News

Cât se câștigă în domeniul cercetării din România. De la salarii de mizerie la lefuri mai mari decât a președintelui

Domeniul cercetării din România este unul al contrastelor, cu institute în care salariile sunt uriașe, în timp ce altele acordă lefuri de mizerie angajaților lor.
23.06.2023 | 11:03
Cat se castiga in domeniul cercetarii din Romania De la salarii de mizerie la lefuri mai mari decat a presedintelui
În domeniul cercetării se pot câștiga bani frumoși/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când guvernul anterior și-a pus problema, în luna aprilie, să facă economii pentru a acoperi gaura de la buget, una dintre soluțiile avansate a fost reducerea sau impozitarea suplimentară a salariilor care sunt mai mari decât indemnizația președintelui. Printre bugetarii care se află în această situație sunt inclusiv directori generali ai institutelor de cercetare-dezvoltare (INCD) aflate în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Salarii mai mari decât al lui Iohannis în domeniul cercetării

În subordinea Ministerului Cercetării și Digitalizării funcționează 43 de institute de cercetare-dezvoltare, în diverse domenii. Monitorul Oficial a început să publice bugetele de venituri și cheltuieli ale acestora pe anul 2023, așa cum au fost aprobate ele de către Guvern. Datele indică faptul că unele INCD-uri plătesc salarii foarte mari angajaților lor, în timp ce altele sau salarii foarte mici.

ADVERTISEMENT

Printre cei mai fericiți angajați din domeniul cercetării sunt cei de la INCD „Delta Dunării”, unde salariul mediu pentru strict pentru personalul de cercetare, fără cei din aparatul tehnic sau administrativ este de 17.434 lei pe lună. Chiar dacă este vorba de salariul brut, rezultă că, în medie, angajații acestui institut câștigă, în medie, circa 10.200 de lei. Directorul general Marian Toader are o leafă relativ mică, de 4.317 lei net pe lună, la care se adaugă o indemnizație de membru al consiliului de administrație care, într-un an, însumează 26.299 lei. Însă cea mai mare parte a veniturilor acestuia au fost obținute ca expert de proiect, fiind vorba de 245.559 lei pe lună.

Dacă luăm ca termen e referință salariul net al președintelui Klaus Iohannis, de 14.602 lei pe lună, rezultă că mai mulți directori generali din domeniul cercetării au lefuri peste aceste nivel. Probabil cel mai bine plătit este șeful seismologilor din România, Constantin Ionescu, director general la Institutul Național de Fizica Pământului (INFP), acesta având un salariu de aproape 24.000 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Un salariu consistent, de circa 21.300 lei pe lună, primește și George Artur Găman, director al INCD pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivi (INSEMEX). Pe lângă salariu, Găman a mai primit indemnizații de membru al consiliului de administrație care în 12 luni au totalizat 23.868 lei. Salariul mediu brut pentru personalul de cercetare de la INSEMEX este 14.979 lei.

Declarații de avere nepublicate

Salariul lui Ionuț Marius Enculescu, șeful INCD pentru Fizica Materialelor, a fost în 2022 de aproximativ 18.800 lei pe lună net. Și subordonații săi au avut parte de câștiguri frumoase întrucât bugetul de venituri și cheltuieli pe 2023 prevede un salariu mediu brut pentru personalul de cercetare de 13.469 lei.

ADVERTISEMENT

Tot peste salariul președintelui Iohannis este și venitul lunar al Valeriei Abaza, șefa INCD pentru Cercetări Marine „Grigore Antipa”, de 16.518 lei net. Pentru subordonații săi, venitul mediu lunar pentru acest an este de 13.727 lei. Prin comparație, salariul lui Doru Darabont, șeful INCD pentru Protecția Muncii, este relativ modest, de 9.500 lei pe lună, însă veniturile subordonaților săi sunt consistente, în medie de 12.033 lei brut pe lună.

Există institute din domeniul cercetării în care veniturile personalului sunt ținute ascunse publicului, cum ar fi INCD pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, care gestionează laserul de la Măgurele, sau Institutul Național pentru Optoelectronică (INOE). În cazul acestuia din urmă, parlamentarul Claudiu Năsui a încercat să afle care este salariul directorului general Roxana Savastru, însă în răspunsul INOE i s-a spus că „salariul este confidențial”, într-o interpretare incorectă a legislației privind datele cu caracter personal.

ADVERTISEMENT

Pe lângă lefurile motivante oferite de unele INCD-uri, există altele în care nivelul salarizării este aproape dezolant. Este vorba, în primul rând, de cele din domeniul agriculturii și al științelor conexe, însă nu numai. La Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Fundulea, nivelul salariului mediu brut pentru personalul de cercetare este de 4.735 lei, ceea ce înseamnă 2.777 lei net. Situația nu este cu mult mai bună la INCD pentru Biologie și Nutriție Animală de la Balotești, unde salariul mediu brut pentru 2023 este estimat la 6.173 lei, adică 3.612 lei net.

ADVERTISEMENT
Tags: