ADVERTISEMENT
News

Cât s-a cheltuit până acum în București pe ornamentele de Crăciun. Veste proastă pentru bucureșteni anul acesta

Autor: Cerasela Stafie | 17.11.2020 | 14:01
Cât s-a cheltuit până acum în București pe ornamentele de Crăciun. Veste proastă pentru bucureșteni anul acesta
Este oficial. Facem sărbătorile de iarnă în stare de alertă Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primăria Capitalei a fost generoasă cu sumele alocate pentru decorațiunile cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Fostul edil al Bucureștiului a bătut recorduri de cheltuieli la acest capitol în doi ani consecutivi. În 2020, un edil din Capitală își surprinde cetățenii anuntând că nu va împodobi străzile.

ADVERTISEMENT

Sub conducerea Gabrielei Firea, Capitala a câștigat locul 1 în topul cheltuielilor. Astfel, Primăria Municipiului București a câștigat cursa pentru cei mai mulți bani cheltuiți și ocupă și locul 2 în acest top: 11.939.796, 67 lei în 2018 și în 2019 – 12.900.000.

Podiumul este completat de Primăria Municipiului Constanța cu 5.523.210,07 lei în 2017. Totuși, cheltuielile maxime de la Constanța sunt cu 135% mai scăzute decât cele din București pentru iarna lui 2019.

Sume enorme pentru decorațiunile de Crăciun. Ce îi așteapă pe Bucureșteni anul acesta

La polul opus sunt și primării care nu au cheltuit niciun ban pe ornamente: Primaria Municipiului Drobeta Turnu Severin (2018); Primăria Municipiului Oradea (2018); Primăria Municipului Drobeta Turnu Severin (2019); Primăria Muncipiului Oradea (2019).

ADVERTISEMENT

Sumele cele mai mici au fost alocate de către primăriile orașelor Alexandria –  17.140 lei (2017), Bistrita – 17.825,95 lei (2018) și Resita – 34.500 lei (2019), scrie ziare.com.

Informațiile vin în urma unui studiu realizat de InfoCons după ce primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că renunță la decorațiunile de Crăciun pentru anul acesta. Acesta a anunțat pe contul de Facebook că este „mai zgârcit cu banul public” și că suma enormă pe care ar fi cheltuit-o pe ornamente ar putea s-o folosească pentru lucruri cu adevărat utile.

Ciprian Ciucu adaugă că nu va face un obicei din acest lucru, dar că, în anii următori, va avea grijă să obțină prețuri mai bune pentru respectivele decorațiuni. Contractul de anul acesta este unul care nu-l mulțumește din punct de vedere financiar și e prea târziu pentru a face un altul.

ADVERTISEMENT

„Nu știu cum să vă dau vestea acesta, așa că v-o dau ca și cum ai dezlipi un leocoplast, dintr-o dată. Nu vom avea anul acesta luminițe de Crăciun în Sectorul 6. Am întors-o pe toate fețele și cred că este decizia cea bună.
Să vă dau și datele problemei: Primăria Capitalei, cea care era expertă la aruncat cu banii pe fereastră, a neglijat întotdeauna Sectorul 6 la acest capitol. Fostul primar și-a asumat el, din bugetul Primăriei, toate costurile iluminatului festiv și avem acum un contract cadru.

Nu avem timp să facem o nouă achiziție, ar trebui să lucrăm în cadrul contractului curent, ceea ce ne-ar duce pe la suma de 400.000 de euro pentru Sectorul 6. La asta s-ar adăuga frumoasă sumă de 100.000 de euro (tot un contract cadru cu o altă firmă) doar (!!) pentru Parcul Drumul Taberei.

ADVERTISEMENT

Acum… eu sunt mai zgârcit cu banul public, mă gândesc că de banii aceștia, 500.000 Euro, aș putea face o grădiniță sau o creșă sau mai asfaltez o stradă. Mai mult, luminițele ar fi la fel ca în anii trecuți, am primit conceptul și, vă spun, sunt cam de prost gust.

Știu, poate fi o decizie impopulară, dar mi-am propus ca în acest mandat să fac ce trebuie, indiferent de nivelul de popularitate la care voi ajunge. În aceste situații primesc multe sugestii dar în final mă consult cu conștiința mea și mă întreb ce decizie mi-aș fi dorit să ia primarul dacă ar fi fost altcineva primar. Și eu mi-aș fi dorit să mai limiteze din risipă și să folosească banii pentru adevăratele priorități.

ADVERTISEMENT

Mai este și pandemia acesta nenorocită și aici argumentele sunt pro (ar ajuta la moral) și contra (oricum stăm mai mult în case), dar nu acestea au cântărit primordial în decizia mea. Primordiale au fost raportul calitate preț și adevăratele priorități descrise mai sus.

Vă promit că pentru la anul mă voi ocupa din timp și că voi remedia situația, să avem iluminat festiv de calitate la un preț corect. Vă mulțumesc pentru înțelegere, anul acesta ne decorăm casele și sufletele!” a scris edilul pe Facebook.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!