News

Cât plătește BNR pe număratul banilor. Suma este uriașă

Banca Națională a României alocă o sumă uriașă pentru aparatura de care are nevoie pentru numărarea banilor.
08.10.2023 | 21:24
Cat plateste BNR pe numaratul banilor Suma este uriasa
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei / Foto: ALEXANDRA PANDREA/ MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

BNR vrea să plătească milioane de lei pe servicii de mentenanță a echipamentelor de numărat banii. Firmele specializate se pot înscrie la licitație.

BNR face licitație pentru mentenanța aparatelor de numărat banii

Banca Națională a României are pregătită o investiție de 2,44 milioane de lei, fără TVA, pentru întreținerea echipamentelor de procesare a numerarului. În acest sens, instituția a postat un anunț pe platforma SEAP, care se adresează societăților care prestează servicii de mentenanță.

ADVERTISEMENT

“Obiectul contractului îl reprezintă prestarea serviciilor de mentenanţă a echipamentelor de procesat bancnote BPS M7 din cadrul sucursalelor regionale ale BNR – Cluj, Iaşi, Timiş, Bucureşti, Constanţa şi Dolj, în conformitate cu specificaţiile tehnice”, se arată în anunțul BNR, potrivit Adevărul.

Criteriul principal pe baza căruia va fi atribuit contractul este cel al raportului calitate-preț, iar termenul limită de înscriere este 15 noiembrie 2023. Contractul va fi atribuit prin licitație deschisă.

ADVERTISEMENT

Banca Națională trebuie să verifice și calitatea banilor de pe piață

Echipamentele aflate în posesia Băncii Naționale a României nu sunt doar destinate numărării banilor, ci au și funcție de asigurare a bunei circulație a numerarului.

Asta înseamnă că BNR este obligată să verifice calitatea bancnotelor în vederea recirculării prin intermediul instituțiilor de credit și a Trezoreriei Statului.

ADVERTISEMENT

Recircularea bancnotelor se face doar după ce acestea au fost clasificate ca fiind corespunzătoare în vederea recirculării, la capătul unor teste realizate pe echipamente specifice.

„Echipamentele de procesare a bancnotelor care au trecut cu succes testele efectuate de Banca Naţională a României sunt înscrise, pentru opozabilitate, în listele afişate pe website-ul Băncii Naţionale a României, în ziua imediat următoare încheierii procesului de testare”, se arată pe site-ul BNR, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Ce aparatură folosește BNR pentru numerar

Banca Națională a României (BNR) utilizează proceduri și tehnologii avansate pentru a număra banii. Procesul de numărare a banilor este esențial pentru buna funcționare a sistemului financiar și pentru menținerea integrității monedei naționale.

Printre tehnologiile utilizate de banca națională a României se numără: sisteme de contorizare automată, de scanare și de sortare automată. Procesul este supravegheat de operatori specializați, iar BNR efectuează periodic proceduri de audit, pentru verificarea numerarului.

ADVERTISEMENT
Tags: