News

Cât rezistă anticorpii după vaccinarea anti-Covid. Răspunsul medicului Virgil Musta 

Medicul timișorean Virgil Musta a anunțat, după un studiu amplu pe mai mulți colegi, cât rezistă anticorpii după vaccinarea anti-Covid.
21.05.2021 | 18:33
Cat rezista anticorpii dupa vaccinarea antiCovid Raspunsul medicului Virgil Musta
ADVERTISEMENT

În plină campanie de imunizare anti-Covid, medicul Virgil Musta compară titrul de anticorpi la două sau patru luni după rapel.

Medicul din Timișoara a făcut analiza pe 250 de colegi care s-au vaccinat în prima etapă. Dintre aceștia, patru au un titru de anticorpi mai mare decât în urmă cu două luni.

ADVERTISEMENT

Potrivit spuselor doctorului, la ceilalți, nivelul de anticorpi a rămas aproape la fel. Dr. Musta liniștește populația și spune că nu e nicio problemă, întrucât oricât de puţini ar fi, anticorpii tot oferă protecţie.

Medicul Virgil Musta anunță cât rezistă anticorpii după vaccinarea anti-Covid

”La 60%, imunitatea a scăzut până la 50%, şi dintre aceștia, aproape jumătate au chiar sub 50% scădere a nivelului de anticorpi.

ADVERTISEMENT

Am mai constatat că 3 persoane, de fapt 4 persoane, au avut o creştere a nivelului de anticorpi faţă de precedenta determinare”, spune Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, conform Bzi.

Vorbind despre creşterea titrului, medicul explică faptul că acești pacienți ”au intrat în contact cu virusul, având în familie persoane infectate. Practic nu faci boala, ci această cantitate de virus îţi stimulează celulele de memorie şi e ca un fel de stimulare a imunităţii şi creştere a numărului de anticorpi, ca să devii mai protejat”.

ADVERTISEMENT

Anticorpi COVID-19. Rezultate preliminare după 2 vs. 4 luni:

  • 250 – participanţi
  • 97 – titru nemodificat
  • 72 – scădere a titrului < 50% 78 – scădere a titrului > 50%
  • 4 – creştere a titrului

Pentru cine este necesară a treia doză de vaccin anti-Covid

În ceea ce-i privește pe cei imunizați, la care s-a constatat că nivelul de anticorpi a scăzut în ultimele luni, coordonatorul campaniei de vaccinare din țară, medicul Valeriu Gheorghiță, spunea recent că pentru aceștia va fi necesară și o a treia doză de vaccin.

ADVERTISEMENT

”Sunt două acţiuni importante: pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare.

Recent, un studiu realizat în România a constatat faptul că un procent destul de important dintre cei vaccinați își pierd imunitatea la circa 3-4 luni după primirea serului anti-Covid. Cercetările, începute pe 6 ianuarie, au analizat un eșantion de 150-200 de participanți.

Studiul, realizat de Centrul de cercetare Pro-Vitam Sfântu Gheorghe și Promedical Center Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, a arătat că, după 3-4 luni, în cazul a circa 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii COVID scad sub limita de sensibilitate a testelor. Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT