News

Cât ne costă deplasările externe ale lui Klaus Iohannis. Avioanele de lux închiriate au adus costuri enorme Administrației Prezidențiale

Deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis au devenit din ce în ce mai costisitoare în cel de-al doilea mandat al actualului șef al statului.
05.06.2023 | 09:33
Cat ne costa deplasarile externe ale lui Klaus Iohannis Avioanele de lux inchiriate au adus costuri enorme Administratiei Prezidentiale
Deplasările externe ale lui Iohannis au devenit din ce în ce mai costisitoare/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cheltuielile anuale cu deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis au ajuns să ajungă la nivelul zecilor de milioane de lei, o creștere spectaculoasă față de primii ani de mandat. Creșterea coincide cu practica recentă a Administrației Prezidențiale a închiria avioane private de lux pentru deplasările lui Iohannis în străinătate.

Sume enorme alocate pentru deplasările externe

Bugetul inițial al Administrației Prezidențiale pentru anul 2022 prevedea suma 5.600.000 de lei pentru deplasările externe, cu posibilitatea extinderii la 8,1 milioane, prin credite de angajament, ceea ce înseamnă că diferența este reprezentată de cheltuieli care puteau fi angajate pentru anii următori. Însă la finele anului trecut, pentru deplasările externe fuseseră cheltuiți 17.202.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Pentru anul în curs, cheltuielile sunt anticipate la un nivel încă și mai mare. În bugetul de stat sunt prevăzuți 27.190.000 de lei pentru deplasările în străinătate ale președintelui, cu posibilitatea extinderii la 33.984.000 lei prin credite de angajament. La un buget total de 120 de milioane, rezultă că aproape un sfert din banii alocați președinției merg doar pentru vizitele în străinătate.

Cheltuielile au crescut spectaculos dacă luăm în calcul sumele anuale folosite în primii ani de mandat ai lui Iohannis în acest scop: 2015 – 8,5 milioane, 2016 – 6,2 milioane, 2017 – 6,9 milioane, 2018 – 6,3 milioane. Un salt spectaculos a fost înregistrat în 2019, când Iohannis a candidat pentru al doilea mandat, deplasările externe costând 10.933.000 lei. Însă în același an, din motive legate de campania electorală, s-a atins și vârful cheltuielilor pentru deplasările interne, anume 2.619.000 lei.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile cu protocolul, direct proporționale cu cele pentru deplasări

Este cumva surprinzător că Guvernul controlat atunci de PSD a aprobat aceste cheltuieli prin bugetul de stat întrucât suma alocată inițial președintelui pentru deplasările interne a fost de numai 400.000 de lei, însă două rectificări bugetare au suplimentat suma de peste șase ori, practic bani folosiți în campania în care principalul adversar era premierul Viorica Dăncilă.

Revenind la cheltuielile externe, minimul a fost în 2020, de numai 3,2 milioane pentru ca în anul 2021 să ajungă la 7.972.000 de lei. Însă deplasările externe au devenit cu adevărat costisitoare în 2022 și 2023 când au apărut informațiile privind aeronavele private de lux pe care Klaus Iohannis le închiriază pentru deplasările în străinătate. Presa a relatat despre escalele repetate făcute de către aeronavele prezidențiale la Sibiu, înainte și după vizitele în străinătate, însă marea problemă este legată de costurile deplasărilor din 2022 și din acest an, care par disproporționat de mari față de anii precedenți, chiar și luând în calcul rata inflației.

ADVERTISEMENT

Iar acestea nu sunt singurele cheltuieli pe care le face președintele în timpul deplasărilor externe. În bugetele Administrației Prezidențiale este trecută și o rubrică privind cheltuieli legate de „protocol și reprezentare”, o parte a acestor fonduri fiind utilizate în vizitele în străinătate ale lui Iohannis. Analizând bugetele Palatului Cotroceni din încoace reiese că fondurile pentru protocol și reprezentare au variat simetric cu cele pentru deplasările externe: când costurile acestora din urmă au crescut, au crescut și cheltuielile de protocol și invers. Astfel, fondurile de protocol au ajuns la un vârf în anul electoral 2019, cu 2.190.000 lei. Însă în ultimii ani, suma pentru protocol și reprezentare a crescut exponențial, ca și în cazul deplasărilor externe: 2020 – 1,6 milioane, 2021 – 2,1 milioane, 2022 – 3,3 milioane, 2023 – 3,5 milioane.

Secretomanie la Palatul Cotroceni

Cât de costisitor a devenit în ultimii ani Klaus Iohannis este arătat de costurile unui singure călătorii în străinătate. Euronews România a scris că turneul sud-american al președintelui din această primăvară a costat 2,7 milioane lei. Suma a fost obținută prin analiza comparativă a execuțiilor bugetare pe lunile martie și aprilie ale Administrației Prezidențiale făcute la capitolul deplasărilor în străinătate, pe baza datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Aceste date nu sunt anunțate de către Palatul Cotroceni, Administrația Prezidențială invocând faptul că informațiile legate de cheltuielile cu deplasările în străinătate sunt secrete, în baza unei hotărâri de Guvern adoptate de guvernul Vasile în anii 90 privind executarea zborurilor speciale, deși este vorba de bani publici, luați din buzunarele contribuabililor.

Invocarea HG-ului din anii 90, tot un document secret, este o găselniță recentă a Palatului Cotroceni. Recorder a scris că, în 2015, la scurtă vreme după ce președintele Iohannis devenise președinte, Administrația Prezidențială dădea curs unei solicitări a presei privind costurile unei deplasări a șefului statului la Bruxelles cu o aeronavă Tarom, de circa 49.000 de euro. Între timp, oamenii președintelui au secretizat nu doar cheltuielile defalcate pentru fiecare deplasare externe făcută recent, ci și pe cele mai vechi, inclusiv deplasarea din ianuarie 2015, de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT