Cât se lasă la dospit aluatul pentru cozonac, de fapt? Multe gospodine poate se grăbesc, sau poate nu știu timpul exact. Iar acest lucru va avea un impact major asupra rețetei finale. De asemenea, textura cozonacului va fi afectată și ea.
Nu e deloc dificil să prepari un cozonac delicios. Există o mulțime de umpluturi pe care poți să le folosești. De la cacao, până la nuci, rahat, fructe și nu numai. Totuși, cel mai important este aluatul.
Iar foarte mult contează și cât se lasă la dospit aluatul pentru cozonac. De asemenea, ingredientele pe care le folosești trebuie și ele păstrate la o anumită temperatură înainte să fie utilizate.
Dacă vrei să prepari acasă un cozonac delicios, dar și pufos, e bine să știi că făina este cel mai important ingredient. Mai mult de atât, aceasta trebuie păstrată la o anumită temperatură înainte de a fi încorporată.
Conform specialiștilor culinari, făina trebuie ținută la temperatura camerei timp de trei zile, înainte de a prepara cozonac. Astfel, e foarte important să o scoatem din cămară, în caz că o avem acolo.
Dacă făina nu este ținută la cald, va fi mai greu de frământat. La rândul lor, restul ingredientelor care sunt folosite în rețeta pentru cozonac trebuie și ele să stea la temperatura camei, deci la cald, înainte de a fi utilizate.
Următorul ingredient important din rețeta pentru cozonac este drojdia. Dacă vrem ca preparatul nostru să nu aibă un miros greu, e bine să fim atenți la cantitate. Prea multă drojdie, sau prea puțină, poate să aducă un rezultat nedorit.
Doar dacă folosești cantitatea de drojdie potrivită, cozonacul iese pufos și crește foarte mult. Astfel, la un kilogram de făină este nevoie de 50 de grame de drojdie proaspătă.
Cât se lasă la dospit aluatul pentru cozonac din momentul în care este preparat în totalitate? Aluatul pentru cozonac trebuie să stea la dospit între 2 și 12 ore. Timpul poate crește în funcție de cât de mult a fost frământat, dar și de cât de cald este în casă.