele, coceni, ce dă Dumnezeu”, a mărturisit o pensionară din Dolj, pentru Știrile Kanal D.

ADVERTISEMENT

În România, există aproximativ 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne, potrivit Ministrului Mediului. Peste 15 la sută dintre locuințele din țară nu sunt încălzite, conform unui raport Eurostat.

 

ADVERTISEMENT
Tags: